Pasak „Neribotų galimybių fondo“ prezidento Ramūno Buroko, nors kalbos apie AJUC prasidėjo daugiau nei prieš dešimtmetį, 2006 metais Lietuvoje pradėti steigti centrai, vėliau, 2010 metais, Socialinės apsaugos ir darbo ministerija patvirtino „Atvirų jaunimo centrų ir erdvių koncepciją“.

Šių centrų paskirtis – dirbti su mažiau galimybių turinčiu jaunimu, kuris dėl vidinių priežasčių ir išorės veiksnių negali įsilieti arba tiesiog nenori į jau veikiančias organizacijas ir susibūrimus. Paprastai toks jaunimas linkęs maištauti, protestuoti ir tokį savo nepasitenkinimą išreiškia nepriimtinu visuomenei elgesiu.

„Konferencijos metu siekėme užmegzti dialogą tarp neformalaus jaunimo, jaunimo organizacijų, miesto savivaldos ir nacionalinės vyriausybės atstovų bei išgryninti AJUC steigimo galimybes Marijampolės savivaldybėje, galimas jo funkcijas bei finansavimo modelius“, - pasakojo R.Burokas.

Situacija Marijampolėje

Kaip teigė Marijampolės savivaldybės mero pavaduotojas Sigitas Valančius, Marijampolės savivaldybėje veikia: 29 nevyriausybinės paskirties organizacijos, 31 sporto klubas, 90 jaunimo ir su jaunimu dirbančių organizacijų, taip pat yra 10 vaiko dienos centrų (rudenį Netičkampyje atsidarys dar vienas).

Pasak S. Valančiaus, būtina paminėti Socialinės pagalbos centrą su 13 padalinių, tiesa, pastarieji nėra išdėstyti tolygiai. „Negalima teigti, jog Marijampolėje nėra veiklos jaunimui, veikia Muzikos ir Dailės mokyklos, 4 sporto mokyklos. Tačiau kasmet pastebima tendencija, jog mažėja norinčių jas lankyti. Jaunimas nori save išreikšti ir kartu likti nepriklausomas, todėl tam tikros taisyklės ar vadovo vaidmuo atliekant užduotis neretai priimama kaip laisvių ir teisių varžymas“, - pasakojo S.Valančius. Pasak jo, „iš apačios kylanti“ jaunų žmonių iniciatyva steigti AJUC visada bus palaikoma savivaldybės.

Kaip pažymėjo konferencijoje dalyvavusi Marijampolės Miesto policijos nuovados viršininkė Vilija Danilevičė, nepaisant didelio jaunimo ir su jaunimu dirbančių organizacijų skaičiaus, nepilnamečių nusikalstamumas kasmet didėja. Pasak V. Danilevičės, šiuo metu policiją dominančių nepilnamečių kartotekoje 2009 metais buvo 76 asmenys, šiuo metu - 168 asmenys. Nors į kartoteką traukiamų asmenų vertinimo kriterijais pasikeitė, didėjimo tendencija yra pakankamai aiški.

Konferencijoje savo nuomonę apie Marijampolės situaciją išsakė ir Kristina Dambrauskaitė, Jaunimo reikalų departamento Jaunimo politikos plėtros ir programų įgyvendinimo skyriaus vedėja. Pasak jos, platus ir gausus jaunimo organizacijų skaičius Marijampolėje džiugina, tačiau svarbu suskaičiuoti, kiek jaunimo dalyvauja visose organizacijose bendrai.

Šiame regione jis tikrai didesnis nei bendras vidurkis, kuris Lietuvoje yra ne daugiau kaip 22 procentai. „Atviruose centruose veiklos inicijuojamos pagal jaunimo poreikius, nėra formalios ugdymo kultūros ir programos. Svarbu atpažinti jaunų žmonių poreikius ir taip atliepti jų ugdymo procesą. Jaunimas dažnai pirmaisiais kartais labai ribotai išreiškia savo poreikius, veikiau kaip užgaidas. Tik proceso metu išryškėja tikrieji poreikiai. Kitas svarbus aspektas yra saugios aplinkos sukūrimas“, - skaitydama pranešimą pažymėjo K.Dambrauskaitė.

Gerąja patirtimi dalijosi ir kitų veikiančių AJUC atstovai

Konferencijoje dalyvavusi AJUC „Vartai“ socialinė darbuotoja Rita Škriadaitė įsitikinusi, jog socialinio darbo su jaunimu tikslas yra integracija, o atviro darbo tikslas yra integracija tiems jauniems žmonėms, kurie turi mažesnes galimybes.

„Atviras centras atveria galimybes jaunuoliui patekti į institucijas be jokių barjerų, ypač jaunuoliams, kurie yra padidintos rizikos grupėse. Tikslas yra jaunuolio ir darbuotojo pasitikėjimu grįstas santykis. Atviro centro darbuotojas turi lygiavertišką santykį su darbuotojais, o tai visiškai keičia bendravimo kultūrą“, - pasakojo R.Skriadaitė.

Panašios nuomonės buvo ir Aleksandras Ustinovas, Vilniaus policijos klubo vaikams ir jaunimui prezidentas. Pasak jo, Vilniuje jau daugiau kaip dešimt metų veikiantis klubas yra unikalus, nes vieningai dirba socialiniai pedagogai, policijos pareigūnai ir psichologai. Suteikiama galimybė gauti įvairią pagalbą. Sukurtas bendradarbiavimo tinklas, kur svarbią vietą užima policija, kuri disponuoja informacija ir vėliau paskirsto šią informaciją adekvačioms institucijoms.

Konferencijoje priimta rezoliucija

Konferencijos pabaigoje buvo priimta rezoliucija, kuria asociacijos „Neribotų galimybių fondas“ atstovai buvo įpareigoti ne tik išgryninti AJUC Marijampolėje koncepciją, bet ir įvairiomis priemonėmis bei veikla siekti integruoti jaunus žmones į socialinę aplinką, ieškoti efektyvesnių darbo formų su jaunimu. Taip pat imtis veiksmų steigiant AJUC Marijampolėje ir ieškoti galimybių jo veiklos tęstinumo užtikrinimui.

Konferencijos metu pasirašyta rezoliucija bus pristatyta Marijampolės savivaldybės merui, tarybai, Švietimo, kultūros, sporto ir jaunimo reikalų komiteto nariams, Jaunimo reikalų tarybos nariams, Marijampolės savivaldybės jaunimo ir su jaunimu dirbančioms organizacijoms bei Marijampolės verslo asociacijoms ir įmonėms.