„Per lietuviškus kanalus nėra ką žiūrėti. Nejuokingos „humoro“ laidos, geltonos laidos apie Zvonkę ir Pikul, kaimo lygio laidos apie automobilius, „padainuok ir pašok su Seimo nariu“ tipo laidos ir po jų einančios diskusijos laidos „Kaip Seimo narys taip galėjo pasielgti?“ Muilo operų neskaičiuoju, normalaus filmo per TV3 ar LNK pastaruosius tris metus turbūt nemačiau nė vieno. O toliau - reklamos ir anonsai, po kurių pamiršti, ką žiūrėjai. Vienintelė žiūrėtina televizija - LTV ir LTV2. Tiek žinių laidos kokybiškos, tiek filmai, tiek serialai. Bet tai ne kiekvieno skoniui, tad tenka ieškoti pas kaimynus, o kadangi didžioji TV auditorija virš 30 metų ir moka tik rusų kalbą, tad natūralu, kad žiūrimi rusiški TV kanalai“, - mano vienas iš diskusijos dalyvių.

Jam pritaria ir dar viena DELFI skaitytoja: „Esu lietuvė, bet dažnai žiūriu rusiškus kanalus. Priežastys paprastos: lietuviški „šou“ daugiau pykdo nei juokina. Lietuviški kanalai jei jau įsikanda ką, tai ilgai nepaleidžia, pvz.: anksčiau per visus kanalus buvo Zvonkė, dabar - Šedžius. Na, o visos laidos apie tas pačias personas, save vadinančias žvaigždėmis, tiesiog nusibodusios. Pažiūriu tik informacines, kai kurias publicistines laidas ir..., ko gero, viskas. Na, dar stengiuosi pažiūrėti R. Miliūtės vedamas laidas ar „Valandą su Rūta“.

Kitas skaitytojas mano, kad lietuviškos televizijos neįmanoma žiūrėti dėl ilgos reklamos: „atsisėdu kaip žmogus vakare pasižiūrėti lietuviškos reklamos. Žiūriu žiūriu, žiūriu žiūriu, žiūriu žiūriu... staiga paukšt - iššoka kažkokio filmo gabalas. Nieko nesuprantu - gal telikas sugedo? Perjungiu kitą kanalą - ne, nesugedo, viskas tvarkoje - reklama. Žiūriu žiūriu, žiūriu žiūriu, žiūriu žiūriu... Nu gera ta lietuviška reklama, anonsai neblogi - tik pasižiūri ir viskas aišku. Todėl nervina, kai reklamą pertraukia koks nors geras filmas, nes neturiu kantrybės žiūrėti filmus, kai viską atmintinai išmokstu žiūrėdamas anonsus. O jūs dar klausiate, kodėl lietuviai žiūri rusiškus kanalus... naivuoliai... Ten ne filmai įterpti į reklamą, bet reklama - į filmus. Žiūrėti lietuvišką TV reikia geležinės kantrybės, o tie, kas jos neturi, prasidėjus reklamai perjungia rusišką kanalą ir atgal į lietuvišką jau nebesugrįžta. Per tą reklamą žmogus pamiršta, ką žiūrėjo“.

„Rusiškų žinių nežiūriu, bet kultūros laidas, dokumentinius filmus ir publicistiką mėgstu. Kol mūsų televizijose laidas ves visokios pupytės blondinės, su laidų prodiuseriais galimai permiegojusios mergužėlės, neturinčios nei žinių, nei charizmos, nei intelekto, juolab nemokančios gražios, taisyklingos kalbos be visokiausių vau, au, jėga ar panašių kalbos šiukšlių, tol rimtesnis, išmanesnis žiūrovas rinksis užsienio kanalus, kurių prodiuseriams svarbu ne vedėjos biusto dydis ar botulino injekcijų skaičius, o kompetencija, mokėjimas vesti laidą, diskutuoti. Perskaityti pakištą tekstą bet kaip ir padedant sufleriui, didelio mokslo nereikia. Todėl tokios lėkštos tos mūsų laidos, temos valkiotos nuvalkiotos, reklama besaikė, vedėjai (teisybės dėlei, ne visi) primityvūs. O jeigu laidos vedėja dar pradeda maivytis ir raitytis lyg lovoje, tai jau garbės nedaro jokiam kanalui. Maloni išimtis - LTV, kuri nėra tokių beviltiškų, primityvių blondinių prieglauda“, - mano skaitytoja Janina.

Tačiau tarp diskutuojančių atsirado ir tokių, kurie rusiškų televizijos kanalų nežiūri.„Kodėl nežiūriu rusiškų kanalų? Visų pirma, nemoku rusiškai, o mokytis jos visiškai neturiu noro (geriau kokią vokiečių ar prancūzų kalbą). Antra, drįstu pastebėti, kad rusiškus kanalus daugiausiai žiūri vidutinio ir senesnio amžiaus žmonės. Retas dabartinis jaunuolis žiūri tuos rusiškus kanalus. Tai manau, kad laiko klausimas kada tie kanalai rusiški po truputį nyks vis labiau. Trečia, apskritai nemėgstu rusų kalbos. Nors jos mokėjime matau ir privalumų (pavyzdžiui, rusiškai išleistos knygos kainuoja kur kas pigiau nei tos pačios knygos anglų kalba). Ketvirta, rusiškai kalbantys žmonės man irgi kelia neigiamus jausmus (ypač kokia pensininkė kuri gyvena čia jau daugybę metų ir lietuviškai nemoka ar nenori mokėt, arba tiesiog iš principo nešneka Lietuviškai)“, - argumentus, kodėl nežiūri rusiškos televizijos, dėsto skaitytojas.

„Niekada nežiūrėjau ir nežiūrėsiu rusiškų kanalų. Jau geriau kokį „National geographic“ pasižiūrėtų nei tas propagandas... Ir išvis uždrausti reikėtų tokius dalykus, jeigu tokie vyksta iš tikrųjų. Įdomu, kaip pačioje Rusijoje sureaguotų, jei analogiškų atvejų pritaikytų?“, - klausia skaitytojas.

O štai kita skaitytoja žiūri angliškus kanalus: „lietuviškos televizijos turi labai pasistengti, kad aš jas žiūrėčiau. Nežiūriu ir rusiškų, nes nebuvau ir nesu didelė tos šalies kultūros gerbėja. Dažniausiai žiūriu angliškus kanalus. Nesakau, kad ten viskas jau labai tobula, bet nors žiūrovą gerbia. Žiūrėtų ir daugiau žmonių angliškus kanalus, jei nebūtų tokie apsileidę ir išmoktų kalbą. Reikia tik noro“.

„Iš tiesų tai man neturi skirtumo lietuviškas, rusiškas ar koks kitas užsienietiškas kanalas, aš žiūriu konkrečias laidas ar filmus. Tačiau turiu prisipažinti, kad rusiški kanalai man nelabai, nejaučiu nostalgijos nei seniems rusiškiems filmams, galite mane vadinti neišprususia ar pan., bet nežinau apie ką ta „Briliantinė ranka“ ar „Kaukazo belaisvė“. Tačiau mielai renkuosi vokiškus ir kitus Europos kanalus. Ir dar jei atvirai, tik nesupykit, man tie kurie žiūri rusiškus kanalus ir nieko daugiau, yra truputį senamadiški“, - savo nuomone pasidalino dar viena DELFI skaitytoja.

Dėkojame DELFI skaitytojams už nuomones!

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (46)