Reakcija Nr. 2 - žmonės pasukioja pirštą prie smilkinio ir sako ką nors panašaus į: „tu gal neturi ką daugiau veikti?“ arba „Nesuprantu, kam tau tie purvini gyvūnai, kai vaikų namuose pilna vaikų?“ (visgi, kad per mada „įpiršinėti“ žmonėms savo nuomonę ir sakyti, kad jų veikla yra bloga vien dėl to, kad pasaulyje ir kitų blogybių yra?).

O atsakyti galiu tai, kad veiklos turiu per akis, bet priglausti ir prižiūrėti nukankintą, sužeistą, badu marintą gyvūną, laiko rasiu visada. Taip pat visada atsisakysiu vakarėlio ar kitos pramogos, jei tuo metu reiks slaugyti, tepti atviras žaizdas ar tiesiog sėdėti prie mirštančio gyvūno ir padėti jam lengviau išeiti.

Kalbant apie vaikų namus, tai vaikų namams savanorių nelabai ir reikia (patikrinau - pati skambinau ir siūliausi padėti), o visa, ko tiems vaikams reikia - tai tėvų. Deja, įsivaikinti šiuo metu tikrai negaliu.

Kitas dalykas, didžioji dalis reakcijos nr. 2 šalininkų patys niekada nėra nė pirštelio pajudinę, kad kam nors padėtų. Nesvarbu, ar tas kas nors būtų vaikas, ar senas žmogus, ar gyvūnas. Juk lengviausia yra šiltai sėdėti savo namuose ir kritikuoti kitų darbą. Kam vargintis pačiam?

O nors kartais pasivarginti dėl kitų daugeliui mūsų tautiečių būtų tikrai neprošal. Gal pagaliau išmoktume šiek tiek kultūros, pagarbos kitam ir, svarbiausia, pajustume, kaip visgi gera daryti gera. Atsisakykite picos ir už likusius pinigus nupirkite sunkiai gyvenančiam vaikui žaisliuką. Važiuokite į darbą keliese su viena mašina ir už benziną sutaupytus pinigus paaukokite vėžiu sergančiai jaunai mamai. Nepirkite dar vienos poros batų ir padenkite nuo tilto numesto šunelio gydymo išlaidas. Būdų prisidėti juk šitiek daug...

Galite patys pasirinkti, kam, kiek ir kaip padėti. Prašau tik vieno - nors truputį daugiau pagalvokite apie tuos, kuriems sunku, ir nors truputį mažiau nešiokitės pagiežos ar pykčio. Net neabejoju, kad ši mano rašliava susilauks kaži kiek neigiamų komentarų, bet žinot ką? Jei bent vienas nors sekundei susimąstysite apie tai, ką gero galite duoti kitiems, mano tikslas pasiektas. Galiu garantuoti - gerų darbų darymas gali pagydyti sielą. Manąją jau išgydė.