Viskas, kas yra Lietuva, siejasi su šviesa

Mokslo ir kultūros šviesuliai galėtų mums leist tikrai turėti šalį, kurios laimė ir gerovė visiems mums leistų žinoti, kad Lietuva yra šviesa ir šviesos šalis, kad ne tik patys pirmieji pasiekimai, tokie kaip labiausiai išplėtotas šviesolaidinis internetas ir geriausi pasaulyje moksliniai lazeriai siejasi su šviesa, bet viskas Lietuvoje yra šviesa, gėris ir laimė, ir pats Lietuvos vardas yra sietinas su žodžiais literatūra ir šviesa (angliškai light).

Kiek yra padaryta tam, kad pasiektumėme šiuos tikslus

Šiandien yra tikrai labai daug padaryta idėjiniame strateginiame lygyje, taip pat yra tikrai labai daug padaryta ir bendrais bruožais vystant šią žinių ekonomiką. Mokslo slėnių sukūrimas, pritraukta investuotojų į IT ir High tech sektorių, tarp kurių yra keletas pasaulio gigantų. Lietuviškas „Get Jar“, Ilja Laurs tapo geriausiu menedžeriu Europoje, jau antrą kartą iš eilės dalyvauja prestižiniame Pasaulio ekonomikos forume, vykstančiame Davos kurorte. Nepaprasto populiarumo sulaukęs filmas „Tadas Blinda“ mušė visus žiūrimumo rekordus. Ir daug kitų rezultatų, tarp kurių, pvz., Klaipėdos uostas pralenkė visus kitus Baltijos šalių uostus ir sumušė visus rekordus uosto istorijoje, ir taip pat Lietuvos eksporto rodikliai buvo geriausi arba vieni geriausių visoje istorijoje.

Netgi imta sistemingai ir labai kruopščiai rūpintis tokiomis problemomis, kurios būdavo užmirštos, t.y. nebuvo specialiai siekiama gerinti rezultatus. Pvz., šiais metais žuvusiųjų Lietuvos keliuose yra mažiausiai per visą istoriją, ir dar į tai buvo atkreiptas dėmesys labai gražia akcija uždegant žvakučių Katedros aikštėje tiek, kiek ir yra buvę žuvusiųjų keliuose per visą Nepriklausomos Lietuvos istoriją. Netgi pagaliau labai gera žinia tampantis investuotojo „Hitachi“atėjimas į VAE, taip pat planuojamos investicijos į mediciną, pvz. vėžio tyrimus.

Taigi yra imtasi labai daug gerų iniciatyvų, netgi tokių, kaip DELFI Pilietis - pilietinės žurnalistikos kanalas, kur ne tik diskutuojama įvairiais klausimais randant ieškomus atsakymus svarbiomis tuo metu temomis, bet ir, pvz., padeda naminiams gyvunėliams - šuniukams ir kačiukams rasti šeimininkus.

Ką toliau daryti reiktų artimiausiu metu - tai intensyviai vystyti kiekvieną atskirą sritį, sutelkiant pačius geriausius specialistus. Geras to pavyzdys yra kino srityje.

Šiuo metu būtų galima intensyviau vystyti kiekvieną atskirą sritį, sutelkiant pačius geriausius specialistus šiam tikslui. Pavyzdžiui, prie Kultūros ministerijos yra kuriamas kino departamentas. Po sėkmingo „Tadas Blinda. Pradžia“ filmo, tai tikrai galėtų padėti ir toliau sėkmingai vystyti Lietuvos kiną. Kinas yra labai svarbu visai tautai, nes būtent kinas moderniais laikais visus žmones labai stipriai įkvepia.

Taip niekas nenuginčys to, kad bemaž visa minties šviesa yra išdėstoma knygose. Tačiau šiandien daugelio knygų turinį galima išdėstyti vos vieną ar dvi valandas trunkancioje kino juostoje su ispūdingais vaizdais, intriguojančiom, skatinančiomis susimąstyti, idėjomis, kur kartais net kiekvienas epizodas išlieka atmintyje. Tai ir užtrunka labai trumpai, ir tai labai maloni patirtis, ir dažnai net palieka daugiau ispūdžių nei knygos skaitymas.

Tad būtų galima sutelkti visus lietuvius geriausius aktorius ir režisierius iš viso pasaulio į vieną klubą, kuris šiuo „Tadas Blinda. Pradžia“ filmo pavyzdžiu kurtų nepaprastai įspūdingą kiną, visai lietuvių tautai palikdami nuostabius įspūdžius, įkvepiančius herojizmui, pagaliau praleist gerai laiką ir netgi komercine prasme kinas galbūt galėtų tapti pelningu verslu, pvz., filmą „Tadas Blinda. Pradžia“ dar daug kartų galima rodyti įvairiuose pasaulio miestuose, kur gyvena daug lietuvių. Taip pat yra ketinama išversti šį filmą į ispanų kalbą, o ten jau vien tokioj Kolumbijoj beveik 20 kartų daugiau gyventojų nei Lietuvoje.

Yra gana daug lietuvių kilmės pasaulyje gerai žinomų aktorių: Rūta Lee, Vyto Ruginis, Helmutas Bakaitis, George Mikell (Jurgis Mikelaitis). Taip pat labai gerai žinomų režisierių, tokių kaip Jonas Mekas ir ispūdingų 3D filmų „Polar Express“ ir „Christmas Carol“ kūrejas Robertas Zemeckis.
Jei šiandien graikų filosofijos dėstytojai tam, kad apibūdintų vieną pagrindinių graikų Antikos didvyrių Achilą, kuris yra jų narsos simbolis, užtenka pasakyti „gi visi matėt filmą „Troy“. Taigi tokiu pat būdu visi Lietuvoje žinos, kas buvo Tadas Blinda, arba jei tokiu pat būdu būtų galima sukurti filmą apie Žalgirio mūšį - įkvepiantį didesniam pasitikėjimui savimi ir leidžiantį gausiai pasisemti stiprybės iš mūsų visų praeities taip, kaip V. Kudirka tai sako Lietuvos himne.

Tokių galimų kino vystymo pavyzdžių galima vystyt ir kiekvieną kitą sritį, pavyzdžiui, kosmonautikos.

Taip ir kiekvienoje srityje galima suburti geriausius pasaulyje lietuvių kilmės specialistus. Šiuo metu daugokai buvo kalbama apie 3 lietuvių kilmės kosmonautus, daugiau nei šimtą lietuvių kilmės inžinierių ir kitų specialistų, dirbusių NASA. Lietuvių raketų teorija buvo plėtojama Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje jau XVII amžiuje. Pasirašyta bendradarbiavimo sutartis su Europos kosmoso agentūra. Tad tai dar vienas geras pavyzdys konkrečioje srityje. Ateityje galima tikėtis labai gerų rezultatų, kurie taip pat labai dera prie Lietuvos brėžiamos dominuojančios High tech ir IT krypties.

Netgi tokia sritis, kaip diplomatija, ir taikdarių misijos yra tikrai puiki Lietuvos sėkmė, tad būtų labai gerai susisteminti šią mūsų pasaulyje pripažinimą įgaunančią patirtį, kad tai taptų dar vienu išskirtiniu pasaulinį pripažinimą turinčiu bruožu. Prezidentas V. Adamkus buvo išrinktas geriausiu metu prezidentu ES ir taip pat gavęs prestižinį UNESCO geros valios ambasadoriaus vardą, kokio nėra gavę daugelis galingiausiu pasaulio valstybių vadovai.

Medicinos srities pavyzdys

Taip pat yra daug įžymių lietuvių specialistų medicinos srityje, daug kartų tekdavo apie juos skaityti spaudoje ar sutikti mokslo simpoziume lietuvių kilmės daktarų ir kitų medicinos ekspertų. Būtų galima sutelkti tokį būrį pačių geriausių specialistų prie Sveikatos apsaugos ministerijos, kurie reguliariai rinktųsi į susitikimus arba dalyvautų „Skype“ telekonferencijų pagalba ir suformuluotų tikslus Lietuvos medicinoje, ir kiekvienąkart iki naujos tokios konferencijos siektų užsibrežtų tikslų.

Asmeniškai tekdavo sutikti specialistų iš žinomų pasaulio universitetų, tokių kaip Oksfordas, Kembridžas ar kai kurių Amerikos universitetų. Yra pajudėjusi ir medicinos prevencijos tema, sveikuoliai, tokie kaip D. Kepenis pradėjo labai plačiai vystyti sveikatos ir sveikos gyvensenos populiarinimo veiklą. Tad tikrai yra jau daug padaryta ta linkme. Taip, tokiu būdu kiekvienoje atskiroje srityje, pvz., švietimo, vidurinių mokyklų, aukštojo mokslo, atskirų pramones šakų, IT, bankininkystės ir t.t. reikėtų dirbti. Ir, aišku, niekad nepamirškime mūsų didžiausio pasididžiavimo - greičiausio pasaulyje interneto, kuris dabar jau tiksliai įvardintas.

PLEF ir Mokslo simpoziumas - tai geri, labai sėkmingi projektai tam, kad būtų sutelkti geriausi verslo ir mokslo atstovai iš viso pasaulio. Taip pat jaunimas, studijuojantis geriausiuose pasaulio universitetuose, nuolat prisideda prie geros Lietuvos ateities kūrimo.

Turime labai sėkmingą projektą, tokį kaip pasaulio lietuvių ekonomikos forumas, taip pat mokslo simpoziumas, į kuriuos susirenka labai daug gerų specialistų ir verslo atstovų iš viso pasaulio. Ateinančią vasarą pasaulio lietuvių ekonomikos forumas bus rengiamas Izraelyje, kur gyvena labai daug su Lietuva susijusių ir Lietuvoje gyvenusių žydų. Yra suskaičiuojama lietuvių kilmės 15 ar net daugiau nei 20 Nobelio premijos laureatų, kurių dauguma yra Lietuvoje gyvenę žydai. Net Izraelio prezidentas ir ministras pirmininkas yra kilę iš Lietuvos. Tad galima tikėtis, kad šiame forume gal ir daugiau lietuvių atsivers kelias Nobelio premijos laimėjimui.

Anglijoje esanti lietuvių jaunimo sąjunga ir taip pat Kembridžo ir Oksfordo universitetų studentų sąjungos ir dar keletas organizacijų telkia Lietuvos jaunimą, studijuojantį Britanijoje bendram tikslui išlaikyti glaudų ryšį su Lietuva ir prisidėti prie geros Lietuvos ateities kūrimo.

Tikslas galėtų būti net ir toks, kad visi žinotų, jog Lietuva - tai Europos centras.

Labai gražus ženklas Europos Sąjungos pirmininkavimui nupieštas ir išrinktas kaip geriausias. Gal pagaliau turėsime tai, kas leis šio riestainio viduryje (skylėje) nupiešti pasaulio kryptis ir centro simbolį - tai, kas leis visiems žinoti, kad Lietuva yra Europos centras.

--
„Europos istorijų parkas“ ir DELFI skelbia konkursą „Geriausios Europos istorijos“. Visi rašantys, fotografuojantys ir filmuojantys kviečiami siųsti savo istorijas ir laimėti puikius prizus. Galimos darbų temos: „Modernus kaimas“, „Vartotojų teisės“, „Ekologiška ekonomika“, „Mokslo ir kultūros šviesuliai“.

Darbus siųskite el. paštu: pilieciai@delfi.lt iki 2012 m. sausio 31 d. Į konkursą galima siųsti tik dar jokiose kitose žiniasklaidos priemonėse nepublikuotus darbus.

Atrinkti darbai taip pat bus publikuojami DELFI Piliečio rubrikoje ir atviroje informacinėje platformoje www.europosistorijos.lt.

Visi atsiųsti Jūsų darbai dalyvaus Geriausių istorijų rinkimuose, kurie vyks DELFI portale vasario 6 – 10 d. Balsavimo metu bus išrinkti keturių geriausių darbų autoriai, kurie vėliau bus apdovanoti nešiojamaisiais kompiuteriais.