Tikriausiai dauguma iš mūsų puikia atsimena, sakyčiau, neseniai įvykusią katastrofą - ugnikalnio išsiveržimą Islandijoje, dėl kurio buvo atšaukti visi lėktuvų skrydžiai, daug žmonių ne vienai dienai liko „įkalinti“ svetimoje šalyje, tarp jų buvo ir mano draugė, buvusi ekskursijoje kitoje šalyje. Jai buvo suteikta pastogė, duota maisto, gėrimų ir galimybė susisiekti su artimaisiais. Tai vienas iš vartotojų teisių punktų, kuris užtikrina Jums saugumą oro linijoms atidėjus skrydį.

Su vienu iš vartotojų teisių pažeidimu teko susidurti ir vienam iš mano artimųjų. Mano teta, užsisakiusi prekę internetu, labai nusivylė gavusi ją, kadangi pirkinys visiškai neatitiko aprašytojo internete. Paprasčiausiai neatliko savo funkcijos, tačiau teta, nusprendusi grąžinti prekę, susidūrė su sunkumais. Jai buvo pasakyta, kad prekės negalima grąžinti. Deja, tada ji dar nežinojo, kad tikrai turėjo tokių teisių, kadangi niekada nebuvo atsidūrusi tokioje situacijoje.

Manau, ne vienas atsimename bent vieną filmą, kuriame buvo scenų, kai veikėjai atsiduria tokioje situacijoje, kai nuvyksta į viešbutį, kuriame turėtų apsistoti, o šis visiškai nepanašus į lankstinuke vaizduojamus apartamentus: lovos sulūžusios, buitinė technika sugedusi, ir t.t. Tačiau tai nėra vien scena iš filmo, kadangi tikrai ne vienas žmogus yra atsidūręs panašioje situacijoje. Tikiuosi, jeigu Jums taip nutiko, Jūs pasinaudojote vartotojų teisėmis ir išdrįsote paprašyti kambario, atitinkančio nuotrauką, ar kompensacijos.

Nepamirškite, kad vartotojų teisėmis galite naudotis ne tik savo Tėvynėje, bet ir bet kuriose Europos Sąjungos valstybėse.

Taigi, neretai vartotojui tenka susidurti su problemomis, tačiau nebijokite jų spręsti ir ieškoti išeities. Plačiau pasidomėkite savo teisėmis ir reikalaukite to, kas Jums priklauso.

--
„Europos istorijų parkas“ ir DELFI skelbia konkursą „Geriausios Europos istorijos“. Visi rašantys, fotografuojantys ir filmuojantys kviečiami siųsti savo istorijas ir laimėti puikius prizus. Galimos darbų temos: „Modernus kaimas“, „Vartotojų teisės“, „Ekologiška ekonomika“, „Mokslo ir kultūros šviesuliai“.

Darbus siųskite el. paštu: pilieciai@delfi.lt iki 2012 m. sausio 31 d. Į konkursą galima siųsti tik dar jokiose kitose žiniasklaidos priemonėse nepublikuotus darbus.

Atrinkti darbai taip pat bus publikuojami DELFI Piliečio rubrikoje ir atviroje informacinėje platformoje www.europosistorijos.lt.

Visi atsiųsti Jūsų darbai dalyvaus Geriausių istorijų rinkimuose, kurie vyks DELFI portale vasario 6 – 10 d. Balsavimo metu bus išrinkti keturių geriausių darbų autoriai, kurie vėliau bus apdovanoti nešiojamaisiais kompiuteriais.