Michaelo E. Gerberio visame pasaulyje geriausių įvertinimų sulaukusi knyga „Verslo mitas“ kartu su jumis leisis į ieškojimų kelią, kuriame uoliausi bei išradingiausi ras atsakymus į rūpimus klausimus. Vien knygos pavadinimas sužadina susidomėjimą, kuriame lyg ir žadama atsakyti į du itin svarbius pradedančiojo smulkaus verslininko klausimus: kodėl daugelis smulkiojo verslo įmonių žlunga ir kaip spręsti šią problemą?

Michaelas E. Gerberis - puikus pavyzdys, kaip pasirinkus visuomenei aktualią specializaciją savo pomėgį galima paversti pagrindiniu pragyvenimo šaltiniu. Prieš kiek daugiau nei 40 metų pradėjęs gilintis į smulkiųjų įmonių kūrimosi bei vystymosi problematiką savo atliktų tyrimų išvadas bei argumentuotus pamąstymus jis sudėjo į 17 knygų. Ir nors vėlesniais savo kūrybos metais rašytojas kiek susiaurino verslo mito spektrą iki tam tikros šakos (vadybininko, advokato, finansinio patarėjo, architekto), tačiau didžiausią sėkmę pasiekė mūsų šiandien nagrinėjama knyga apie smulkiojo verslo problemas bei jų sprendimus.

„Verslo mito“ autorius labai vaizdžiai apibūdina amatininko virsmą į verslininką. Sausoką teorijos davinį labai pagardina meniška istorija apie kepėją, kuri, močiutės pamokyta, mėgaudavosi kepdama pyragus, tačiau kai nusprendė iš to valgyti duoną ir atidaryti savo kepyklėlę, tai motyvacija strimgalviais nėrė žemyn.

Kai turi ne tik kepti pyragus, bet ir vesti buhalterinę apskaitą, aptarnauti klientus, priimti bei vykdyti užsakymus, palaikyti tvarką, tai toks įsikūnijimas į visų galų meistrą ilgainiui smogia nuovargio bei išsekimo rimbu. Kitaip sakant, tokiu atveju esi ne verslo, o darbo vietos savininkas. Tai daug blogiau, nei būti samdomu darbuotoju, nes tavo darbo valandos bus gerokai ilgesnės, žodžiai „savaitgalis“ ir „poilsis“ nebebus rašomi viename sakinyje, o jei tokio krūvio atlaikyti nepavyks, tai ir sąskaitų apmokėti mėnesio gale nebus iš ko.

Viena iš pagrindinių priežasčių, kodėl naujai iškeptas verslininkas susiduria su sunkumais, yra pernelyg staigus dominuojančių asmenybės bruožų pasikeitimas. Anot M. E. Gerberio, kiekvienas žmogus turi tam tikrą dalį šių pozicijų kompetencijų: vadovo (plati aprėptis, vizija, plėtra); vadybininko (procesų bei rutininių darbų organizavimas, valdymas); darbininko (techninės užduotys ir darbai).

Kiekvieno amatininko gyslomis tarsi teka darbininko kraujas, jis koncentruojasi į techninį darbą, didina esamų užduočių kiekį, o tai jam trukdo skirti laiko bei pastangų verslo modelio sukūrimui. Sėkmingai smulkiame versle žmogus gali dirbti tik tada, kai turi teisingą vadovo, vadybininko ir darbininko savybių santykį.

Koks gi turi būti tas santykis? Kaip atrasti laiko verslo modelio sukūrimui, kai aplink tiek daug darbų? Nuo ko pradėti verslą? Kokios dažniausios pradedančiojo verslininko klaidos? Kaip nusiplėšti „amžino amatininko“ etiketę? Ne tik šiuos, bet ir daug kitų klausimų išsamiai ir su konkrečiais pavyzdžiais Michaelas Gerberis aptars šioje knygoje.

„Verslo mitas“ - knyga, kuri turėtų būti kiekvieno - ne tik pradedančiojo verslininko, bet ir svarstančiojo pradėti verslą - rankose. Kerintys kalbos vingiai, realių bei itin tikroviškai pramanytų pavyzdžių pynė, taiklūs pastebėjimai bei patarimai pavers laiką, praleistą su šia knyga, norimu pakartoti potyriu.

Įvertinimas: 10/10