N. Mačiulis pasakojo aitriųjų paprikų auginimu susidomėjus prieš kelerius metus. „Aitriosiomis paprikomis susidomėjau prieš penkerius metus apie juos perskaitęs straipsnį savaitraštyje „The Economist“. Įdomu tai, kad aštrumo jausmą suteikianti medžiaga - kapsaicinas - yra bekvapė ir bespalvė, bet žmogaus organizme sukelia stiprią gynybinę reakciją - prakaitavimą, ašaras, paspartėjusį širdies ritmą. Žinoma, kaip ir prie daugeliui kitų dalykų, ilgainiui žmogus pripranta prie šios medžiagos ir ją lengviau toleruoja. - pasakojo N. Mačiulis. - Prieš kelis metus iš Meksikos parsivežiau įvairių rūšių sėklų ir pradėjau juos auginti namie ant palangės. Ne visos šios paprikos prigyja ir veda vaisių, tačiau šiuo metu namie yra trijų rūšių aitriųjų paprikų derlius“.

N. Mačiulio auginami pipirai – ne kiekvieno skonio receptoriams. „Oranžiniai habanero yra vieni aštriausių pasaulyje - jais pagardinus patiekalą, maistas bus karštas net ištraukus jį iš šaldytuvo. Dauguma žmonių, nemėgstančių aštraus maisto, sako, kad aštrumas tiesiog nustelbia visą skonį. Tačiau yra priešingai - kapsaicinas didina skonio receptorių jautrumą, todėl aštriai valgantis žmogus geriau jaučia kitus skonius. Tai viena iš priežasčių, kodėl aštrus maistas paplitęs Indijoje, Pietryčių Azijos valstybėse - neturtingose šalyse dieta yra skurdi (dominuoja daug skonio neturintys ryžiai), todėl jautresni skonio receptoriai leidžia daugiau pajusti. Be to, kapsaicinas turi ir kitų naudingų savybių, pavyzdžiui stiprina žmogaus imuninę sistemą ir skatina medžiagų apykaitą“, - teigė Nerijus.

DELFI jau anksčiau rašė, kad iš viso pasaulyje yra apie 400 rūšių čili pipirų, o jų aštrumas stipriai skiriasi. Vienas ar keli čili pipirai nepakenks, tačiau perdozavusiam žmogui gali pasireikšti pilvo skausmai, dirginimas ar net tapti mirties priežastimi. Jei deginimas stiprus, jį numalšinti galima pieno produktais, ypač pasaldintais – ledais arba jogurtu.

Habanero pipiras net 140 kartų aštrumu lenkia Jalapeno, o jame esantis kapsaicinas gali dirginti odą paprasčiausiai perpjovus pipirą pusiau, rašė Grynas.lt.

Teiraujamės jūsų – ar esate namuose ar darže užauginę egzotišką daržovę, prieskonį ar vaisių? Kviečiame pasidalinti nuotraukomis ir aprašymais el.paštu pilieciai@delfi.lt su prierašu „Egzotika“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)