Renginio idėja

„Erasmus Talent Show 2010“ šūkis − „Wow the crowd: present yourself and your country“ (liet.: „Sužavėk minią: pristatyk save ir savo šalį“) atspindi renginio dvasią ir mintį. Tai jau antrąsyk organizuojamas renginys, kurio idėja prieš daugiau nei metus kilo Vilniaus universiteto studentui D.Ausčiui, rengiant supažindinimo su Vilniumi vakarėlius, skirtus Erasmus studentams.

Studentai, atvykę studijuoti iš svečių šalių ne visada spėja parodyti savo unikalius kultūrinius bruožus, temperamentą, kūrybinius ieškojimus. Norėta sukurti erdvę, kurioje studentai galėtų atstovauti tiek sau, tiek savo šalį, taip skatinant komunikaciją tarp tautų ir glaudinant ryšį su Lietuva ir lietuviais (šį renginį galima pavadinti užsieniečių integracijai į Lietuvos visuomenę skirtu renginiu, nes abi pusės turi progą pabendrauti, sukurti kažką bendro). Ši iniciatyva įrodo, kad prasminga idėja kartu su bendraminčių palaikymu gali išaugti į sėkmingą jos realizaciją.

Dalyviai

Renginyje dalyvavo 13 dalyvių – studentų iš užsienio bei lietuvių. Talentai rinkosi iš skirtingų šalių: Sirijos, Italijos, Gruzijos, Slovakijos, Moldovos, Baltarusijos, Vokietijos ir kitų. Dalyviai atliko šokio improvizacijas, grojo, dainavo, nepamiršdami plačių šypsenų ir geros nuotaikos. Studentai atliko tiek savo kūrybos, tiek perdainuotas gerai žinomas dainas. Pavyzdžiui, studentas Median iš Sirijos perdainavo A. Mamontovo dainą „Saulės miestas“ tokia taisyklinga lietuvių kalba, kad komisijai ir žiūrovams kilo klausimas: vaikinas lietuvis ar užsienietis?

Studentą Median iš Sirijos galima pavadinti tikru A.Mamontovo gerbėju. Sirijietį žavi atlikėjo kūryba. Median nuomone, šis renginys išskirtinis tuo, kad yra nacionalinio pobūdžio, vienijantis skirtingų kultūrų atstovus. „Dalyvaudamas čia susipažinau su visais dalyviais, įgijau daug draugų, dalyvauju čia, nes tai nauja patirtis − man čia linksma“, - sakė jis.

Gruzinės Madona Bakuradze ir Salome Mdinaradze iš Gruzijos atliko Whitney Houston dainą „I wanna dance with somebody“. Publika merginas sutiko itin šiltai. Nors merginos neužėmė prizinės vietos, sakė, jog joms svarbiausia tai, kad dalyvavo ir šauniai praleido laiką, dėkojo organizatoriams už prizus ir džiaugėsi galėdamos mokytis ir gyventi Lietuvoje. Anot Madonos, Lietuva joms - kaip gimtieji namai.

Patys talentai džiaugėsi turėdami galimybę dalyvauti šiame renginyje. Italas Andrea, studijuojantis informatiką Vilniaus universitete, didžiavosi galėdamas atlikti italų grupės „Negramoro“ dainą „Vasara“ ir taip sušildyti publiką pietietiškais akordais. Taip pat vaikinas dėkojo renginio organizatoriams už šį projektą, o visus dalyvius vadino savo didele šeima.

Miroslavą iš Slovakijos dalyvauti pakvietė Mykolo Romerio universiteto mentoriai. Vaikinas savo gimtojoje šalyje turėjo grupę, grojo gitara ir šiek tiek dainavo. Renginyje kartu su mergina Jaroslava jis atliko 4 sutrumpintas dainas, sujungtas į vieną. Viena iš įtrauktų dainų buvo grupės „Inculto“ daina „Welcome to Lithuania“. Miroslovo nuomone, šis renginys – puiki idėja, o 90 procentų idėjų, kurias generuoja mentoriai, yra tiesiog nuostabios. Vaikinas pabrėžė, kad tokiuose renginiuose svarbu ne tiek parodyti save, kiek patirti šiltų akimirkų su žmonėmis, kurie yra šalia ir kuriuos vienija bendra veikla.

Laimėtojai ir dovanos

Renginio publika buvo itin aktyvi ir reikli − kai kuriems talentams savo pasirodymus netgi reikėjo pakartoti. Visgi atėjo laikas sužinoti ir pačius talentingiausius. Kompetentinga komisija (ESN valdybos nariai) ir renginio žiūrovai daugiausia balsų atidavė slovakams Miroslavui Polačekui ir Jaroslavai Sodrovai, antrą vietą laimėjo italai Nico Rosni ir Giovanni Muscas su vokalistu prancūzu Florent Le Divelec. Trečią vietą užėmė lietuvė, daugelyje konkursų jau dalyvavusi Stella Kazarian. Visi prizininkai gavo vertingas dovanas.

Prizų susilaukė ne vien renginio dalyviai, bet ir publika, kuriai buvo skirtas trijų grupių koncertas. Prieš talentų pasirodymus ir po iškilmingų apdovanojimų publiką audrino studentiškos muzikinės grupės: „123”, „Midula”, „Tyra”. Grupės „Tyra“ nariai prasitarė, kad vakaro auditorija buvo šauni, pulsuojanti internacionaline šiluma. Vaikinams dažnai tenka koncertuoti Erasmus studentams skirtuose vakarėliuose, taigi čia jie jautėsi kaip namie, o auditorijai tai buvo visai nesunku pajausti.

Padėka ir vizija

Renginį organizavo studentai, priklausantys ne pelno siekiančiai organizacijai ESN (Erasmus Student Network). Šiemet organizatoriai buvo VU, MRU, VGTU studentai.

Pasak „Erasmus Talent Show 2010“ idėjos autoriaus D. Ausčio, renginys buvo sėkmingas, susilaukė didelio susidomėjimo (į renginį susirinko apie 250 žmonių, 100-u žmonių daugiau nei pernai). Šis rezultatas nebūtų pasiektas be iniciatyvių ir geranoriškų asmenybių, besistengiančių įrodyti, kad Lietuva – svetinga ir draugiška šalis, kurioje užsieniečiai gali tobulėti ir palikti savo pėdsaką.

Organizatorių vizija – išplėsti renginio idėją visos šalies mastu, pritraukti studentus iš kitų Lietuvos miestų ir sukurti jaukią internacionalinio vakaro atmosferą, kuomet įvairių tautų atstovai taptų vieningesni ir atidesni vieni kitiems. Kas žino, gal kada šio renginio mastas apims ir ne tik Lietuvą...

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)