Praėjusią savaitę rašiau, jog kiek sumažėjo išgerto vandens kiekis. Gal paskutinę savaitę jis dar labiau sumenko, o motyvacija toliau vykdyti eksperimentą pasiekė neregėtas žemumas? Dar daugiau - negi nepastebėjau nė vieno neigiamo dalyko, kuris atsirado pradėjus gerokai gausiau gerti vandenį? O gal pokyčiai pagaliau liovėsi ir, organizmui pripratus prie naujų vandens kiekių, grįžo tie sveikatos sutrikimai, kuriuos jau maniausi išsigyvendinęs? Intrigos sėkla pasėta, todėl pats metas judėti prie to, nuo ko ir prasideda kiekviena „10 stiklinių vandens“ apžvalga - skaičių.

„10 stiklinių vandens" skaitliukas:
Pirma diena: 12 stiklinių
Antra diena: 10 stiklinių
Trečia diena: 14 stiklinių
Ketvirta diena: 13 stiklinių
Penkta diena: 14 stiklinių
Šešta diena: 15 stiklinių
Septinta diena: 15 stiklinių
Iš viso: 93 stiklinės

Na, ir driokstelėjau paskutinę savaitę - 93 stiklinės! Ne tik kad 14 stiklinių pagerinau prieš tai buvusios savaitės rezultatą (praėjusią savaitę išgėriau 79 stiklines vandens), bet ir išgėriau bent 11 stiklinių daugiau nei bet kurią iš ankstesnių savaičių. Viso projekto metu per 28 dienas išgėriau 326 stiklines vandens, arba po beveik 12 per dieną. Tad džiaugsmingai galiu pareikšti, jog vieną iš pagrindinių eksperimento tikslų - uoliai laikytis plano - pasiekti pavyko!

Atvirai tariant, šis eksperimentas buvo paprasčiausias iš visų iki šiol aprašytų „Dešimtuke“, o labiausiai turbūt dėl to, jog tai nereikalavo titaniškų pastangų - tiesiog prisimeni, jog tau reikia išgerti tam tikrą kiekį vandens tam tikru laiku ir tai užsirašyti. Viskas. Jokių bandymų suderinti 10 skirtingų įpročių bei skirti gausybę laiko visų jų apžvelgimui kiekvieną savaitę. Be to, vandenį gali gerti ir namie, ir darbe, ir mašinoje, ir sportuojant - bet kur, kur tik kyla noras. Po mėnesio gyvenant tokiu ritmu galiu konstatuoti paprastą faktą - kai užduotis išskaidoma į smulkias daleles ir jos atlikimas nereikalauja itin didelių pastangų, tačiau tai būtina kartoti nuolat, tokią užduotį atlikti bei paversti įpročiu išties nesudėtinga.

Viso eksperimentu metu patyriau daug įvairiausių pokyčių:
1) Įprotis fiksuoti išgerto vandens kiekį;
2) Sumažėję galvos skausmai;
3) Išvengta peršalimo ligų;
4) Sumažėję nugaros skausmai;
5) Nuslopintas alkio jausmas;
6) Atsikratyta „pagirių“ efekto;
7) Sumažėjęs nuovargis.

Apie pirmuosius 6 pokyčius jau rašiau ankstesnėse apžvalgose. Šią savaitę vyliausi, jog pavyks patirti bent du pokyčius bei taip išlaikyti pasikeitimų poros tradiciją ir paskutinę projekto savaitę. Deja, pavyko pastebėti vos vieną, tačiau labai reikšmingą pokytį - sumažėjusį nuovargio jausmą. Kadangi ryte keliuosi prieš šešias, tai kūnas natūraliai pradeda prašyti poilsio iki vidurnakčio likus dviems valandoms. „Chorų karai“ ir „10 stiklinių vandens“ į mano gyvenimą atėjo maždaug tuo pačiu metu, todėl sudėtinga išrinkti, kam turėtų atitekti visi laurai dėl tokio pasiekimo, nes, nors ir energijos išeikvoju žymiai daugiau, po dienos jaučiuosi žvalus ir net atėjus vidurnakčiui turiu pakankamai jėgų.

Belieka tik viena intriga, kuri man neduodavo ramybės po kiekvieno „Dešimtuko“ ar kito eksperimento - kaip pavyks to laikytis, kai liausiuosi skelbęs apžvalgas? Kaip rodo beveik 4 metų „Dešimtuko“ patirtis, daugumos įpročių pavyksta laikytis gerokai ilgiau, nei projekto dekoracijas pakeičia kitos. Šį kartą 4 metų laukti nereikės, nes pirmąją tokią apžvalgą, kaip man sekasi ir toliau sistemingai gerti bent po 10 stiklinių vandens per dieną ketinu parašyti po mėnesio. Tuomet ir sau galėsiu atsakyti, ar šį iš pažiūros lengvai išsiugdytą įprotį pavyko išsaugoti.

Apibendrindamas visą projektą noriu padėkoti savo merginai Jūratei, kuri įkvėpė mane šiam eksperimentui. Per keturias savaites gerokai pagerėjo savijauta, nuotaika, o labiausiai mane nustebino tai, jog nepatyriau jokių nepatogumų bei nepastebėjau nė vieno neigiamo pokyčio. Be to, supratau, jog kartais tiek nedaug tereikia, jog viskas pakryptų tau naudinga linkme. Kiekvienas didžiulis dalykas kadaise prasidėjo nuo mažyčio. Pabaigai kiekvienam norėčiau palinkėti visada surasti laiko stiklinei vandens!