2019 metais šį turtą pardaviau. Dabar turiu prievolę deklaruoti gautas pajamas ir sumokėti mokesčius iki 2020 liepos 1 dienos. Viskas būtų paprasta, jei tai galėčiau tai padaryti elektroniniu būdu. Deja, negaliu, nes neturiu elektroninės bankininkystės, elektroninio parašo ir taip toliau.

Lieka tik galimybė atvykti į Valstybinę mokesčių inspekciją (VMI), pateikti reikalingus dokumentus ir užpildyti deklaraciją vietoje, padedant konsultantui. Tai padaryti turiu aš pats asmeniškai arba mano įgaliotas asmuo.

Įgalioti asmenį, būdamas čia, aš galiu tik Lietuvos Respublikos ambasadoje, Londone. Deja, tai galiu padaryti tik po liepos 26 d. (taip man paaiškino, kai paskambinau į tą įstaigą).

Lieka tik vienas kelias – pačiam atvykti į Lietuvą. Deja, fiziškai to padaryti negaliu laiku dėl draudimų ir apribojimų. Turiu laukti, kada bus galima laisvai keliauti.

Aišku, iki liepos 1 d . nespėsiu sutvarkyti dokumentų ir susimokėti. Kas gali man padėti šioje situacijoje? Gal galima atidėti terminą deklaruoti?

***

VMI Mokestinių prievolių departamento direktorė Stasė Aliukonytė-Šnirienė priminė, kad net ir tokiu atveju, kaip šis, žmogui atvykti į VMI nėra būtina.

„Gyventojai, neturintys galimybės naudotis VMI e. paslaugomis arba atvykti į gyventojų aptarnavimo padalinį, deklaraciją nuotoliniu būdu gali pateikti paskambinę trumpuoju telefonu 1882 arba +370 5 260 5060 (skambinant iš užsienio).

Net ir tokiu atveju kaip šis, kai gyventojui pildant deklaraciją reikia pateikti su nekilnojamo turto pardavimu susijusių dokumentų duomenims, fiziškai dokumentų atnešti nereikia, užtenka reikiamus deklaravimui duomenis pateikti konsultantui telefonu.

VMI primena, kad šiais metais, gyventojams (nevykdantiems individualios veiklos) iki ekstremaliosios situacijos pabaigos ir dar du mėnesius po jos VMI delspinigių neskaičiuos ir išieškojimo veiksmų nevykdys“, – pabrėžė S. Aliukonytė-Šnirienė.