Pirmą kartą pašaipų mokytojos komentarą išgirdau septintoje klasėje. Iki dabar tiksliai prisimenu, kaip viskas vyko. Ėjau per valgyklą, savo mokyklinį džemperį buvau palikusi technologijų kabinete, nes sušilau. Buvau apsirengusi juodą megztinį, kuris man buvo šiek tiek per didelis ir jeigu jo nepasitaisydavau, matydavosi mano petys. Taigi, ėjau link savo draugų valgykloje ir mane sustabdė Etikos pamokos mokytoja ir iki dabar prisimenu, ką ji man pasakė.

Ji pataisė mano megztinį ir pasakė: „Pasitaisyk, atrodai kaip prostitutė iš naktinio klubo, blaškai berniukus“. Aš pasimečiau, visiškai nežinojau, ką jai atsakyti ir susinervinusi nubėgau. Negalėjau patikėti, kad mokytoja (kuri turėtų būti gero elgesio pavyzdys) pavadino mane prostitute, mat su savo pečiu nukreipiu berniukų dėmesį. Nuo to laiko niekada neturėjau drąsos užsidėti to megztuko.

Aišku, tai nebuvo vienintelis kartas, kai mokytoja šmėstelėjo man vulgarų komentarą, bet šiandien likau priblokšta, kai išgirdau, ką viena gamtos mokslų mokytoja pasakė mano draugei. Buvome kabinete, aš žiūrinėjau atlasą su keliomis mano draugėmis, o draugė, apie kurią aš ir pasakosiu, buvo prie mūsų klasioko. Jie, galima sakyti, kuteno vienas kitą, jis – senas mūsų draugas, todėl tai nebuvo keista nei mano draugei, nei jam.

Mūsų mieloji mokytoja atsistojo ir mestelėjo šiuos žodžius „(klasiokės vardas), kiekvieną kartą matau, kad tu tai prie vieno berniuko, tai prie kito, žinok, kartais atrodo, kad tu su deformuotomis smegenimis“ (na, negaliu sakyti, kad tai tikslūs jos žodžiai, bet esmė ta pati). Šitai išgirdusi mano draugė iškart atsitraukė nuo klasioko, aišku, labai susinervino ir vėliau net nešnekėjo su mokytoja.

Negaliu sakyti, kad ši mokytoja blogai moko, bet tai jau ne pirmas kartas, kai ji kažką panašaus pasako. Manau, vaikams nelabai malonu tai girdėti, juk dabar laikotarpis, kai kiekvienas atranda save. Gavusiems piktą repliką dėl savo stiliaus arba niekam nieko blogo nedarančio elgesio, kuris gal ir yra kitoks, bet tikrai nėra blogas, tai skaudu girdėti, ypač iš mokytojo.

Kažkaip ironiška, kai visos mokytojos šneka patyčių tema, juk kiekvieną savaitė šnekam apie toleranciją, tai gal pirma reikėtų pažiūrėti, kaip patys elgiamės, o po to jau mokyti kitus, kaip gražiai elgtis.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite pasidalyti savo patirtimi ar nuomone? Rašykite el.paštu pilieciai@delfi.lt arba žemiau: