Kitą rytą anksti atsikėlė, nuvažiavo į geležinkelių stotų, nusipirko keleivio bilietą su pensininkams priklausančia 50 proc. nuolaida ir laiminga važiavo grybauti. Važiuoja sau traukinukas, žmones veža, kas į sodybas važiuoja, kas namo grįžta, kas grybauti.

Užeina kontrolieriai tikrinti bilietų. Senolė parodo nusipirktą bilietą su 50 proc. nuolaida ir pensininko pažymėjimo kopiją. Ilgai žiūrėjo kontrolierė į pažymėjimo kopiją, vėliau atidavė ir pareiškė, kad kopija netinka ir negalioja, turi būti originalus pažymėjimas, ir liepė senolei (76 m.) sumokėti visą kainą.

Sukrapštė senolė litukus, kuriuos buvo pasilikusi kelionei namo, ir atidavė kontrolierei. Išlipo traukinių stotyje, nuėjo į mišką grybauti ir galvoja, ką jai toliau daryti ir kaip jai namo grįžti... Po kiek laiko paskambino senolei sūnus iš Vilniaus, klausia, kaip tu mama, kaip nuvažiavai, ar daug baravykų radai.

Senolė verkdama papasakojo, kas atsitiko, sūnus išklausė, labai supyko, įsijungė kompiuterį, susirado Lietuvos geležinkelių kontaktus ir jiems paskambino ir pasikalbėjo.

Taip ir gyvena visi – vargšė senolė, kuri neturi pinigu grįžti namo, beširdė kontrolierė, kuri nuskriaudė pensininkę, praturtėjusi bendrovė ir piktas senolės sūnus.

Toks „puikus“ pensininkų gyvenimas Lietuvoje (...).

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Komentarą DELFI pateikė „Lietuvos geležinkelių“ atstovas Vidmantas Gudas:

„Keleiviams nuo 70 iki 80 m. ir virš 80 m. yra taikomos skirtingos lengvatos, dėl to jie būtinai turi pateikti jų amžių įrodantį dokumentą, net ir tuomet, kai yra numanoma, jog keleivis yra vyresnio amžiaus.

50 proc. lengvata asmenims nuo 70 iki 80 metų suteikiama pagal LR Transporto lengvatų įstatymo 5 straipsnio 5 punktą. Keleiviams, norintiems pasinaudoti lengvatomis, yra būtina pateikti galiojančius dokumentus arba tinkamai patvirtintas jų kopijas, suteikiančias teisę į lengvatinę nuolaidą. Neturintis šių dokumentų keleivis privalo pirkti bilietą už pilną kainą.“

Tiesa, vėliau V. Gudui gavus kontrolierių paaiškinimus, paaiškėjo naujų įvykio detalių.

„Keleivė vyko maršrutu Vilnius-Marcinkonys. Kontrolierei tikrinant bilietus, ši moteris buvo be bilieto ir paprašė jį parduoti. Jos buvo pasiteirauta, kodėl bilieto neįsigijo stotyje, kadangi perkant bilietą traukinyje reikia mokėti papildomą 5 litų mokestį. Keleivė nieko neatsakė tik paprašė parduoti bilietą už pusę kainos ir pateikė pensininko pažymėjimo kopiją, kurioje, pasak kontrolierės, buvo sunku net veidą įžiūrėti. Notaro nepatvirtinta dokumento kopija - negalioja. Todėl keleivė turėjo įsigyti bilietą už pilną kainą. Vilniaus kasoje moteriai bilietas su nuolaida nebuvo parduotas taip pat dėl to, kad ji bandė jį įsigyti su nepatvirtinta dokumento kopija. Kontrolierių teigimu, ši moteris su nukopijuotu pensininko pažymėjimu bando keliauti jau ne pirmą kartą“, – nurodė V. Gudas.