Tai LR Žemės ūkio ministerijos remiamas bendruomenių projektas. Šį projektą taip pat parėmė Trakų rajono savivaldybė, Trakų kultūros rūmai, Bijūnų bendruomenė.

Prieš šventę kaimo gyventojai buvo kviečiami gaminti šieno, šiaudų ar žolynų skulptūras. Šventės metu vyko šių darbų paroda. O atvykusius svečius pasitiko simbolinis vasaros šauklys, kurį pagamino ir žolynais papuošė Bijūnų mokyklos-daugiafunkcio centro darbuotojai.

Renginį sveikinimo žodžiu pradėjo Trakų r. savivaldybės tarybos narė, Bijūnų bendruomenės pirmininkė Inesa Židonytė. Visus susirinkusius pasveikino Trakų rajono savivaldybės Merė Edita Rudelienė ir bendruomenei įteikė trispalvių bijūnų puokštę. Seimo nario Jono Liesio patarėja Vilma Puišienė pasveikino su Lietuvos valstybės diena ir bendruomenei padovanojo trispalvę. Susirinkusius pasveikino Trakų r. Savivaldybės tarybos narė Jadvyga Dzencevičienė.

Šiemet renginį vedė šauni, smagi ir visiems labai patikusi pramoginė grupė iš Klaipėdos „JUMS“. Prasidėjo šienapjūtės darbų pristatymas. Pirmiausiai visi buvo pakviesti pažiūrėti, kaip galandamas dalgis. O po to dalyvauti šienavimo varžytuvėse, kur buvo vertinamas ne greitis, o šienavimo kokybė. Varžytuvėse aktyviai dalyvavo ne tik vyrai, bet ir kelios dailiosios lyties atstovės, kurios šienavimo kokybe visai nenusileido vyrams. Toliau sekė šieno grėbimo ir kupetos statymo varžytuvės. Po darbų „lauknešėliais“ buvo apdovanoti visi dalyvavusieji.

Tarpuose tarp varžytuvių ir po jų visus linksmino grupė „JUMS“, vyko žaidimai, šokiai.

Devintą valandą vakaro visi susirinkusieji, kartu su visa Lietuva ir užsienio lietuviais, giedojo Lietuvos Tautinę giesmę. Po himno meninę šventės programą tęsė Bijūnų kaimo meno mėgėjų kolektyvas (vadovas Juozas Petravičius). Susirinkusieji toliau linksminosi, bendravo, šoko. Visi buvo vaišinami tradicine Dainiaus Jurgelevičiaus virta žuviene, kibinais, kitais Bijūnų šeimininkių patiekalais. Jaunimas būrėsi prie naktigonės laužo.

Šis tradicinis renginys leido pabendrauti skirtingų kaimo kartų gyventojams, pabūti kartu, prisiminti senąsias kaimo tradicijas, pasisemti patirties. Smagu, kad tokie renginiai vyksta kaime, o gausiai rinkdamiesi ir aktyviai dalyvaudami renginyje gyventojai tik parodo, kad kaimo žmogui reikia pramogų, leidžiančių pabendrauti, pailsėti po sunkių vasaros darbų.