Nekalbu apie konkretų taupymą, labiau apie savo išlaidų stebėjimą ir planavimą.

1 patarimas. Stebėk, kiek ir kam išleidi

Didelę dalį išlaidų mūsų gyvenime sudaro spontaniški pirkiniai. Pateiksiu pavyzdį, kad būtų aiškiau. Atėjus į parduotuvę duonos – kiek iš tikrųjų mūsų išeina nešini tik duona? Dažniausiai prisiperkame visko, bet net tą pačią duoną pamirštame. Kitą dieną vėl susiruošiame eiti į parduotuvę ir dažniausiai, na, bent 9 iš 10 kartų nusiperkame šį tą daugiau nei duonos. Perkame duoną ir dar kažką. Taigi, parduotuvėje krūvą pinigų išleidome per dvi dienas, nors pirmiausia tereikėjo duonos.

Šioms išlaidoms stebėti geriausiai visada prieš einant į parduotuvę susidaryti detalų pirkinių sąrašą ir jo laikytis parduotuvėje. Taip nusipirksite visko, ko jums reikia, nieko neužmiršite, bet ir neprisipirksite to, ko nereikia.

2 patarimas. Ką perki – susirašyk

Pirmasis metodas susijęs su antruoju. Šio metodo mane išmokė močiutė. Nuo pat vaikystės, eidama su ja į turgų ir iš jo grįžusios, įtraukdavome į jos pirkinių knygą viską, ką pirkdavome. Nuo pat autobuso bilietėlio iki daržovių. Taip lengva pastebėti, kam išleista daugiausia. Taip pat lengva pasiskirstyti savaitėmis: kiek pinigų reikia maistui ir kitiems būtiniesiems daiktams.

Likusius pinigėlius, kad ir kelis litus, dėdavome į taupyklę atostogoms. Per metus susitaupydavo išties nebloga suma kokiais nors pramogai. Prisipažinsiu, šio triuko man laikytis nėra lengva, tačiau kartais pavyksta. Močiutė su šia apskaita buvo ir dar yra griežtesnė.

3 patarimas. Nepirkt to, ką gali pasiimti iš namų

Turėjau tokį įprotį visada nusipirkti atsigerti. Kažkada pastebėjau, kad nemažą mano išlaidų dalį sudaro vanduo, sultys ir visi kiti gėrimai, kurie taip pat gan spontaniški. Nuo to laiko visada iš namų neišeinu be gertuvės su vandeniu. Išties labai patogu visada turėti su savimi atsigerti. Ir nereikia kas kartą pirkti buteliukų iš naujo. Tą patį darau ir su kava – termopuodeliu.

4 patarimas. Nuo pirkimo susivaldyk bent dienai

Šį triuką turėtų naudoti kiekvieną moteris, kuri negali praeitį pro naujus drabužius jų nenusipirkusi ir neišleidus visos savo algos per pusvalandį, o gal ir dar greičiau.

Kai pamatau kažką labai patrauklaus, neskubu to iškart pirkti (kalbu ne apie suplanuotus reikalingus daiktus ar drabužius, o spontaniškus pirkinius). Ko nors užsinorėjusi palaukiu iki kitos dienos. Jei to daikto iš tikrųjų labai reikia ir netikėtai jį pamačiau – nusiperku. Bet dažniausiai taip nėra ir palaukus dieną ar dvi net nebeprisiminsi, kodėl tas daiktas buvo gražus. Arba pamačius antrą kartą jis nebeatrodo toks stebuklingas.

Tai tik keli patarimai, kurie padeda labiau save pastebėti ir mažiau išleisti nereikalingiems ar ne tokiems svarbiems dalykams. Savęs stebėjimas taip pat naudingas ir savęs pažinimui, tas naudinga ne tik apsiperkant.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)