Dažnam mūsų ne kartą teko išgirsti pasipiktinusių giminaičių ar pažįstamų pasakojimus apie priverstinai gydytojui duotą kyšį, mat kitu atveju jis „atsisako gydyti“. Su situacija „duoti kyšį ar ne?“ gydymo įstaigose susiduriame ir patys. DELFI skaitytojai išreiškė savo nuomonę apie gydytojams duodamus kyšius. Vieni buvo kategoriški ir teigė, kad kyšių davimas yra visiškai nepateisinamas, kiti nesijautė kalti dėl „gydytojo dėmesio pirkimo“.

Tiems, kas dar nežino, kas yra kyšis, o kas – tik padėka, paaiškina vienas iš diskusijos dalyvių: „Kyšis yra, kai mokama už nepriklausančią ar suteiktą be eilės paslaugą - planinę operaciją ar sanatoriją apšokant kitų pacientų eilę, nepagrįstą invalidumą ar atleidimą nuo darbo, deficitinius nemokamus vaistus ar protezus, kurių visiems neužtenka... Toks kyšininkavimas yra vagystė iš kitų pacientų ir visų mokesčių mokėtojų. O kai atsilyginama už normalia tvarka atliktą operaciją ar gerą diagnozavimą ir gydymą, tai čia yra užmokestis už darbą ir už tai, kad gydytojas pasiliko Lietuvoje. Aišku, pacientams mažiau nervinimosi ir daugiau garantijų būtų, jei tas mokestis būtų oficialus. Bet tada reiktų Ligonių kasoms mokėti tikrą kainą už neturtingus pacientus, kad ir tie gautų apynormalį gydymą. O kas norėtų didesnio komforto, tas gydytųsi privačiose klinikose, kurių atsiradimą skatintų tikrų kainų nustatymas“.

„Jeigu labai žmogui patiko gydytojas, galima ir atsidėkoti, tai juk nedraudžiama.... Bet padėka eina po rūpesčio, o ne atvirkščiai. Ją reikia užsitarnauti, o ne laukti padėkos, kad tinkamai atliktum savo darbą“, - savo nuomonę dėsto kitas skaitytojas.

Dar vienas diskusijos dalyvis sako, kad reikia skirti kyšius ir atlyginimą už atliktą darbą: „Mes norime, kad operuotų būtent tas gydytojas, narkozę duotų būtent tas anesteziologas, nors tai jiems bus jau viršplaninis darbas ir todėl mes jiems atsilyginame. O kyšis duodamas, kad tas ar kitas pareigūnas neatliktų savo darbo. Juk neduodate policininkui pinigų, kad tas greitai ir dailia rašysena išrašytų jums baudos kvitą...“

Kita skaitytoja pateisina kyšius imančius gydytojus maža gaunama alga: „Gydytojui už darbą turėtų būti apmokama tiek, kiek nereikėtų duoti jokių „pakišiukų“. Būtų juokinga, jei nebūtų graudu. Gydytojai kai kuriose gydymo įstaigose iki dabar negavę algų už birželio mėnesį“.

Dar vienas skaitytojas įsitikinęs, kad nedavęs kyšio ligonis nesulauks tinkamo gydytojo rūpesčio.
„Jei duosi į kišenę vokelį su šlamančiais, apžiūrės, pasiųs tyrimų pasidaryti ir t.t., o pamėgink neduoti, net akių nepakelia, o dar gražiau... įeini į kabinetą, gydytoja kalba telefonu asmeniniais reikalais 20 minučių. Tada 5 minutes su sesele aptaria naujienas ir 5 minutes sugaišta su ligoniu, greitai ir netiksliai spaudimą pamatuoja, vaistus išrašo ir eik lauk... Argi ne taip?“

Tuo metu kiti DELFI skaitytojai buvo kategoriški ir kyšių davimo gydytojams nepateisino jokiais atvejais. Jie įsitikinę, kad nebus kyšius duodančių – nebus juos imančių: „Kas kitas, jei ne patys pacientai, pripratino medikus imti „kyšius“? Nenumarins gi jei neduosi.... O jei norite būti gudresni ir prasmukti be eilės – mokėkite, jei visai prastai – skubėkite į priėmimo skyrių, norite suvaidintos šypsenos – eikite į teatrą!“, - rašo vienas komentatorius.
Jam pritaria ir kitas diskusijos dalyvis: „Nebus duodančių, nebus imančių. Ar manot, kad gydytojas specialiai darytų kažkokias komplikacijas operacijos metu ir taip rizikuotų savo vardu? Ne vienas gydytojas yra pasakęs - ar man duoda, ar neduoda, operuoju visus vienodai atsakingai. Prašo pinigų? Klausiate pagrindo ir, jei pagrindas atrodo tinkamas, reikalaujate čekio. O paskui su čekiu galite ir į vadovus, ir į ligonių kasas kreiptis - tegu aiškinasi, kodėl už nemokamą mediciną mokame. Neturit čekio - nesiskųskit. Esate lygiai tokia pat nusikaltėlė kaip gydytojas, kuris ima kyšį“, - sako jis.

Vienas iš diskutavusiųjų mano, kad didžiausia problema yra ne kyšio davimas, o nebaudžiamumas. Kyšininkavimą iš gydymo įstaigų, jo nuomone, įmanoma išgyvendinti tik šio nusikaltimo viešinimu. „Nebaudžiamumas – štai kur didžiausia problema. Ar kas nors girdėjo apie nors vieną chirurgą, kurį pagavo su kyšiu? Kai kiekvienas žinos, kad rizikuoja prarasti viską ir kad jie yra gaudomi, tai kyšininkavimas greitai pasiektų minimumą. Tačiau institucijos, kurios turi tai reguliuoti, yra neįgalios ir nieko negali padaryti...“

Dėkojame DELFI skaitytojams už nuomones!

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)