Joje šiais metais pagrindinį apdovanojimą pelnė Viešosios įstaigos „Menų ir mokymo namai“ tarptautinis projektas „Piliečio kelias istorijos veidrodyje“ (Lietuva), kuriame pagrindinė priemonė buvo Forumo teatro metodas. Projektas „skirtas priminti jauniems žmonėms, kad į Žmogaus teises neturi būti žiūrima kaip į savaime suprantamas ir parodyti, kaip priklausymas Europos Sąjungai padeda šias teises ginti ir jaustis saugesniais, negu izoliuotoje praeityje“.

„Menų ir mokymo namai“ vadovė, aktorė Rimanta Vaičekonytė pasakoja, kad sutriko sužinojusi, jog jos vadovaujamas projektas, kuriame naudojamas Forumo teatro metodas, gavo tokį svarų įvertinimą ir negalėjo nesijaudinti pasakodama, kad pranešant apie šį apdovanojimą š.m. lapkričio 28 d. Berlyno saugumo konferencijos metu atsistoję Lietuvai plojo 1000 karininkų bei kitų svarbių pasaulio žmonių.

Tarpparlamentinės saugumo ir gynybos asociacijos prezidentas Robert Walter įteikė pagrindinį prizą, CiDAN atstovas – diplomus, taip pat buvo įteiktas Prancūzijos respublikos prezidento E. Macrono medalis. Dėl projekto veiklų tvarkaraščio įstaigos vadovė negalėjo nuvykti atsiimti prizų, todėl apdovanojimus Berlyne atsiėmė šio projekto pagrindinė rengėja ir koordinatorė Virginija Skučaitė-Budrienė ir projekto partnerė iš Vengrijos Katalin Illés Kádek.

„Išties sujaudino, kad įvertinimas skirtas mūsų mažos šalies projektui ir dar tokia svarbia šiai dienai visiems saugumo tema. Mes norėjome demokratiška Forumo teatro metodikos forma paskatinti žmones išgirsti vieni kitus, prisiminti, koks buvo santykis į žmogaus teises represinėse sistemose ir kaip gyvename mes dabar, kaip svarbu visiems suvokti, kas yra laisvė ir nelaisvė, kas yra žmogaus orumas ir kaip žmogus jaučiasi žeminamas, kokios lygybės mes norime... socialinės, žmogiškos... ką mes dar turime nuveikti ir kas galiausiai mums trukdo būti laimingais?“ – įspūdžius pasakojo įstaigos ir šio projekto vadovė Rimanta Vaičekonytė.

Keturių šalių – Lietuvos, Portugalijos, Juodkalnijos ir Vengrijos – projekto partnerių atstovai pradžioje sutarė, kad Žmogaus teisų tema jiems visiems yra svarbi. Kiekvienoje šalyje buvo surinkta dokumentinė medžiaga, aprėpianti tris laiko dimensijas – praeitį represinėse sistemose, dabartį Europos Sąjungoje ir ateities perspektyvas. Šią medžiagą, sujungtą į vientisą filmą galima pamatyti čia:

Antrą kartą į Lietuvą atvykę užsienio dalyviai iš „Menų ir mokymo namai“ specialistų mokėsi Forumo teatro metodo, kurį sukūrė brazilų teatro režisierius Augustas Boalis. Tai – socialinis teatras, kuriame aktoriai atskleidžia įvairias problemas – šiuo atveju Žmogaus teisių pažeidimus - o publika gali laisvai reaguoti, reikšti savo nuomonę, klausinėti personažų apie jų elgesį ir pasirinkimus, išsakyti įvairiausius pasiūlymus, kaip norėtųsi šią situaciją pakeisti, pagerinti ir galiausiai netgi pačiam žiūrovui tapti aktoriumi ir suvaidinti scenoje pasiūlytą sprendimo būdą.

Dalyviai iš keturių Europos šalių suformavo tarptautinę Forumo teatro komandą ir sukurtus etiudus pristatė visose šiose šalyse. Renginiuose taip pat būdavo pristatomas dalyvių sukurtas dokumentinis filmas, dalyvaudavo kviestiniai pranešėjai. Lietuvoje renginys buvo suorganizuotas Kauno viešojoje bibliotekoje, į kurią susirinko virš 200 žiūrovų. Komandoje iš Lietuvos dalyvavo aktoriai, psichologai, mokytojai, studentai ir moksleiviai – Monika Šaltytė-Dovydavičienė, Silvija Stonkutė, Mykolas Dorofėjus, Virginija Skučaitė-Budrienė, Rimanta Vaičekonytė, Birutė Ulanavičienė, Ligita Eitkevičienė, Jūratė Kalčytė, Erikas Lamsodis, Laura Karaliūnaitė, Gabrielė Skirvainytė, Ovidijus Trinka.

Paskutinis susitikimas vyko Portugalijoje, kurioje visus dalyvius ir pasiekė džiugi žinia apie laimėjimą.

Apdovanojimus kiekvienais metais organizuoja asociacija „Civisme Défense Armées Nation (CiDAN)“, kartu su Europos tarpparlamentine saugumo ir gynybos asociacija, remiant Europos Tarybos parlamentinei asamblėjai. Šis apdovanojimas skiriamas „už išskirtines pastangas skatinant Europos pilietiškumą, supratimą apie Europos saugumą ir gynybą“ (https://www.cidan.org).

„Menų ir mokymo namai“ vadovė garsiai svarstė, kur dabar reikės padėti tuos gražius prizus – „juk projektas jau baigėsi ir toliau mes vėl kraustysimės iš savo patalpų, skirtų įstaigos veiklai... ir niekas to grožio nebepamatys...“. Svarstė, ar kokioms šalies institucijoms, muziejams, archyvams tai įdomu, ar ne, ar tai svarbu tik mums, ar kam Lietuvoje rūpi mūsų šalies žmonių pasiekimai, ar vertinamos mūsų žmonių kasdienės pastangos padaryti pasaulį saugesnį ir gražesnį?

„Mama, juk žemė neturi jokių sienų!“ - sušuko berniukas pamatęs žemę pro lėktuvo langą...

(citata iš projekto lankstinuko)

Šį projektą finansavo Europos Sąjungos programa „Europa piliečiams“, projektą parengė, organizavo ir vykdė Viešoji įstaiga „Menų ir mokymo namai“ iš Lietuvos kartu su partneriais INSIGNARE - Associacao de Ensino e Formacao, Portugalija; Kauno Milikonių pagrindinė mokykla, Lietuva; Herzeg Novi regiono savivaldybė, Juodkalnija; MIRE Magyar Identitasert Regionalis Egyesulet – Vengrija; Joniškio rajono Kriukų pagrindinė mokykla.