Kitais žodžiais - tai yra šalies palikimas. Vieni sako, kad paliekantys tėvynę ją išduoda, kiti su šiuo teiginiu nesutinka. Kanados rašytoja Susanna Moodie rašė: „daugumoje pavydžių, emigracija yra būtinybė, ne pasirinkimas“. Žmogus renkasi kitą šalį ne dėl šviesesnių žvaigždžių, ne dėl aukštesnių kalnų, o ieškodamas tinkamesnių gyvenimo sąlygų – tų, kurių gimtinė jam nesuteikė.

Būtent dėl emigracijos Lietuvoje mažėja gimstamumas, tauta senėja, smunka ekonomika. Vis daugiau išvykusiųjų prisipažįsta, kad jau niekada nebegrįš į tėvynę. Dar blogiau – ketina išsivežti ir savo šeimas, tėvus... Šiuo metu vyksta priverstinė emigracija, nes daugelis yra tiesiog priversti emigruoti, jei nori išgyventi.

Aš su sese nuo mažų dienų šeimoje buvome auklėjamos patriotiškai, mokomos puoselėti lietuviškas tradicijas, branginti savo gimtinę. Tėvai su jauduliu mums dažnai pasakojo apie Lietuvos nepriklausomybės atkūrimą, Sausio 13-osios įvykius, kai vieningi lietuviai apgynė savo tėvynę Lietuvą. Tačiau sesuo, nors ir sėkmingai baigė studijas Muzikos akademijoje, darbo Lietuvoje nerado ir emigravo į Olandiją, kur ir dabar gyvena. Ji tikisi, kad svečioje šalyje jai pavyks rasti darbą pagal įgytą išsilavinimą ir normaliai gyventi, o ne skursti, kaip tenka daugeliui gabių Lietuvos menininkų. Aš save laikau mažuoju patriotu ir labai tikiuosi, kad kai baigsiu mokslus, situacija Lietuvoje pagerės ir nereikės emigruoti.

Dėl emigracijos labiausiai kalta mūsų valstybės valdžia. Pilietinio visuomenės instituto „CIVITAS“ 2005 m. paskelbtoje studijoje rašoma: „dabartinė Lietuvos valdžia gerokai atsilieka netgi nuo prieškarinės, turėjusios aiškią strategiją ir vykdžiusios nuoseklią šviečiamąją bei nuomonės formuojamąją politiką emigracijos procesams pakreipti“. Valdžia mažai dėmesio skiria protų ir specialistų nutekėjimui, nesupranta emigracijos grėsmės. Emigracija yra prapultis Lietuvai! Labai gaila ir baugu, juk mūsų tauta yra tokia maža. Nejaugi jai ateityje lemta visiškai išnykti iš pasaulio žemėlapio?

Dar vienas tautos požymis yra jos autentiška kalba. Mūsų lietuvių kalba yra labai graži ir sena, bet ji negali egzistuoti be tautos, kuri ja kalbėtų. Lietuvių kilmės prūsų filosofas Immanuelis Kantas rašė: „lietuvių tauta privalo būti išsaugota, nes joje slypi raktas visoms mįslėms – ne tik filologijos, bet ir istorijos – įminti“. Tačiau daugelis pripažįsta, kad bent kol kas emigracija yra neišvengiama. Lieka tik tikėtis, kad Lietuvoje ekonomikos situacija pagaliau pradės keistis, valdžia imsis priemonių emigracijai stabdyti.

--
Esi moksleivis ir turi savo nuomonę apie emigraciją? Išsakyk ją ir laimėk e.knygų skaityklę ir kitus prizus! Konkurso sąlygas rasi ČIA.