Rašydama šį straipsnį noriu papasakoti apie kai kurias rekomendacijas, pasidalinti patarimais, kaipgi paaugliams vengti tos depresinės būklės. Tėvams irgi siūlau persiskaityti šį pranešimą.

Iš tikrųjų man pačiai teko išgyventi tokį etapą, puikiausiai suprantu kiekvieną, kuriam yra dabar sunku. Paauglio problema gali būti bet kokia – blogai sekasi mokytis, konfliktai su mokytojais, draugais, vienišumo jausmas, nesėkminga pirmoji meilė ir t.t.

Tokiose situacijoje kiekvienam siūlau užsiimti kokia nors veikla. Tai gali būti sportas, dainavimas, piešimas, savanorystė.

Labai svarbu yra netylėti. Reikia bandyti su kažkuo pasikalbėti. Tėvai, draugai, mokytojai. Kad ir gyvūnas. Tylėti ir laikyti skausmą savyje – tai yra tai, ko negalima daryti. Jeigu jaučiate didelį vidinį skausmą – rėkit, verkit. Tokiose situacijoje yra svarbu nelaikyti to sukaupto skausmo savyje, nebijot išsirėkt ar išsiverkt.

Galų galiausiai, priminsiu, kad yra įvairios savanorių organizacijos – vaikų linija, jaunimo linija.

Jeigu jauti, kad yra minčių apie savižudybę, nereikia bijoti prašyti psichologo pagalbos. Kokia situacija bebūtų, savižudybė nėra išeitis. Jokia problema neverta tavo gyvybės.

Visiems tėvams ir mokytojams noriu pasakyti, jog yra labai svarbu stebėti vaiko ne tik fizinę, bet ir emocinę būklę. Esame visi apkrauti darbais, tačiau suraskime bent valandą laiko, kad galėtume pasikalbėti su savo vaikais. Kasdien klauskite, kaip jiems sekasi.

Taip pat stebėkite, ką veikia jūsų vaikas socialiniuose tinkluose, su kuo jis ten bendrauja. Yra labai daug blogų internetinių grupių, kuriose jūsų vaikas gali būti keikiamas, šmeižiamas.

Jeigu pastebėjote, kad jūsų vaikas kenčia internetines patyčias, būtinai kreipkitės į policiją.

Vaiko vidų ir nuotaiką galima pažinti pagal muziką. Domėkitės, kokios muzikos klausosi jūsų vaikas. Jeigu pastebėjote blogą emocinę vaiko padėtį, atvirai klauskite ar jam viskas gerai, ar nereikia pagalbos.

Tikiuosi, kad perskaičius šį straipsnį, paaugliai nebijos kreiptis pagalbos, o tėvai daugiau skirs dėmesio savo vaikams. Nelikim abejingi, padėkime vieni kitiems.

Pagalbos telefonai:
Psichologinės pagalbos tarnyba Telefono numeris Darbo laikas
Jaunimo linija Budi savanoriai konsultantai 8 800 28888 I-VII, visą parą
Vaikų linija Budi savanoriai konsultantai, profesionalai 116 111 I-VII, 11:00 - 23:00
Linija Doverija (rusų kalba paaugliams ir jaunimui) Emocinę paramą teikia: savanoriai moksleiviai 8 800 77277 II–VI, 16.00 - 20.00
Pagalbos moterims linija Pagalbą teikia: savanoriai ir psichikos sveikatos profesionalai 8 800 66366 I-VII, visą parą
Vilties linija Pagalbą teikia: savanoriai ir psichikos sveikatos specialistai 116 123 I-VII, visą parą
Krizių įveikimo centras Konsultacijos teikiamos per Skype arba atvykus į Krizių įveikimo centrą (Antakalnio g. 97, Vilnius, http://www.krizesiveikimas.lt) 8 640 51555 I-V 16.00–20.00, VI 12.00–16.00
Skambučius į visas linijas apmoka SADM iš Valstybės biudžeto lėšų.
„Sidabrinė linija“ – draugystės pokalbiai, emocinė ir informacinė pagalba vyresnio amžiaus žmonėms. Budi profesionalūs konsultantai 8 80080020 www.sidabrinelinija.lt pasikalbekime@sidabrinelinija.lt I-V 8.00-22.00, VI-VII 11.00-19.00
Emocinė parama internetu
„Vaikų linija“ Registruotis ir rašyti svetainėje: http://www.vaikulinija.lt Atsako per 36val.
„Jaunimo linija“ Registruotis ir rašyti svetainėje: https://jaunimolinija.lt/lt/pagalba/pagalba-pokalbiais-internetu/ Pokalbiai internetu (angl.chat) Kasdien nuo 18 iki 24 val. Emocinė parama elektroniniais laiškais "Jaunimo linijoje" neteikiama
„Vilties linija“ Rašyti svetainėje: http://paklausk.kpsc.lt/contact.php arba vilties.linija@gmail.com Atsako per 3 darbo dienas
„Pagalbos moterims linija“ Rašyti el. paštu: pagalba@moteriai.lt Atsako per 3 darbo dienas
Psichologinės konsultacijos Rašyti el. paštu: psyvirtual@psyvirtual.lt.Daugiau informacijos svetainėje: http://www.psyvirtual.lt Atsako per 2 darbo dienas
Pagalba nusižudžiusių artimiesiems Rašyti el. paštu: laukiam@artimiems.lt Atsako per 2-3 darbo dienas
Krizių įveikimo centre (Antakalnio g. 97, Vilnius, www.krizesiveikimas.lt) budi psichikos sveikatos specialistai, su kuriais galite pasikonsultuoti atėję arba per Messenger ar Skype be išankstinės registracijos ir nemokamai. Į budinčius psichologus bus galima kreiptis darbo dienomis 16-20 val., šeštadieniais 12-16 val. Visa papildoma informacija – puslapyje www.krizesiveikimas.lt. Pagalba nusižudžiusių artimiesiems: savitarpio pagalbos grupė, dažniausiai užduodami klausimai, literatūra ir kita naudinga informacija puslapyje artimiems.lt Vaikų ir paauglių krizių intervencijjos skyrius. Veikia visą parą. (8-5) 275 75 64.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (60)