Pradžia

Kai 2018 m. rugsėjį teko pabuvoti Prizren mieste, Kosove, tada sau pasakiau – aš čia grįšiu. Tai miestas turintis „ore“ savo rytietišką dvasią, miestas, kuriame adhanas (red. past. – pas musulmonus – kvietimas į maldą) painiojasi su bažnyčių ir cerkvių varpų dūžiais, miestą supa dangų siekiantys kalnai. Nuostabūs, draugiški, itin šilti žmonės. Tai yra vieta, kur siela tarsi pereina į kitą lygmenį, tarsi į kažkokį paralelinį pasaulį.

Tuomet Prizreną išvaikščiojau skersai ir išilgai, todėl nusprendžiau, kad šiame mieste praleisiu ne daugiau poros valandų – tiesiog pavaikščiosiu centrine gatve, kavinėje suvalgysiu burek (sluoksniuotos tešlos pyragą su aviena) ir ayran (ožkų pieno raugintas gėrimas), pažiūrėsiu į kitus žmones.

Kaip pasiekti Prizreną? Ogi – tiesiai per aplink. Dėl kelių valandų pasivaikščiojimo, nusprendžiau aplankyti ir tarpinius taškus – Belgradą, Skopję, Škoderį, Podgoricą, Sarajevą ir Zagrebą. Kelios dienos kelionės planavimo ir štai liepos 30 d. startas.

Lenkija. Vengrija. Slovakija. Rumunija. Serbija

Kadangi iki pirmo taško važiuoti buvo toli, nusprendžiau tarpinę stotelę padaryti Košicėje, Slovakijoje. 3 ryto išvykus iš Vilniaus į vietą atvykau apie 15 val. – Vilnius – Baltstogė – Liublinas – Košice. Nakvynė bendrabučio tipo viešbutyje daugiau gal nuvylė, nei pradžiugino. Per Booking užsakyta nakvynė nebuvo tokia, kokios tikėjausi, o ir oras buvo labai prastas, todėl vakarą praleidau viešbutyje.

Įvažiuojame į Vengriją

Kitą ryta kirtau Rumunijos sieną, pavažiavau šiek tiek Rumunijos teritorija ir atvykau į Serbiją. Stebuklingu būdu pavyko įvažiuoti į Serbiją per kelias minutes (kaip paskui išaiškėjo – kartais sienos kirtimas trunka 4-6 val.). Ir štai Belgradas. Įsikūrus viešbutyje patraukiau vienos didžiausių cerkvių pasaulyje link. Įspūdingo dydžio statinys. Gaila, kad cerkvės vidus yra uždarytas, tačiau apžiūrėti cerkvę iš išorės – ne ką įspūdingesnis reginys.

Belgrado cerkvė - viena didžiausių cerkvių pasaulyje

20 minučių pagrindine gatve ir tu atsiduri Belgrado pilyje. Ar tai įspūdinga? Na, iš dalies taip, nes pilis yra kalne, ant upės kranto, bet tik tiek. Kai man kažkas sakė, kad Belgradą galima apžiūrėti per 2 val. – netikėjau, tačiau iš tiesų – senamiestis nedidukas, bet labai mielas sielai.

Kas į akį krenta – tai akivaizdi draugystė su Rusija. Daugelyje vietų galima pamatyti „draugo Putino“ plakatų ir plakatų, rašančių apie „brolystę su Rusija“.

Serbija - artimai Rusijai ir tai labai jaučiama kiekviename žingsnyje.

Ką verta pamatyti Belgrade: Knez Mihailova gatvė, Kalemegdan – Belgrado pilis, Respublikos aikštė, Skadarlija gatvė, šv. Sava cerkvė, Belgrado katedra.

Biudžetinio viešbučio kaina 9-15 eurų su pusryčiais netoli miesto centro. Kuras kainuoja apie 1 EUR/litrą. Dauguma magistralių – mokamos, tačiau mokestis už tarkime 80-100 km atkarpas neviršija 1 EUR.

Serbija. Šiaurės Makedonija

Trečia kelionės diena prasidėjo kelione į Skopję, Šiaurės Makedonijos sostinę. 600 km nuostabaus kelio ir tu atsiduri tokioje šalyje, apie kurią mažai kas žino – na, ji nėra labai turistų lankoma šalis. Taip rašė spauda. Tačiau man turistų pasirodė tikrai nemažai.

Puikus viešbutis su kondicionieriumi už 9 eurus – tai juokinga kaina. Paragavęs tavče gavče (nacionalinis Š. Makedonijos patiekalas) patraukiau pažiūrėti didžiausio pasaulyje kryžiaus, esančio kalne. Taip, kryžius tikrai įspūdingas. Toks pats įspūdingas ir Skopjės senamiestis – granitu kloti šaligatviai, be proto didelė Aleksandro Didžiojo statula, įspūdingas akmeninis tiltas ir ten, už tilto, esantis „turkų miestas“ – mečetės, arbatos aromatai, hidžabai: pasijunti tarsi esantis Turkijoje. Itin malonūs žmonės, žemos kainos kavinėse.

Šiaurės Makedonijos nacionalinis patiekalas - tavče gavče.

Ką verta aplankyti: Motinos Teresės gimtieji namai, senamiestis, akmeninis tiltas, turkų kvartalas.

Biudžetinio viešbučio kaina apie 8-12 eurų su pusryčiais netoli miesto centro. Kuras kainuoja apie 0,90 EUR/litrą. Keliai nemokami.

Skopjės panorama.

Šiaurės Makedonija. Kosovas. Albanija. Juodkalnija

Valanda kelio nuo viešbučio ir tu jau Kosove – jauniausioje Europos valstybėje. Puiki magistralė iki pat Prizreno – mano kelionės tikslo. Iki Prištinos nevažiavau, kadangi ją esu jau apėjęs, važiavau tiesiai į Prizreną – į miestą, kurį po lygiai dalinasi musulmonai, krikščionys, pravoslavai, romai, gorani žmonės. Apie Prizreną rašiau aukščiau, tačiau kas mane tikrai sužavėjo – kaip kiekvienos religijos atstovai bando kuo garsiau pakviesti „savus“ į savo maldos namus – varpų dūžiai painiojasi su musulmonišku adhanu ir tas stereo garsas tikrai sukuria įspūdį, kad tu atsidūrei kažkur ten. Kažkur anapus. Puikiausi ir sočiausi pietūs už 1,5 euro miesto centre kartu su pačia skaniausia kava. Pasaulyje esu daug kur kavą ragavęs, bet taip skaniai kaip padaro kosoviečiai – dar niekur neragavau. 2 valandos pasivaikščiojimo ir siela užsipildė iki pilnumos. Galima keliauti toliau.

Kosove - puikūs keliai

Keliolika kilometrų nuo Prizreno prasideda Albanija. Kelionė per kalnus – dar vienas nuostabus dalykas. Iš karto kirtus Kosovo – Albanijos sieną prasideda 40-50 km ilgio pakilimas į kalnus, o vėliau tokio pat ilgio nusileidimas – naujai atidaryta magistralė, puikios kokybės kelias, 3 valandos įspūdžių ir tu įvažiuoji į Juodkalniją. Podgorica nėra labai turistų lankomas miestas ir suprantama dėl ko – ten tiesiog nėra ką žiūrėti. Rotušės bokštas ir seniausias Balkanuose tiltas per upę. Viskas. Todėl, grįžus į viešbutį, skaitau internete apie kitą įspūdingą objektą – kalbama, kad kelias iš Juodkalnijos į Bosniją ir Hercegoviną yra gražiausiais pasaulyje.

Albanijos greitkelyje.

Ką verta aplankyti Prizrene: tiesiog pasivaikščioti senamiesčiu, pakilti į ant kalno esančią pilį.

Biudžetinio viešbučio kaina apie 8-15 eurų su pusryčiais netoli miesto centro. Kuras kainuoja apie 0,80 EUR/litrą. Keliai nemokami. Prieš įvažiuojant į Kosovą – automobiliui privaloma nusipirkti draudimo polisą už 15 EUR.

Juodkalnija. Bosnija ir Hercegovina.

Taip, kad ežerai čia neįprastai skaidrūs ir nuostabios spalvos – tai yra tiesa. Kelias Bosnijos – Hercegovinos link yra toks, kad norisi stoti kas minutę ir fotografuoti viską iš eilės: kalnai, uolos, salos, skardžiai, prarajos – tai yra kažkas įspūdingo. Akis mato tai, kas tikriausiai būna tik pasakose. Mratinje užtvanka – įspūdingo dydžio – pažvelk žemyn – kilometro gylio bedugnė, pažvelk aukštyn – kelių kilometrų aukščio kalnas.

Kelias link Bosnijos ir Hercegovinos - vienas gražiausių kelių pasaulyje.

Įvažiavimas į Bosniją ir Hercegoviną – labai sudėtingas. Automobilių nedaug, tačiau šias abi šalis jungia labai ilgas tiltas, kuriuo gali važiuoti – tik 1 automobilis. Tad, pralaukus 1,5 val. prie sienos, tenka važiuoti mediniu ir labai siauru tiltu. Įvažiavus į Bosniją ir Hercegoviną tave pasitinka siaubingas kelias: iš kairės pusės praraja, o asfaltas kur ne kur. Ir taip turi važiuoti kone 20 km. Tačiau greitai prastą kelią keičia geras kelias ir nuostabūs vaizdai – kalnai, slėniai, upės.

Kelias link Bosnijos ir Hercegovinos - vienas gražiausių kelių pasaulyje.

Ir štai Sarajevas. Tai miestas, kuris labiausiai nukentėjo nuo Jugoslavijos karo, tačiau randų nematyti – pigu, gražu, rytietiška. Siauros gatvės, adhanas ir ta rytietiška dvasia.

Ką verta pamatyti Sarajeve: senamiestis, Sebilij fontanas, mečetės, būtina atrakcija – pakilti lyno keliu į kalną, kur atsiveria nepakartojamas vaizdas.

Biudžetinio viešbučio kaina apie 8-15 eurų su pusryčiais netoli miesto centro. Kuras kainuoja apie 1 EUR/litrą. Keliai nemokami.

Sveiki atvykę į Bosniją ir Hercegoviną

Bosnija ir Hercegovina. Kroatija. Vengrija. Lenkija

Iš Bosnijos ir Hercegovinos patraukiau Zagrebo link. Pusdienis Zagrebe, o kitą dieną per Budapeštą pasiekiau Krokuvą. Nakvynė Krokuvoje ir link Lietuvos.

Paskutinė nakvynė Krokuvoje.

Kas yra svarbu keliaujant?

Svarbiausia – pasas IR asmens tapatybės kortelė. Į Kosovą įvažiuoti reikia paso ir pase dedamas antspaudas. Jei Serbijos muitinė pamato, kad esi buvęs Kosove – anuliuoja tuos antspaudus ir kviečia apklausai. Todėl, Serbijos muitininkams pateikiama asmens tapatybės kortelė.

Automobilio draudimas – žalioji kortelė. Įvažiuojant į kiekvieną ne ES šalį muitininkai tikrino žaliąją kortelę, ar ji galioja toje šalyje.

Kuro pylimo subtilybės – Serbijoje, pili pats, bet pinigus duodi lauke dirbančiam personalui, Kosove pačiam pilti kurą draudžiama. Kuro kolonėlių visose šalyse labai daug.

Už mokamus kelius visur galima atsiskaityti kortele arba vietine valiuta.

Kosove, Juodkalnijoje oficiali valiuta – euras. Visur kitur mielai eurus priima ir už prieinamą kursą.

Visi viešbučiai rezervuojami per populiarias paieškos sistemas, tokias kaip booking.com arba hotels.com. Būtina atkreipti dėmesį į viešbučio reitingą ir būtinai imti kambarius su oro kondicionieriumi, nes vasarą tose šalyse – tikrai labai karšta.

Ar brangu?

Ne. Serbija, Kosovas, Šiaurės Makedonija, Juodkalnija, Albanija, Bosnija ir Hercegovina yra pakankamai pigios šalys. Pakelės kavinėse sočiai galima pavalgyti už 5-8 eurus.

Kiek laiko skirti pažinčiai?

Na, mano planas buvo susipažinti su šių šalių sostinėmis. Todėl, draugo patarimas, kad ryte – keliauji, per pietus įsikuri viešbutyje, po pietų skiri laiko miesto pažinimui – pasiteisino. Išskyrus Podgoricą, visas sostines ir miestus galima apžiūrėti per nepilną pusdienį.

Ar keliaučiau dar kartą?

Taip. Tik gal nuo Skopjės užvažiuočiau į Salonikus, Graikiją. Jie visai netoli.