Noriu pasidalinti svarbia informacija tiems, kas galvoja įsidarbinti Didžiojoje Britanijoje per Lietuvoje esančias agentūras.

Taigi, vienoje įdarbinimo agentūroje, na, įdarbinimo vadinti nederėtų, paskaičius sutartį paaiškėja, kad ji konsultuoja, suteikia pagalbą darbinantis, bet darbo negarantuoja. Ji įsikūrusi Vilniuje. Ir tos agentūros interneto svetainėje, ir kalbant su jais, jie lyg nuslėpdami kalba taip įtikinamai, kad įsivaizduoji, kad tuoj tuoj ir gausi tą darbą. Jie nutyli tą faktą, kad negali įdarbinti, kad gali tik konsultuoti pagal sutartį. Žodžiu, būnant ofise, pakalbi, atlieki anglų testuką: ar žodžių, ar raštu. Toliau – kiti etapai: dokumentų tvarkymas, pasirašymas. Tiesa, už dokumentų sutvarkymą ima kuklius 100 litų.

Taigi, gauni sąskaitą kartu su sutartimi už tolimesnes paslaugas, būsto suradimą, pasitikimą Anglijoje, vertėjo paslaugą. Įmonė prašo, kad visa tai būtų sumokėta dar prieš išvykstant į Angliją. Kai susimoki, o tai yra 650 litų, galėsi laukti skambučio iš vairuotojo, kuris nuveš į Angliją. Transportas – dar 350 litų, na, ir viso jau gaunasi, kad net nepamačius Anglijos reikia suploti „kuklius“ 1100 litų. Graži sumelė, kaip už konsultacijas. Per brangu, bet žmogus galvoja, kad gaus darbą, jis užkerėtas, tokios būsenos, naivus ir gali jais pasitikėdamas suploti tuos pinigus. Jie nemeluoja – jie nutyli, o klaidingai mąstantis paslaugų gavėjas yra jų pelno šaltinis.

Ir dar, sutarties informacijos, t.y. įmonės paslapčių, negalima atskleisti, tai - sutarties sąlyga. Pats ją pasirašiau, buvau toje agentūroje, sumokėjau 100 litų už dokumentų tvarkymą. Būčiau gal ir tuos 650 suplojęs, bet popieriai buvo tokie netvarkingi, kad jų raštvedybos klaidos atvėrė protą, tada pagalvojau: „Pala, ką tu darai? Čia kažkas ne taip...“

‎Sąskaita, į kurią turi būti siunčiami pinigai, yra kitu adresu registruotos įmonės, tarsi jų ofisas turi dar vieną ofisą, kur ten jau pelnu dalinasi. Tada dar raštvedybos klaidos, „pabėgusios“ raidės, kreivos lentelės, netikęs šriftas. Susivoki tada ir apsidžiaugi, kad sumokėjai tik 100, bet ne 1100 litų.

‎Ir galop – desertas pačioje sutartyje! Jei per dvi dienas nepraneši apie sutarties nutraukimą, joje minima bauda 3000 litų! Kitaip tariant, jei supratai, kad negausi, ko norėjai ir išmetei popierius, ignoruoji skambučius, kai skambina, ir pats nesiteiki paskambinti, rizikuoji baudą gauti, ta sąlyga net pabraukta sutartyje.

Būkite atsargūs!