DELFI skaitytoją Žydrę nustebino Panerių miške pamatytas grybas. Kaip paaiškino J. Motiejūnaitė, tai – paprastoji poniabudė (Phallus impudicus), dažnas lapuočių ir mišrių miškų grybas, pasižymintis neįprasta forma, kuri „paprastai sukelia didelį entuziazmą nelabai elegantiškus juokus mėgstantiems ir nelabai brandiems žmonėms.“

„Šio grybo biologija labai įdomi – iš pradžių vaisiakūnis auga pusiau pasislėpęs dirvožemyje ir primena kiaušinį, kurio viduje būna gleivinga masė. Vėliau „kiaušinis“ praplyšta ir iš jo „išsirita“ toks vaisiakūnis, kuris ir nufotografuotas. Jis auga labai greitai, per porą valandų gali išstypti iki 10-20 cm aukščio“, – pasakojo J. Motiejūnaitė.

Specialistės teigimu, grybo viršuje būna žalsvai rusva, salsvo skonio, bet dvėseliena dvokianti masė, kurią labai greitai aplimpa ir nulaižo musės. Jos ir išnešioja toje masėje esančias grybo sporas.

„Pačią poniabudę gal matę ne tiek daug žmonių, bet užuodė turbūt gerokai daugiau: jei antroje vasaros pusėje ir rudenį vaikštant miške užuodėte dvėselienos kvapą, tai greičiausiai ne gyvūno maita, o kažkur išdygusi poniabudė. Kol šis grybas būna kiaušinio stadijoje, jis netgi laikomas valgomu, bet jo skonis ir konsistencija labai jau specifiniai. Poniabudės nuo seno naudojamos liaudies medicinoje, o dabar jas tiria ir farmacininkai, mat tai gali būti potencialus biologiškai aktyvių medžiagų šaltinis“, – grybo nuotrauką pakomentavo J. Motiejūnaitė.

DELFI skaitytoja Stasė jai neįprastos išvaizdos grybus pastebėjo Ignalinoje. „Vieni sako, kad tai valgomi kelmučiai, kiti – kad kelmučiai, bet nevalgomi“, – rašė moteris, norėjusi sužinoti grybų rūšį.

J. Motiejūnaitė paaiškino, kad rausvi grybai prie kelmo yra panašūs į raudongalvius baltikenius (Tricholomopsis rutilans). Tai – labai dažnas Lietuvoje grybas, augantis ant įvairių medžių kelmų, dažniausiai arti žemės.

„Valgomas, bet vienas iš prastesnių grybų, kotas visai nevalgomas, nes kietas, beveik „medinis“, – paaškino specialistė.

Kitoje skaitytojos nuotraukoje užfiksuota viena iš kelmabudžių (Hypholoma) rūšių, tačiau tiksliai iš nuotraukos nustatyti jos neįmanoma. „Kelmabudžių yra ir valgomų (tačiau ir tos prasti grybai), ir nuodingų, taigi geriau jų vengti ir nepainioti su kelmučiais. Jei neskiriat, geriau jokių ant medienos augančių „kelmučių“ nerinkite“, – patarimą grybautojams davė J. Motiejūnaitė.

DELFI skaitytojui Rolandui smalsumą sukėlė ne vienas miške pirmąsyk regėtas grybas. Jis pasakojo, kad jam nežinomų grybų nerenka – jie lieka „palikti gyventi savo gyvenimą ir džiuginti kitus grybautojus.“ Vienas iš vyro radinių – nejaunas taurinio žvakidėlio (Clavicorona pyxidata arba (dabartinis lotyniškas pavadinimas) Arthomyces pyxidatum) vaisiakūnis

„Šis grybas auga ant pūvančios medienos, Lietuvoje dažnas. Nevalgomas“, – nurodė specialistė.

DELFI pasiekė ir skaitytojai nematytų grybų nuotraukos iš Latvijos. Kaip rašė skaitytoja, grybai, kuriuos galite pamatyti nuotraukoje žemiau, augo 2-3 m skersmens plote keliose vietose.

J. Motiejūnaitės teigimu, kaimyninėje šalyje skaitytoja aptiko vieną iš voveraičių rūšių.

„Gelsvoji voveraitė (Cantharellus lutesens), drėgnuose miškuose augantis grybas, nėra labai dažnas. Valgomas, tačiau vienas iš prastesnių. Geriau jau jį palikti tuos gražius grybus augti miške“, – sakė ji.

Vienas iš retesnių radinių – kopūstgalvis raukšlius, kurį DELFI skaitytoja Ieva rado Juodkrantėje. J. Motiejūnaitė patvirtino, kad nuotraukose iš tiesų užfiksuotas į Raudonąją knygą įrašytas grybas

„Jis susijęs su senomis pušimis, nerandamas pramoniniuose miškuose, kur medžiams neleidžiama pasiekti tikrai didelio amžiaus, dėl tos pačios priežasties nyksta ir įrašytas į saugomų rūšių sąrašus“, – pakomentavo specialistė.

Norite pasidalyti savo laimikiu? Nuotraukas siųskite el.paštu pilieciai@delfi.lt su prierašu „Grybai“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)