Kur pradingo šiuolaikinių rožių ir tulpių kvapas?

Esu moteris „kam per 30 metų“ ir dar atsimenu, kad kažkur prieš 15 metų, kai eidavau kovo 8-ios progą sveikinti mokytojas ir savo mamą, senelę, tuomet rožės kvepėjo, kai kurios tulpės priklausomai nuo rūšies – taip pat. O, dabar nesvarbu pirktum brangią ar pigią rožę, ji bus bekvapė, tarsi plastikinė namų dekoracija.

Sužinojau tiesą, kur pradingo moterų mylimų gėlių kvapas.

Vieną vakarą su vyru tiesiog junginėjome TV kanalus, ieškodami kokios nors įdomios laidos vakarui, ir tada per „Discovery“ kanalą pamatėme laidą apie Olandijos gėlių pramonę, didžiausius gėlių tiekėjus visoje Europoje ir gėlių genetinę modifikaciją.

Pasirodo, rožės neteko savo kvapo ne šiaip sau, o buvo specialiai pašalintas genas atsakingas už gėlės nuostabų aromatą. Ir tai padaryta buvo tik dėl žmonių sergančiu alergiją, nes jie negalėdavo pirkti rožių, kurių kvapas juos tiesiog alergizuodavo. Tad buvo nuspręsta „patobulinti“ gėles vien dėl alergiją turinčių žmonių. Tad 95 proc. į Europos rinką patenkančių rožių ir tulpių pavirto bekvapėmis gėlėmis.

Nežinau, kaip kituose miestuose, bet vilniečių pamėgtame Konarskio gatvės gėlių turgelyje paklaususi, ar yra kvepiančių rožių, vis sulaukdavau atsakymo, kad ne, ir pasiūlydavo įsigyt frezijų.

Retai kas iš jaunosios kartos išvis bežino, kaip kvepia rožės, nes tai kas dabar vadinama rožių kvapo žvakėmis ar smilkalais nė iš tolo nėra tikrų rožių kvapo, o man asmeniškai net smirda.

Pati auginu Rytietiškas kvapnias lelijas, frezijas, tulpes, hiacintus ir jau kažkur liepą mano daugiabučio palangės kvėpės nuostabių gėlių aromatu.

Man gėlė be kvapo – tai ne gėlė, o kažkokia dirbtinos gėlės gyva butaforija, bet aišku, kad yra žmonių, kuriems patinka ir bekvapės gėlės.

Tad mano vyras žino, kad aš niekada nebelaukiu rožių ar tulpių puokščių, o geriausios gėlės man frezijos ar lelijos, nes jos bent kvapą turi.

Ačiū mano vyrui, kad virš 10 metų nepamiršta manęs pasveikint švenčių progom.

Visoms moterims linkiu kuo daugiau laimės ir gėlių.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!