Pirmas dalykas, kurį derėtų atlikti prieš keliaujant su gyvūnu, yra apsilankymas pas veterinarijos gydytoją. Gyvūną būtina paskiepyti nuo infekcinių ligų bei pasiutligės. Dauguma valstybių reikalauja, kad tai būtų padaryta ne vėliau nei likus mėnesiui iki išvykimo, tačiau kai kur yra ir dar griežtesnių sąlygų.

Ypatingų reikalavimų turi JK, Airija, Švedija ir Malta. Vykstant į šias šalis, pirmiausia reikalaujama, kad gyvūnėliai būtų ne jaunesni nei 3 mėn. amžiaus. Norint vykti į Švediją ar Norvegiją po vakcinacijos dar reikia išlaukti 120 dienų. Tada daromi kraujo tyrimai dėl antikūnų titro ir tik tada leidžiama vykti. Važiuojant į didžiąją Britaniją, net ir po sėkmingo laboratorinio kraujo tyrimo, dar reikia išlaukti 6 mėn. karantiną, tada reikia pakartotinai atlikti tyrimus ir tik jiems esant sėkmingiems galima vykti. Taip pat prieš išvykstant – maždaug nuo 24 iki 48 val. iki išvykimo -  privaloma atlikti profilaktiką vaistais nuo echinokokozės ir erkių. Apie tai turi būti veterinaro įrašas gyvūno ES pase. Jame registruojami ir skiepai. Šį pasą būtina pasiimti keliaujant. Jis išduodamas veterinaro veterinarijos klinikose.

Taip pat ES šalyse yra reikalaujama, kad gyvūnas būtų ženklintas. Nors iki 2012 m. Lietuvoje tinkama identifikavimo priemone laikoma ir aiškiai įskaitoma tatuiruotė, tačiau kai kuriose ES šalyse ji negalioja, būtina mikroschema, todėl Gyvūnų globėjų asociacija pataria iš anksto pasidomėti gyvūnų gabenimo sąlygomis šalyje, į kurią vykstate.

Kitas rūpestis, iškylantis keliaujant su gyvūnu – klausimas, kuo jį šerti. Geriausia rinktis sausą maistą, nes jis ne taip greitai genda, jį patogiau gabentis. Nepamirškite ir kuo dažniau girdyti savo gyvūnėlį, ypač jei keliaujate po karšto klimato kraštus. Esant aukštai temperatūrai, jokiu būdu nepalikite augintinio automobilyje uždarais langais – jį gali ištikti saulės smūgis. Keliaujant patartina kaskart sustoti ir apipilti ar apšlakstyti gyvūną šaltu vandeniu.

Visgi jei nusprendėte gyvūno su savimi nesivežti, bet nerandate, kas galėtų jį laikinai priglausti, visada augintinį galite palikti gyvūnų viešbutyje, kur juo bus tinkamai pasirūpinta. Lietuvoje tokie viešbučiai jau veikia.

Pasistenkime, kad mūsų atostogos augintiniams netaptų karčiu prisiminimu.

Daugiau naudingos informacijos apie gyvūnų gabenimą į užsienio šalis rasite veterinarijos reikalavimuose naminių gyvūnėlių judėjimui nekomerciniais tikslais.