Skaitytojas Vytautas rudenį rudenį lankėsi Olandijoje ir jį nustebino tai, kad nepajuto didelio kainų skirtumo. Priešingai dažnam įsitikinimui – pačiame Amsterdamo centre buvo netgi pigiau nei Lietuvoje.

„Oi, Amsterdame tikrai ne brangiau. Pas draugę važiavom, ruošiau midijas, tai viskas nuo pačių midijų iki grietinėlės, vyno, paprasčiausių petražolių ir pan. – net pigiau. Užeikit į kokį olandišką prekybos centro puslapį ir susiraskit lankstinuką. Arba net ir prancūzišką, ar vokišką. Aišku, į Vokietiją apsipirkt nevažiuosi, bet, na, palyginimui.

Yra toks Nyderlandų prekybos centras – kaip mums „Maxima“ – „AH“ vadinasi. Peržiūrėjome ten kainas. Tarkime, tepamas sūrelis (200 g) kainuoja 0,69 euro. Arba kokia mocarela – ok, pramoninė, ne itališka, bet kainai palyginti – irgi 0,69 euro. Litras pieno – 0,89 euro. Litras, o ne kažkokie sukti 0,9 litro, kaip mūsuose. Sviestas (250 g) – 1,99 euro. Lietuvoje kažkoks neaiškios kilmės pakelis (170 arba 160 gramų) – koks 1,69 euro. Mane išvis stebina mūsų prekyboje populiarios tos keisto dydžio pakuotės: pienas – 0,9 litro, sviesto pakelis – 170 gramų, koks nors grietinės indelis 340 gramų... Galėtų būt ir, pvz., 762 ml – nes kodėl nepaimprovizavus?

Grįžtant prie kainų palyginimo – net sauskelnės ten pigiau. Nyderlandai, Karlai, Nyderlandai. O koks vidutinis jų atlyginimas? Vidutinis – maždaug apie 3 tūkstančius. Tai kiek procentų visų savo pajamų maistui išleidžia lietuvis, o kiek – Nyderlandų gyventojas? Ašaros, ašaros. Brangi Tėvynė – iš dainos žodžių neišimsi.

Esmė ta, kad lietuviai skaičiuoja, kiek išleidžia maistui, o olandai išleidžia tiek pat, tik skirtumas tas, kad neskaičiuoja. Nes tai yra tokia nereikšminga išlaidų dalis. Kai grįžome pas draugę su produktais toms midijoms ruošti, sakau: „Nu geras, kaip nebrangu čia viskas, ir pačiam Amsterdamo centre!“ O ji sako: „Nu galbūt, neatkreipiau dėmesio labai.“ Tai va ir esminis skirtumas – su algomis, kurias gauna, jie gali sau leisti neatkreipti dėmesio į kainas“, – konstatavo Vytautas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (112)