Mitas: Diabetą sukelia per didelis cukraus vartojimas.

Visgi, tai netiesa. Pirmojo tipo diabetą sukelia genetiniai sutrikimai, dėl kurių insuliną gaminančios ląstelės suyra. Antrojo tipo diabetą taip pat gali sukelti genetika, tačiau dažniausiai tai gyvenimo būdo pasekmė, kada organizmas nebegali normaliai reaguoti į insuliną. Vis dėlto, nutukimas padidina antrojo tipo diabeto išsivystymo šansus, o cukrus, kaip žinoma, gali prisidėti prie nereikalingų kilogramų augimo.

Mitas: Diabetas nėra rimta liga.

Iš tiesų, diabetas nusineša daugiau gyvybių nei krūties vėžys ir AIDS kartu paėmus. Du iš trijų žmonių, sergančių šia liga, miršta nuo širdies smūgio ar insulto.

Mitas: Diabetą sukelia antsvoris.

Turint antsvorį, yra padidėjęs pavojus susirgti diabetu, tačiau kiti veiksniai, tokie kaip šeimos ligų istorija, tautybė ir amžius, taip pat turi tam įtakos.

Deja, daugybė žmonių ignoruoja kitas aplinkybes ir mano, kad tik nutukimas yra 2 tipo diabeto sukėlėjas. Visgi, yra normalaus svorio žmonių, sergančiu šia liga, o dauguma antsvorį turinčių žmonių niekada nesuserga diabetu.

Mitas: Diabetikai negali valgyti nieko saldaus.

Jeigu vartojami kartu su sveika mityba ir aktyviu gyvenimo būdu, saldėsiai ir desertai gali būti valgomi žmonių, sergančių diabetu, tačiau jiems būtina sekti ir kontroliuoti vartojamų angliavandenių kiekį, į kurį įeina ir cukrus.

Mitas: Diabetu galima užsikrėsti.

Diabetas nėra infekcinė ar užkrečiama liga. Neįmanoma juo užsikrėsti nuo kito asmens lyg gripo. Tačiau dabar diabetas siejamas su genetika: jei jūsų šeimos narys serga šia liga, rizika ja susirgti jums taip pat padidėja.

Mitas: Žmonės, sergantys diabetu, turi valgyti specialius diabetinius produktus.

Sveikas mitybos planas diabetikams yra praktiškai toks pat, kaip ir sveika dieta kiekvienam iš mūsų – mažai riebaus maisto, riboti druskos ir cukraus kiekiai, patiekalai, kurių pagrindas - nesmulkintų grudų produktai, daržovės ir vaisiai.

Diabetiniai produktai neturi jokių išskirtinių savybių, vis tiek kelia gliukozės kiekį kraujyje ir dažniausiai yra brangūs, todėl geriau jų tiesiog vengti.

Mitas: Vaikai gali išaugti diabetą.

Deja, vaikai negali išaugti diabeto. Pirmojo tipo diabeto atveju, insuliną gaminančios ląstelės yra sunaikinamos, todėl jos niekada nebegamins jo (nebent bus atrasti vaistai ar atlikta sudėtinga kasos transplantacija). Vaikai su antrojo tipo diabetu gali pastebėti pagerėjimą po brendimo ar radikalių gyvenimo būdo pokyčių, tačiau jiems vis tiek teks rūpintis dėl tinkamo cukraus kiekio kraujyje visą likusį gyvenimą.

Žmonės, susirgę antrojo tipo diabetu (dažniausiai pasitaikančia ligos forma) gali gana ilgą laiką, net keletą metų, gyventi su ja to net nežinodami. Simptomai dažnai yra nustumiami į šalį ar siejami su kitomis priežastimis. Taigi, jeigu pastaruoju metu dažnai naktimis einate i tualetą, patiriate stiprų troškulį ir nenuvaldoma nuovargį, suprastėjo rega ar nuolat sergate infekcinėmis ligomis, vertėtų pasitarti su gydytoju. Anksti nustatyta diagnozė gali ateityje padėti išvengti komplikacijų.