Malonus pats faktas, kad Airijos filmų institute (IFI, adresu Eustace Street, Temple Bar, Dublin 2), kur nuolat rengiamos pripažintų autorių filmų retrospektyvos, vyksta įvairių šalių kino festivaliai, susitikimai su kino meistrais, įdomūs kino projektai, pristatomas ir autorinis lietuvių kinas (gruodžio 1 d.).

Gruodžio 2 d. programa persikėlė į šalia įsikūrusį Filmbase centrą. Čia šiek tiek kvepėjo „pogrindžiu“ (kas, beje, labai tiko rodomų filmų formatui), ir nors filmai buvo rodomi nemokamai, buvo dar mažiau žiūrovų. Bet, visa tai nesvarbu. Svarbu, kad Lietuvoje, neturint tokių institucijų kaip IFI ir Filmbase, filmai yra kuriami, įvertinami, ir juos gali pamatyti kitų valstybių žiūrovai.

Manau, netgi būtų galima pasidalinti taip vadinama gerąja patirtimi, ir tokio pobūdžio kaip A. Jevdokimovo kuruojamą mažųjų kino formų festivalį „Tinklai“ drąsiai siūlyti IFI programų tinkleliui. Jei IFI susidomėjo Donato Ulvydo režisuotu filmu „Tadas Blinda. Pradžia“ (įdomu ar IFI gruodžio mėnesio repertuaro sudarytojai prieš tai pažiūrėjo filmą), tai „Tinklų“ repertuaras galėtų būti nominuotas kaip metų atradimas.

Iš kitos pusės pakankamai įdomus reiškinys gruodžio mėnesį pristatyti žiūrovams lietuvišką kiną, pasirenkant tokius skirtingus formatus, autorinį ir grynai komercinį kiną. Tokį reiškinį galima stebėti kaip eksperimentą. Juk, skiriasi ne tik filmų plotmė, parduotų blietų skaičius, bet ir susirinkusi publika. Tik filmo prodiuserių užmojai pagal lankomumą pralenkti James Cameron „Avatar“, renkantis filmo rodymo vietą Dubline (mažos ir jaukios IFI kino salės), truputį juokingi. Bet, turbūt kol kas tokios lietuvių blokbasterio prodiuserių galimybės. Šį kartą nugalėjo galimybė parodyti prieš galimybę parduoti.

Taigi, gruodžio 9 d. 18.30 val., IFI įvyko filmo „Tadas Blinda. Pradžia“ premjera Dubline. Bilietai buvo išparduoti labai greitai, ir turbūt norintys pamatyti filmą būtų užpildę dar ne vieną kino salę. Džiugu, kad maža salė, ir tai, kad IFI nenusipirksi nei spragintų kukurūzų, nei koka kolos, neišgąsdino norinčių pamatyti filmą didžiajame ekrane.