Skaitytojas „Delfi“ papasakojo apie situaciją, kai neseniai prasirgus koronavirusu ir gavus patvirtinimą, kad liga yra persirgęs ir pasveikęs, vis tiek nežino kaip elgtis keliaujant į Italiją. Pasak jo, vykstant į Italiją bei kai kurias kitas šalis būtinas ir neigiamas PGR tyrimo rezultatas, o po persirgimo, medikų teigimu, net ir pasveikus PGR dar kelis mėnesius gali išlikti teigiamas. Skaitytojas keliauti turėjo sausio pabaigoje, kai neigiamas PGR testas dar buvo reikalingas.

„Žmogus serga, o kai pasveiksta, PGR dar kelis mėnesius gali būti teigiamas. Ne vienas medikas apie tai kalbėjo. Vykstant į kai kurias šalis pakanka persirgimo dokumento, tačiau kai kur kitur vis tiek reikalaujama ir PGR testo. Noriu vykti į Italiją – kaip elgtis? PGR bus teigiamas, nes ką tik sirgau, bet nebesu užkrečiamas, tai kaip man nuvykti?“ – klausė skaitytojas.

Nors nuo vasario 1-os keliaujant į Italiją testo nebereikia, vis dar liko šalių, kur PGR yra reikalaujama. Kaip elgtis tokiu atveju, „Delfi“ pasiteiravo Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) ir poros kelionių agentūrų. Tačiau niekas, panašu, neturėjo aiškaus atsakymo. SAM pirmiausia akcentavo, kad kiekviena šalis reikalavimus keliautojams nustato pati.

„ES Skaitmeninis COVID pažymėjimas (persirgtos ligos, patvirtintos teigiamu PGR tyrimu) Lietuvoje įsigalioja 11-tą dieną po persirgimo ir galioja 180 dienų, skaičiuojant nuo ligos patvirtinimo dienos.

Vis dėlto, kiekviena šalis reikalavimus keliautojams nustato pati. Kokia tvarka galioja šalyje, į kurią keliaujama, galima pasitikrinti tinklalapyje https://reopen.europa.eu/lt.

Taigi, vykstant į kitas šalis reikėtų vadovautis nustatytais reikalavimais keliautojams“, – sakė SAM atstovas.

Viena kelionių agentūra apskritai atsisakė komentuoti. Kita kelionių agentūra – „Zip Travel“ – atsakė: „Savo keliautojams informaciją apie su COVID-19 susijusius reikalavimus tranzitinėje ar atvykimo šalyje rengiame išimtinai vadovaujantis oficialia informacija iš atitinkamų šalių, o ne atskirų medikų nuomone, kuri, nesilaikant tų šalių reikalavimų, negali užtikrinti keliautojo patekimo į šalį. Mūsų patarimas – laikytis skelbiamų reikalavimų.“

Į klausimą, ką daryti žmogui, kuris persirgęs, o PGR vis dar rodo teigiamą, niekas neatsakė. Jeigu esate susidūrę su tokia situacija, kviečiame parašyti pilieciai@delfi.lt

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)