Dalijamės svetur gyvenančių ar gyvenusių tautiečių patirtimi – komentarų skiltyje jie pasidalijo skirtingais savo pasirinkimais tarp gyvenimo svetur ir tėvynėje.

Pavyzdžiui, DELFI skaitytoja Sandra rašė norinti grįžti į tėvynę, tačiau to nedarys dėl vaiko. Vis dėlto, ji prisipažįsta, kad Lietuvos pasiilgo, o emigravus iš anglų jaučia neigiamą nusistatymą.

„Grįžti būtų patrauklu, nes kamuoja ilgesys ir noras gyventi. Puikiai žinau, kad gyvenamąjį plotą, namą įsigyčiau grįžusi. Bet vaikas mūsų – jau 14-ikos metų, jis nuo pradinės klasės lanko mokyklą Anglijoje. Jis nenori gyventi Lietuvoje. Ir mes nenorime dirbti už minimumą, o ir už 500 eurų nenorime. Tai negrįšime. Niekas čia mums nesikeičia, o ir anksčiau anglai nemėgo, ir dabar nemėgsta. Bet ką padarysi... Gal tikrai kažkur kitur važiuotume... Didžiojoje Britanijoje gyvena labai daug žmonių iš įvairių šalių, ne iš ES. Ir nieko. Tai ko mums pergyventi?“, – rašė komentaruose DELFI skaitytoja Sandra.

Londone gyvenanti komentatorė Aistė tikina, kad niekas svetur lietuvių neužgaulioja, ir ji taip pat ketina likti Didžiojoje Britanijoje – pasak jos, bilietus į tėvynę pirks tie, kurie seniai apie tai galvojo.

„Gyvenu Londone ir niekas iš aplinkos nesiruošia grįžti į Lietuvą dėl „Brexit“, nebent baigė studijas ar jau seniai planavo. Niekas čia lietuvių lauk nevaro, neužgaulioja ir iš darbo nemeta. Nepanikuokit! Londono miesto minimalus atlyginimas 9,4 svaro už 1 val., taip kad... Ir mylim mes tą Lietuvą, tėvus remiam, verslus grįžę kuriam. Taip, neramu dėl Didžiosios Britanijos ateities, bet išgyvensim“, – rašė komentatorė Aistė.

Baimės, kad kas nors po „Brexit“ rezultatų keisis Didžiojoje Britanijoje, panašu, nejaučia ir kiti.

DELFI komentatorė Dangė, kaip pati sako, pažįsta daug ten gyvenančių žmonių, kurie neplanuoja grįžti.

„Kiek Didžiojoje Britanijoje turiu gyvenančių, dirbančių giminių ir draugų, kasdien kalbant nė iš vieno neišgirdau, kad jiems ten kažkas pasikeitė, kas nors grasina ar algas ruošiasi mažinti (kas turi gerus darbus ir nuolatinę gyvenamąją vietą kaip ir Lietuvoje, tai niekas iš esmės nė nesikeičia)... Anglas kaip ir lietuvis ne visada į viską žiūri palankiai, nes jų visokių buvo, yra ir bus, bet jų – tik mažuma... Ir nereikia čia kelti bangų, kad emigrantai ruošiasi grįžti ir iš mūsų „varganą“ minimumą atimti ... Prieš kažką „svaigstant“ reikia skaityti ir domėtis daugiau, aiškiai buvo pasakyta, kad atsiskyrimo procesas vyks apie 2 metus... O dabar, šiai dienai ir patys britai mąsto padarę klaidą, gal jie dar susizgribs ir pasiliks ES“, – savo mintimis dalijosi DELFI komentatorė Dangė.

Apie tai, kad negrįš į tėvynę, komentaruose rašė ir skaitytoja Danutė. Jau 21-erius metus Didžiojoje Britanijoje gyvenanti moteris tikino, kad svetur jaučiasi geriau nei tėvynėje.

„Aš Didžiojoje Britanijoje gyvenu 21-erius metus, esu tikrai laiminga ir saugi, o Lietuvą prisimenu tik kaip blogą sapną! Tuo laiku turėjome verslą, paėmėm iš banko paskolą, buvo aukštos palūkanos, trumpai – mums nepasisekė, niekas mums nesistengė padėti, tiesiog galėjo leisti atsistoti iš naujo ant kojų, pradėti kažką iš naujo, bet ne... Tą dieną užpuolė mus kaip maitvanagiai grobį – atėmė užstatytą nekilnojamą turtą, likom su dviem paaugliais vaikais ir senute (70 m.) gatvėje! O turėjom išsilavinimą, dirbom tikrai sąžiningai, mokėjom visus mokesčius, nusikaltimo jokio nepadarėm. Mus tiesiog išvarė, tapom nereikalingi savo šalyje! Nuo tada mums Lietuva neberūpi! Didžioji Britanija mums davė viską, dėkingi jiems! Su didžiule pagarba!“, – savo patirtimi komentarų skiltyje pasidalijo DELFI skaitytoja Danutė.

Visai kitaip mąsto DELFI komentatorė, kuri į Lietuvą grįžo po 3 metų gyvenimo Didžiojoje Britanijoje. Tiesa, tai ji padarė dar prieš „Brexit“.

„Išvykusi buvau 3 metus, po jų jau supratau, kad arba grįžti turiu dabar, arba niekada. Laikas buvo galvoti ir apie būstą, ir tolimesnes perspektyvas. Pasirinkau grįžti dėl tėvų ir sau artimesnės kultūros. Taip, Lietuvoje daug problemų. Taip pat finansiškai negalima palyginti. Čia sukuosi per 2 darbus, bet esu laiminga. Svetimam krašte savas nebūsi. Žinoma, jei būčiau emigravusi su šeima kaip kai kurie, vėl būtų kita situacija.

Mano nuomone, emigrantai, kurie gyvena užsienyje 5 metus ir ilgiau, negrįš. Ypač jeigu vaikai pradėjo eiti į mokyklą. Suprantu, kodėl kai kurie emigrantai sako, kad „niekada negrįš“, tačiau, manau, viskas priklauso nuo individualios situacijos: jei Lietuvoje gali dirbti pagal specialybę nors ir už ne tokią didelę algą, o užsienyje pavyksta darbą gauti tik aptarnavimo sferoje, jei išvyksti vienas ar bent jau be vaikų, o ateitį matai ten, kur tavo šaknys, nori ir grįžti į Lietuvą. Tačiau jei čia būsi juodadarbis už minimumą, ar net neišgalėsi pramaitinti šeimos, negrįši, nors gal ir norėtum, jei viskas būtų kitaip...“, – rašė į Lietuvą sugrįžusi emigrantė.

Kitas komentatorius pripažino, kad „graži ta Lietuva, sava, miela“, tačiau jo pažįstami į gimtinę grįžę emigrantai vėl išvažiavo svetur – nesisekė prisitaikyti.

„Pažįstu bent kelis jaunus perspektyvius žmones, kurie grįžo į Lietuvą. Su viltim, su įsitikinimu, kad liks. Tačiau... per 2 metų laikotarpy jie nusprendė važiuoti atgal, kas į Didžiąją Britaniją, kas į Daniją. Priežastis paprasta – pagyvenus Didžiojoje Britanijoje ar kt. praktiškai nėra galimybės grįžti, būtent dėl labai žemo darbo užmokesčio ir neadekvačiai aukštų kainų. Ir išvis, kai buvau grįžusi – nyku. Ką veikti? Graži ta Lietuva, sava, miela, bet kaip joje gyventi? Viskas pernelyg komplikuota. Sutinku, kad yra žmonių, kurie ir dirba ir uždirba, bet toli gražu ne visi. Didžiojoje Britanijoje paprasčiau – jei dirbti netingi, darbo per akis, o uždirbtų pinigų užtenka ne tik sau, bet ir Lietuvoje likusiems tėvams padėti. Nepamirškit, kad dauguma emigrantų turi pensininkus tėvus, kurie be jų pagalbos skurstų“, – rašė komentatorius.

Prašome šiuo metu gyvenančių Anglijoje atsiliepti: pasidalykite, kaip jaučiatės, ar referendumo rezultatas kaip nors keis jūsų gyvenimo planus? O galbūt džiaugiatės referendumo rezultatais! Papasakokite savo patirtį tėvynėje gyvenantiems lietuviams! Savo mintimis galite pasidalyti spausdami pilką mygtuką čia arba el.paštu pilieciai@delfi.lt su prierašu „Brexit“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (73)