Ši sezoninė beglobių kačiukų pagausėjimo problema kartojasi kasmet. Bandydami ją spręsti dauguma mato tik vienintelį būdą - sutempti atvestus jauniklius į kurią nors gyvūnų prieglaudą. Vis dėl to tai tėra iliuzinis problemos sprendimo būdas, nes jis neužtikrina, kad ta pati situacija nepasikartos ir kitais metais.

Taigi ką reiktų daryti, kad nebūtų tokio gausaus nepageidaujamų jauniklių būrio? Žinoma, kad svarbiausia yra kastruoti katę. Tai užtikrins, kad ji neatsivestų kačiukų, o Jums nereikės sukti galvos sprendžiant, kur juos padėti. Be to, kastracija teigiamai veikia ir katės sveikatą - ji neserga pieno liaukų uždegimu, gimdos vėžiu ir pan. Taip pat Jūsų katytė bus ramesnė, geriau elgsis namuose.

Laukinių kačių kastracija taip pat yra labai svarbi ir turinti daug privalumų procedūra. Iškastruotos laukinės katės ne tik nesiveis, bet ir mažiau triukšmaus, platins mažiau ligų - jaunikliai joms itin imlūs. Gyvūnų globos ir kontrolės tarnyba „Nuaras“ laukinių kačių kastravimui netgi taiko dideles nuolaidas, skolina gaudykles, kuriomis nesunkiai galima sučiupti net ir itin bailų gyvūną.

Vis dėlto, jei laiku nepasirūpinote savo kate ir ji atsivedė jauniklių arba radote gatvėje kažkieno išmestus mažylius, neskubėkite vežti jų į gyvūnų globos namus. Mažyliams prieglaudose yra labai nesaugu - čia nuo kitų gyvūnų jie gali lengvai užsikrėsti įvairiomis ligomis, kurios jiems gali būti mirtinos.

Ypač sunku pasirūpinti jaunikliais, kurie gerokai per anksti atskirti nuo motinos. Juk jie nesugeba savarankiškai išgyventi, todėl jiems reikia intensyvios priežiūros -  maitinimo kas kelias valandas, saugojimo, kad nesušaltų, kad nesusižeistų ir pan. Nė viena gyvūnų globos organizacija neturi tiek darbuotojų ir laiko, kad galėtų skirti pakankamai dėmesio tokiems absoliučiai nesavarankiškiems mažyliams.

Būtent todėl Gyvūnų globėjų asociacija pataria  - jei tik Jums tikrai rūpi kačiukų likimas ir nenorite jų pasmerkti žūčiai, nevežkite jų į globos namus, bandykite jais pasirūpinti patys. Namuose sąlygos kur kas geresnės. Laikydami jauniklius namuose jiems galite skirti kur kas daugiau dėmesio nei gyvūnų globos įstaigų darbuotojai, kurie rūpinasi dešimtimis beglobių. Be to, namuose mažyliams kur kas mažesnė rizika užsikrėsti kokiomis nors ligomis.

Paauginę mažylį iki tol, kol jis galės būti atskirtas nuo motinos, galite jam ieškoti naujų namų. Pasiteiraukite visų savo draugų, giminaičių, kolegų, ar jie nenorėtų įsigyti augintinio, patalpinkite skelbimus internete, laikraščiuose. Tikrai atsiras žmogus, ieškantis keturkojo draugo.

Kai jaunikliai jau bus atskirti nuo katės, jiems nebereikės jos priežiūros, tuojau pat suskubkite katę kastruoti - ji labai greitai gali vėl atsivesti jauniklių ir visi rūpesčiai prasidės iš naujo.

Dabar kastruoti savo augintinį itin tinkamas metas, nes gyvūnų globos ir kontrolės tarnyba „Nuaras“ kitą savaitę skelbia kačių kastracijos akciją - pensininkai ir neįgalieji šiai procedūrai gaus net 50 proc. nuolaidą. Apie tai plačiau skaitykite organizacijos internetinėje svetainėje animal.lt.

Gyvūnų globėjų asociacija linki būti atsakingais gyvūnų augintojais ir ragina Jus suvokti, kad gyvūnų globos organizacijos neprivalo atsakyti už neatsakingą gyvūnų laikymą ir to pasekmes. Tik visi kartu pagerinsime gyvūnų gerovės būklę Lietuvoje!