DELFI skaitytojos pasidalinta gyvenimo istorija „50-metės realybė: nusprendžiau – emigruosiu“, kurioje DELFI skaitytoja pasakojo apie planus išvykti iš Lietuvos uždarbiauti ar savanoriauti, sulaukė daugybės komentarų.

Vieni komentatoriai palaikė autorę, kalbėjo, kad pasidalinta istorija tarsi jų pačių gyvenimų atspindys. Likusi dalis komentatorių aštriai kritikavo skaitytojos pasirinkimą – emigraciją.

„Kaip tik visi tinginiai ir išvažiavo į tą užsienį, kas netingi ir kažko siekia, tas nesiskundžia gyvenimu Lietuvoje. Patys kalti, kad nesugeba susikurti sau gero gyvenimo tėvynėje“, – tokią nuomonę išsakė DELFI komentatorius. Jam pritarė ir kiti skaitytojai: „manau, 60 proc. emigravusių yra puskvailiai, kurie nieko nebaigia ir sugeba tik cementą nešioti“.

Vis tik, nepaisant kelių itin griežtų komentarų, didžioji dalis skaitytojų palaikė autorę ir dalinosi panašiomis savo gyvenimo istorijomis. „Taip pat dirbau panašaus pobūdžio darbus ir kai stresas pradėjo griauti sveikatą ir normalų gyvenimą, pasakiau sau „stop“! Kol kas mano vyras dirba Lietuvoje, o aš važinėju dirbt į užsienį“, – pasakojo skaitytoja Saulė.

Atsiliepė ir daugiau vidutinio amžiaus žmonių, kurių gyvenimo istorijos labai panašios. „Pasirodo, tokių kaip ir aš yra gana daug Lietuvoje. Kai tau apie 50 metų, puikus išsilavinimas, aukšta kvalifikacija, rimtas CV (gyvenimo aprašymas - DELFI), bet amžiaus cenzas nepraeinamas. Labai rimtai taip pat galvoju apie emigraciją“, – rašė prisistatyti nenorėjęs komentatorius.

Ragino patiems kurtis gyvenimą ir darbo vietas

Nors liūdesio gaidą buvo galima išgirsti daugelyje komentarų, vis tik buvo ir tokių, kurie ragino piliečius pačius kurtis savo gyvenimą. Įžvalgūs komentatoriai kvietė autorę kurti savo verslą. „Autorė dirbo vadovaujamą darbą, tai kodėl nepagalvoja kurti savo verslą. Gal tai nauja galimybė?“, – klausė skaitytoja. O skaitytojas Petriukas buvo dar griežtesnis: „tai tapk darbdaviu, marios laisvų nišų. Kas per vergo filosofija būtinai kažkam parsiduoti“.

„Moteriai 50 metų, sutinku, sunku darbą gauti, bet kodėl visi aplinkui galvoja, kad tą gyvenimą turi sukurt kažkas kitas? Ir aš suprantu, kad užsienyje kreivai žiūrima į emigrantus. Tai jei matote, kad kažkas nepatinka – kurkit savo verslą“, – tokią nuomonę išdėstė skaitytoja Rita.

Problemos Lietuvos darbo rinkoje

„Lietuvoje tiesiog realių darbo vietų skaičius neproporcingas desperatiškai darbo ieškančių žmonių skaičiui. Kol bus tokia situacija, tol darbdaviai išsiknisinės ir darys tokias nesąmones. Taip būna visose besivystančiose šalyse, kur dar nespėjo susiformuoti darbo kultūra ir bedarbių yra armijos. Kai už tavo durų laukia darbo ieškančių žmonių armija ir gali rinktis, ką nori, pasijauti „Dievu“ ir pradedi nebesiskaityti su žmonėmis. Tiek pradedi galvoti, kad visi tavo esami darbuotojai pakeičiami, nuvertini visus ieškančius darbo ir žiūri į juos kaip į šiukšles“, – susiklosčiusią situaciją apibendrino skaitytojas.

„Man apskritai mistika su tuo darbu Lietuvoje, kiek iš pažįstamų žmonių rato, kas ieškojo visur panašiai, dažniausiai nei vieno skambučio, arba vienas kitas. Kaip tai paaiškinti, nežinau. Nes po mėnesio vėl ta pati firma deda tą patį skelbimą, o visus kandidatus tiesiog ignoruoja. Tai kokių ten „supermenų“ ieško?“, – darbo rinkos tendencijas apibūdino skaitytojas pasivadinęs „bbs“.

Gerai tik ten, kur mūsų nėra?

„Emigracijoje irgi niekas nelaukia išskėstomis rankomis: dirbsi pajuodusi ilgas valandas ir net savaitgaliais, jeigu norėsi ką nors turėti. Gerai jeigu dar sveikatos daug turi“, – savo patirtimi dalijosi buvęs emigrantas.

Jam pritarė ir kita skaitytoja. „Pati savo kailiu patyriau būdama Londone, ką reiškia dirbti tokiuose metuose. Vien juodi darbai: arba viešbučiai, arba fabrikai, arba namų valymas. Ari kaip arklys, o pinigų kaip nėra, taip nėra. Nepamirškit, kad viskas pabrangę: tiek nuoma, tiek važinėjimas mieste, maistas. Viešbučių valytoja gauna per savaitę 160-180 svarų. Iš jų už kambarį 80 svarų (mažiausiai), kelionė į centrą 40 svarų, maistas apie 40 svarų. Tai kas lieka? Nesvaikit, mielosios! Vaikai užauginti, kokio velnio trenktis kažkur. Nejaugi neužtenka ir čia pragyventi abiems su vyru? Džiaukitės artėjančia senatve, nuvažiuokite į gražią mūsų gamtą, ko nerasit kitur, daugiau šypsokitės ir mylėkite visus artimuosius, kurie yra šalia“, – ragino buvusi emigrantė, pasivadinusi „grįžusi ir laiminga“.

Komentarus rašykite prisiregistravę

DELFI ragina skaitytojus savo poziciją išsakyti komentaruose užsiregistravus ir nesislepiant po anonimiškumo skraiste.

Nors jūs vis dar galite komentuoti anonimiškai, registruotiems vartotojams siūlome daugiau privalumų:

Jūsų žinutė pasirodys kartu su Jūsų pasirinktu paveikslėliu ir vardu.

Prie registruoto vartotojo žinutės bus rodomas ID simbolis, kuris patvirtina, kad tai yra registruoto vartotojo vardas. Jūs taip pat galėsite keisti šiuos duomenis arba bet kada komentuoti anonimiškai.

Vartotojo paskyros gali būti tarpusavyje susiję. Galite komentuoti iš pasirinktos paskyros su norimu paveikslėliu ir vardu, nepriklausomai nuo to, kokiu būdu būsite prisijungęs.

Prie Jūsų naujausių komentarų bus rodomas mini profilis.

Kviečiame išvykusius, grįžusius, gyvenančius Lietuvoje pasidalinti savo patirtimi ir istorija.

Jūsų minčių laukiame el.paštu pilieciai@delfi.lt su prierašu „Emigracija“.

Savo mintimis taip pat galite pasidalinti žemiau:


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (624)