Gyventojai: vienas gaisrininkų automobilis dingo

Kaip DELFI pasakojo portalui parašiusi skaitytoja, Lentvaryje, Gaidiškių g. tragiškais pasibaigęs gaisras įvyko gegužės 10 d.

„Gaisrinė vyko į vietą 30 minučių, po pirmo skambučio atvyko viena gaisrinė, kuri nebuvo pasiruošusi gesinimui (įtariame, kad patys gaisrininkai buvo neblaivūs) – prisegtame vaizdo įraše matosi. Pirmoji atvykusi gaisrinė buvo labai sena, su maža cisterna, kiaura šlanga, kuri laistė kelią. Pasiruošimas gesinimui užtruko apie 15-20 minučių, bet ir tai nebuvo jokios naudos, davė į rankas savininkui žarną ir daryk ką nori ir kaip išmanai“, – rašoma laiške. Jame buvo nurodyta, kad gaisras prasidėjo 1.20 val., vėliau autorė telefonu patikslino, kad gaisras kilo apie 1 val. nakties, tada, pasak jos, ugniagesiams paskambino ir kaimynai. Jiems vėliau buvo skambinta dar kartą.

Jos teigimu, situaciją pataisė į gaisravietę atvykę Vilniaus ugniagesiai, kurie „pasiruošę darbui užgesino gaisrą per 10 minučių“.

„Vilniaus miesto gaisrinei – ypatingas ačiū. Atvykus Vilniaus gaisrinei, kita gaisrinė išvykusi užpildyti mažos talpos cisternos, taip ir dingo. Vilniaus miesto gaisrinė mėgino susisiekti su su išvažiavusia Trakų rajono gaisrine, bet išgirdau atsakymą, kad gaisrinė „dingo nuo linijos“. Taip daugiau ir nesulaukė iš jų pastiprinimo“, – laiške pasakojama, kaip situaciją matė gyventoja.

Moteris laiške sakė, kad jiems patiems teko gesinti gaisrą, kol ugniagesiai dar nebuvo atvykę: „Patys gyventojai bėgo į ugnį traukti žmonių ir dujų balionų, kurių buvo namų viduje.“

DELFI telefonu susisiekus su Lentvario gyventoja Alisa, ji dar kartą patvirtino laiške surašytas mintis. Moteris sakė, kad gyventojams teko daužti langus, traukti iš namų dujų balionus bei žmogų, kuris, deja, neišgyveno.

Ji patvirtino, kad du Trakų r. ugniagesiai jai pasirodė neblaivūs: moters teigimu, vienas jų davė žarną namo savininkui ir pasakė gesinti namą. Paklausta, kodėl, gyventojos manymu, tokia situacija susiklostė, ji sakė, kad pasirodė, kad gaisrininkas jos pats neva negalėjo nulaikyti.

Alisos teigimu, gaisro gesinti iš viso atvyko 3 automobiliai, o seniausias jų išvažiavęs pasipildyti vandens, vėliau dingo.

„Kai Vilniaus gaisrininkas skambino ir bandė susisiekti su dispečeriu, dispečeris jam į raciją atsakė, kad ta gaisrinė visiškai dingo nuo linijos ir negrįžo į bazę“, – tokį pokalbį girdėjusi tikino moteris.

Ugniagesiai sako į gaisro vietą atvykti neužtrukę

DELFI susisiekus su priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentu (toliau – PAGD), paaiškėjo, kad ugniagesiai situaciją vertina kitaip ir nurodo faktus, kurie skiriasi nuo gyventojos pateiktų faktų.

Pasak PAGD, remiantis Bendrojo pagalbos centro (toliau – BPC) pateikta pirmine informacija apie šį gaisrą, apie jį buvo pranešta 2017 m. gegužės 10 d. naktį 01 val. 07 min. Nurodoma, kad dėl gaisro buvo aliarmuoti 4 ekipažai.

„Vilniaus apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Trakų priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos Lentvario komandos ugniagesių ekipažas ir du Trakų priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos ugniagesių gelbėtojų ekipažai buvo aliarmuoti po minutės – 0 val. 08 min. O Vilniaus apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos 5-osios komandos ugniagesių gelbėtojų ekipažas papildomai aliarmuotas 1 val. 13 min.“, – rašoma komentare.

Ugniagesių duomenimis, pirmasis ekipažas atvykti į gaisrą neužtruko – praėjus 9 minutėms į gaisrą atvyko Trakų priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos Lentvario komandos ekipažas (1 val. 17 min.).

„O 1 val. 25 min. atvažiavo abu Trakų priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos ekipažai ir Vilniaus apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos 5-osios komandos ekipažas“, – sakoma PAGD komentare.

Nurodoma, kad dėl skaitytojos laiške minimų aplinkybių Vilniaus apskrities priešgaisrinei gelbėjimo valdybai yra pavesta atlikti ir pateikti išsamų gaisro aprašymą. Jei šiai valdybai atliekant šio gaisro gesinimo išsamų aprašymą, pasitvirtins laiške minimos aplinkybės, dėl kurių gali kilti atsakomybė, bus pradėtas tarnybinis patikrinimas.

Pateikia kitokias prielaidas

DELFI kreipėsi ir į Vilniaus apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Trakų priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos viršininką Kęstutį Kirsnauską.

Jis nurodė, kad atlikus tyrimą dėl gaisro aplinkybių bus išsiaiškintos visos įvykio detalės ir išanalizuoti situacija. Vis dėlto, pasak K. Kirsnausko, kalbant apie vaizdo įraše matomą akimirką, kai gyventojas laikė gesinimo žarną, nežinia, ar ta žarna tikrai buvo įduota. Jo prielaida tokia, kad taip galėjo nutikti todėl, kad pats ugniagesys tuo metu galėjo būti susirūpinęs žmogaus gelbėjimu. Pradiniais duomenimis, gaivinimo veiksmai tikrai buvo pradėti.

„Labai norėčiau paskatinti žmones tapti savanoriais ugniagesiais ar dirbančiais prevencijos, ar gaisrų gesinimo srityje, nes tada būtų žymiai didesnis supratimas apie tą ugniagesio darbą, kas ten vyksta, kaip vyksta, ir ta pagalba būtų žymiai efektyvesnė ir geresnė, nes kada žmonės žino, ką veikti, kur eiti, kodėl, yra paprasčiau visiems, ir tie nuostoliai nėra tokie didelis“, – nurodė K. Kirsnauskas

K. Kirsnausko teigimu, tikėtina, kad ugniagesių – Trakų priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos Lentvario komandos ekipažo – automobilis, kuriam reikėjo prisipildyti vandens atsargas, taip pat nebuvo dingęs.

„Trakų automobiliai niekur nebuvo išvažiavę, Lentvario automobilis išpylė bačką vandens, išvažiavo prie hidranto ir buvo pastatytas toliau, nes pagrindinis gesinimas buvo nuo pirmojo automobilio“, – paaiškino viršininkas.

Dėl skaitytojos komentaro apie ugniagesių neblaivumą, K. Kirsnauskas sakė matęs juos prieš pamainą ir jos pabaigoje, ir jam įtarimų nekilo. „Tie žmonės man nekėlė jokių įtarimų“, – sakė jis.

K. Kirsnauskas pripažino, kad kalbant apie Lietuvos ugniagesius bendrai, praeityje yra buvę su alkoholiu susijusių bėdų, tačiau tai siekiama išnaikinti.

„Jeigu ugniagesys, PAGD pareigūnas, nesvarbu, ar ugniagesys, ar viršininkas, būdamas neblaivus, kažkur pakliūna, pavyzdžiui, į eismo įvykį, visi būna be išimties atleidžiami iš tarnybos“, – nurodė K. Kirsnauskas, patikinęs, kad ir buvusi atlikta ir Trakų ugniagesių patikra.

Jis paskatino pačius gyventojus pasirūpinti savo saugumu, pavyzdžiui, įsirengti 5-10 eurų kainuojančius autonominius dūmų detektorius, kurie gali padėti perspėti žmogų ir padėti jam išsigelbėti

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)