Kiek galima uždirbti?

Koks iš tiesų yra padavėjo atlyginimas? Patirčių būta įvairių. Pavyzdžiui, „Vasara“ pasivadinusi komentatorė teigė, kad geras padavėjas per dieną gali gauti išties nemažai arbatpinigių.

„Dirbu restorane 4 metus ir žinau, kiek geras padavėjas normaliam restorane arbatpinigių užsidirba – 15-60 eurų kasdien. Gerą dieną (kai daug klientų) profesionalus padavėjas ir 100 eurų gali „įkalti“. Ypač vasarą pajūryje. Darbas, aišku, sunkus ir fiziškai, ir psichologiškai, bet kas moka su 10, o ne su 2 staliukais „suktis“, tikrai užsidirba daugiau už restorano direktorių. Nemažai padavėjų net nenori aukštesnių ir geriau apmokamų pareigų, nes atsakomybės daugiau, o alga – fiksuota. O ir restoranų, kuriuose moka už tai, kiek valandų dirbi, nemažai, tik reikia būti geru padavėju, kad ten papultus.

Manau, kad sezoniniam ar pirmam darbui jaunimui padavėjo pareigos yra pats tas, tik mažai tam tinkančių jaunuolių – prasti bendravimo įgūdžiai, tingėjimas, kalbų nemokėjimas, nesugebėjimas aptarnauti pagal standartus, elementarus žioplumas. Normaliu padavėju tapti pavyksta, deja, gal vienam iš penkių“, – rašė skaitytoja „Vasara“.

Jai pritarė ir barmeno mokslus krimtęs „Pukis“. Su kitais komentatoriais diskutavęs vyrukas papasakojo, kokius atlyginimus susišluoja JAV dirbantys padavėjai ir barmenai.

„JAV picų išvežiotojo oficiali alga – 4 doleriai per valandą (...), jokių vokelių – jokių fokusų.

JAV, Pensilvanijoje, padavėjas banketų metu gauna 10-14 dolerių per valandą bei arbatpinigius. Apskritai padavėjas gauna 2,83 dolerius per valandą (...), barmenas – irgi apie 3 dolerius per valandą. Niekas neverkia, visiems gerai. Dabar vadovauju 4 barmenams, 8 padavėjoms, 3 „shot girl“. Matosi, kas dirba, o kas „grybauja“, kad uždirba daugiau, kas yra netinkamas darbui, nieko negauna ir yra atleidžiamas iš darbo, kaip netinkamas šiai sričiai“, – pasakojo skaitytojos, pasivadinęs „Pukiu“.

Virtuvėje dirbanti „Praeivė“ papasakojo, kad dirbant tinklinėje kavinėje ar restorane, padavėjams dėl arbatpinigių iš tiesų nėra ko skųstis. Jos teigimu, sunkiau tiems, kurie tiesiogiai su klientais nebendrauja ir papildomai neužsidirba, tačiau vis tiek turi sunkiai triūsti.

„Dirbu virtuvėje ir daug matau. Dėl atlyginimo ir arbatpinigių – jei dirbate tinkle, arbatpinigiai būna tikrai geri, bet ir ten viskas priklauso ir nuo virėjų, ir ypač nuo savininkų. Didžiausias krūvis tenka būtent virtuvės darbuotojams, kuriems dirbti tenka 12-16 val. ir daugiau, tik niekas jiems arbatpinigių už gerą darbą nemoka. O juk kavinėse (ar panašiai) apyvarta priklauso būtent nuo jų... Tik ar girdėjot juos verkiant taip, kaip verkia padavėjai ir savininkai?

Savininkams pasakysiu paprastai ir aiškiai: nuo gero darbdavio darbuotojai nebėga. O gerą darbuotoją reikia stengtis išlaikyti, o ne pakeisti keliais nevykėliais. Gobšumas turi savo kainą“, – rašė skaitytoja, pasivadinusi „Praeive“.

Vis dėlto, kita padavėja dirbusi mergina papasakojo, kad jos oficialus atlyginimas buvęs itin mažas, o arbatpinigių pakakdavo tik taksi.

„Teko ir man dirbti šioje srityje, viename boulinge Vilniuje. Per pokalbį uždaviau klausimą apie atlyginimą, man atsakė, kad gausiu minimumą ir patikino, kad arbatpinigiai čia „sukasi neblogi“. Sutikau, nes žinojau, kad tokį darbą už geresnę algą, vargu, ar rasiu. Tačiau pasirašiusi sutartį pastebėjau, kad buvo parašytas neapmokestinamasis minimumas – tie 450 litų. Kitą dalį gaudavau vokelyje.

Ilgai neištempiau, nes tokiam nesąžiningumui iš principo nepritariu, o dirbti reikėdavo po 12 valandų per dieną. Apyvarta buvo tikrai nemaža, bet paklausus apie šansą gauti tikrą darbo sutartį – dirbti visą etatą – atsakydavo, kad net nesvajočiau, nes „taip yra visur ir šita sistema veikia“. O arbatpinigius mokėdavau už taksi, kaip mergina (kalbinta straipsnyje – DELFI) ir sakė...“ – apie padavėjos darbą pasakojo komentatorė pseudonimu „Stebuklinga nuomonė“.

Nepatenkinti aptarnavimo kultūra

Iš skaitytojų atsiliepimų komentarų skiltyje panašu, kad arbatpinigių vis dėlto nusipelno ne visi. Ne vienas skundėsi prasta aptarnavimo kultūra Lietuvoje.

„Daugelis jaunuolių nemoka elementarios aptarnavimo kultūros, etikos, taisyklingai paimti lėkščių, visi mano, kad padavėju dirbti gali bet kas – nesuklyskite. Kiek man yra tekę dirbti įvairiose vietose, aukšto lygio įstaigose, pastebėjau, kad tik patyrę, pagyvenę asmenys tikrai dirba gerai ir kokybiškai, neapsimeta dirbantys, o padaro jį taip, kad neprikibsi.

Egzistuoja netgi ir kviestinių padavėjų deficitas. Tų tikrųjų, kurie dirbo Lietuvoje prieš 10-15 metų. Daugelis padavėjų šiandien nepersistengia. O darbdaviai, bent kiek teko susidurti, tikrai elgiasi nemandagiai, kelia balsą be reikalo ir tai būna neretai. Yra buvę ir tikrai „žvėriškų“, nekalbant apie tos algos, kuri priklauso, reikalavimą. Pradėtų siūlyti rimtesnę alga, rimti žmonės tikrai susimąstytų“, – savo mintimis apie prastą aptarnavimo kultūrą Lietuvoje pasidalino DELFI skaitytoja, kuriai pačiai yra tekę padirbėti padavėja.

Jai pritarė ir kita, anksčiau padavėjos duonos ragavusi mergina.

„Su visa pagarba padavėjams tikrai pripažįstu, kad padavėjo darbas sunkus ir menkai apmokamas, ypač dėl to, kad pačiai yra tekę ragauti tokios duonos, bet kiek kartų esu pietavusi ar vakarieniavusi Lietuvoje, išdrįsiu pasakyti – aptarnavimo lygis Lietuvoje beveik visais atvejais tiesiog pasibaisėtinas.

Gerai dirbti niekas tavęs neišmokys, tai turi būti išauklėjama šeimoje ir vertybėse, priklauso nuo žmogaus sugebėjimų, požiūrio į darbą ir gyvenimą apskritai. Ir su tokiu požiūriu net ir tūkstantį eurų uždirbdamas žmogus niekad nebus patenkintas ir nuolat verkšlens, kad jam vis maža. Laikas pradėti ugdyti ir tobulinti aptarnavimo kultūrą Lietuvoje!“, – mintimis pasidalino DELFI skaitytoja Karolina.

„Padavėjas yra pardavimų grandinės dalis, gaunanti atlygį iš produktą gaminančios vietos ir, kas reta kitose pardavimų sferose, iš pirkėjo. Padavėjo darbas nėra tik atnešti patiekalą ar gėrimą. Padavėjas turi būti pardavėjas. Žinantis preke, mokantis ją parduoti. Štai tada ir atsiranda atlyginimai ir arbatpinigiai. O jei padavėjas eina panešioti, tai, atleiskite, jam telieka tiek mokėti, kiek nekvalifikuotam darbuotojui bet kurioje kitoje srityje“, – antrino ir komentatorius „R“.

Prašome Jūsų – pasidalinkite savo nuomone ar patirtimi. Gal esate dirbę padavėja ar padavėju? Papasakokite, su kokias klientais teko susidurti, kiek arbatpinigių gaudavote, kokios buvo darbo sąlygos! Laukiame Jūsų laiškų el.paštu pilieciai@delfi.lt su prierašu „Kavinė“, savo nuomone ar rašiniu taip pat galite pasidalinti žemiau!


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (43)