aA
Po to, kai DELFI skaitytoja papasakojo, kad išsigando pamačiusi pusryčiams ligoninėje patiektą maistą, žmonės, lankęsi gydymo įstaigose Lietuvoje, sujudo dalintis nuotraukomis, kuriose užfiksavo, ką teko valgyti jiems.
© Koliažas

Įvertinti, skanu tai, ar ne, paliekame jums ir kviečiame peržiūrėti skaitytojų nuotraukų galeriją. Deja, patys ligoninėse gydęsi žmonės negailėjo jam kritikos – jų laiškuose galima buvo rasti tokių komentarų kaip „Iki šiol prisimenu pietums atneštas dešreles. Tiesiog graudu pasidaro“ ar „Daugelio patiekalų tiesiog nebuvo įmanoma valgyti, atrodo, kaip įmanoma sugadinti net paprastą virtą bulvę? Bet ten tai įmanoma“.

Vis dėlto, visų skonis – skirtingas, tad DELFI kreipėsi į sveikos mitybos specialistę, „Studijos sulieknėk sveikai“ įkūrėją Vaidą Kurpienę ir paprašė jos pakomentuoti iš skaitytojų gautas maisto nuotraukas.

Pasak V. Kurpienės, formuojantys ligoninės valgiaraštį dietologai turi ganėtinai daug iššūkių: įvairios pacientų ligos, biudžetas, kuris tikrai yra mažas, bei pacientų poreikiai bei pomėgiai, kurie tikrai skirtingi.

„Peržvelgus nuotraukas akivaizdu, kad skaičiuojami riebalai, baltymai ir angliavandeniai, ne visada atsižvelgiant į maisto vertę. Kai kurie produktai ar jų gaminimo būdai yra tokie, kokie yra, ir sudėtinga būtų padaryti kitaip esamose sąlygose, kai kurie produktai patiekiami, nes taip įprasta, pavyzdžiui, batonas, šlifuotų grūdų miltų duona, tačiau mane nustebino dažnas pramoniniu būdu apdorotos mėsos naudojimas (dešros, dešrelės) sergančių žmonių racioną.

Nuoširdžiai nudžiugino, kad prie daugelio patiekalų, net ir sumuštinių, košės ar pieniškos sriubos, pateikta agurko, pomidoro gabalėlis ar kopūstų salotos. Žinoma, turėtumėme jų valgyti daugiau, tačiau ligoninių biudžetas ribotas, todėl gerai, kad padaryta gera pradžia“, – sakė specialistė.

V. Kurpienė pakomentavo gautas nuotraukas:

Ar pelnytai kraupstama nuo maisto ligoninėse: mitybos specialistės komentaras su nuotraukomis
© DELFI skaitytojo nuotr.

„Sveikas iš šių produktų tik sviestas, kuriame yra mums reikalingų riebalų ir vitaminas D. Pateiktuose miltiniuose gaminiuose yra cukraus, jie pagaminti iš šlifuotų grūdų. Tokius produktus valgome nuo XVIII amžiaus, tačiau tai, kas buvo sveika prieš šimtmetį, nebūtinai vertinga dabar. Vis dėlto įprasta, kad ant daugelio Lietuvos ir kitų šalių gyventojų stalo šie produktai atsiduria kasdien.

Vieną dalyką man tikrai sunku suprasti – tai pramoniniu būdu apdorota mėsa, šiuo atveju – dešra. Vienareikšmiškai visos sveikatos organizacijos skatina vengti tokių produktų. Mokslinių tyrimų šia tema galima rasti daug. Vieną tokių atliko Stokholmo Karolinska instituto tyrinėtojai (S. Larsson), kurie teigia, kad net mažas gabalėlis, t.y. 50 gramų kumpio, dešros ir kitos perdirbtos mėsos gabalėlis per dieną net 19 proc. padidina galimybę susirgti kasos vėžiu.“

Ar pelnytai kraupstama nuo maisto ligoninėse: mitybos specialistės komentaras su nuotraukomis
© DELFI skaitytojo nuotr.

„Dešrelėse daug riebalų, maisto priedų ir mažai vertingų medžiagų, jau nekalbu apie aukščiau minėtus niuansus. Pomidoras, žinoma, gerai, grikių košė – taip pat. Džiugu, kad užkandžiui atneštas vaisius. Jų tikrai reikia kasdien, nes suteikia ne tik energijos, bet ir antioksidantų, kurie gerina mūsų imunitetą ir pagreitina sveikimo procesus.“

Ar pelnytai kraupstama nuo maisto ligoninėse: mitybos specialistės komentaras su nuotraukomis
© DELFI skaitytojo nuotr.

„Košė, batonas, sviestas ir varškės sūris? Rašau su klaustuku, nes sunku iš nuotraukos suprasti. Apie batoną, kaip, beje, ir mums įprastą juodą duoną jau rašiau anksčiau, tačiau, manau, jie pateikiami, jei žmogui reikia daugiau energijos, kitaip sakant, kalorijų, o ligoninė neturi galimybių duoti didesnių porcijų. Kitaip sakant, suprantu, kad riboja biudžetas ir taip reikiamas kalorijų kiekis kompensuojamas paprastais angliavandeniais.

Varškės sūris – puiku. Tai rūgštus pieno produktas, kuris rekomenduojama vartoti. Nepateikta informacijos, dėl kokios priežasties žmogus pateko į ligoninę, nes tokiu atveju būtų galima pakomentuoti košės konsistenciją. Akivaizdu, kad ji pervirta. Taip turėtų būti, jei žmogus turi rijimo ar virškinamo trakto problemų ir maistas pateikiamas kiek tik įmanoma perdirbtas, kad organizmas galėtų suvirškinti. Kitais atvejais košė turėtų būti kramtomos konsistencijos, taip joje išliks daugiau maistinių skaidulų, kitų vertingų medžiagų ir sotumo jausmas bus jaučiamas 2-2,5 karto ilgiau. Tai tikrai žino ligoninės darbuotojai, kurie ruošia maistą, tačiau dažnai daugelis namuose košes, sriubas bei troškinius perverda. Pabandykite savo namuose pradėti valgyti tik kramtomos konsistencijos maistą, jei leidžia jūsų sveikatos būklė, ir pamatysite, kaip labai greitai pasikeis jūsų savijauta ir greičiau atsiras sotumo jausmas.“

Ar pelnytai kraupstama nuo maisto ligoninėse: mitybos specialistės komentaras su nuotraukomis
© DELFI skaitytojo nuotr.

Kopūstai ir bulvės. Nuotraukoje atrodo, kad jos stangrios ir nepervirtos – tai džiugu. Tiesa, bulves vertingiau būtų kepti konvekcinėje krosnelėje ar virti su lupena, bet lupti virtuvėje tikriausiai nėra fizinių galimybių, o konvekcinės krosnies ligoninė gali neturėti. Taigi, virtos bulvės šiuo atveju gerai ir daug geriau, nei bulvių košė, jei kalbame apie suaugusį žmogų, galintį ryti ir neturintį didelių virškinamo trakto sutrikimų.

Kai kam gali kilti klausimų dėl maisto derinimo, bet maisto derinimo teorija nėra kertinė, ji labiau taikoma, jei norisi turėti daugiau energijos. Šiuo atveju tikrai galite būti ramūs, kad taip valgomą maistą skrandis ir žarnynas suvirškins. Matau kopūstų salotas – tai puiku, žinoma, jų norėtųsi daugiau.“

Ar pelnytai kraupstama nuo maisto ligoninėse: mitybos specialistės komentaras su nuotraukomis
© DELFI skaitytojo nuotr.

„Mėsa, morkos, bulvės. Komentarai panašūs. Gerai, kad kartais pateikiama raudona, kartais balta mėsa, tik bulvės, panašu, pervirtos.“

Ar pelnytai kraupstama nuo maisto ligoninėse: mitybos specialistės komentaras su nuotraukomis
© DELFI skaitytojo nuotr.

„Kopūstų salotos – puiku, šviežios daržovės būtinos mūsų virškinimo sistemai, sveikatai ir imunitetui. Puodelyje, jei gerai supratau, kakava. Trečdalis Lietuvos gyventojų netoleruoja laktozės, saldaus pieno gaminių jie tiesiog nevirškina. Dėl šios priežasties geriau rinktis rūgščius pieno produktus, tokius kaip varškė ar kefyras.“

Ar pelnytai kraupstama nuo maisto ligoninėse: mitybos specialistės komentaras su nuotraukomis
© DELFI skaitytojo nuotr.

„Sviestas ir kopūstų salotos – puiku. Dėl pieno produktų kyla daug diskusijų ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje. Vieni laikosi atokiau nuo pieno produktų, kiti sako, kad sveika. Vis dėlto, pieniška sriuba – tradicinis mūsų krašto valgis, nors remiantis statistika, kas trečias Lietuvos gyventojas nevirškina saldaus pieno – manau, tai pakankamai didelis skaičius. Mano asmenine nuomone, būtų vertingiau patiekti košę, kopūstų salotas bei stiklinę kefyro, bet tikriausiai ligoninės dietistai turi savų priežasčių, dėl kurių ši sriuba įtraukiama į racioną.“

Ar pelnytai kraupstama nuo maisto ligoninėse: mitybos specialistės komentaras su nuotraukomis
© DELFI skaitytojo nuotr.

„Silkė, duona ir sviestas. Silkė – labai gerai. Mažai kas žino, kad silkėje yra daugiau Omega 3 riebalinių rūgščių, nei dirbtinai augintoje lašišoje. Omega 3 skatina organizme antiuždegiminius procesus ir yra būtinos mūsų organizmui.“

Norite taip pat pasidalinti gauto maisto nuotraukomis, patirtimi, paprieštarauti ar papasakoti savo istoriją? Jūsų minčių laukiame žemiau arba el.paštu pilieciai@delfi.lt:

Įvertink šį straipsnį
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Utena įrodė: ir valstybines šventes galima švęsti įdomiai

Pirmą kartą mane nustebino, kad valstybinė šventė gali būti įdomi, labai jautri, kad gali...

653 eurus uždirbantis jaunas vyras atskleidė, kaip jam pavyksta išgyventi (455)

653 eurai – tiek uždirbu per mėnesį ir to net nesiruošiu slėpti. Lietuvoje tai vadinama...

Katę priglaudė spontaniškai, bet bijojo vyro reakcijos (10)

2014 metais, spėju, kad pavasarį, Obelių miestelyje, Rokiškio rajone, šį pasaulį išvydo...

Nieko nenorėjau daugiau matyti ir girdėti – man reikėjo šuns (10)

Prieš 4 metus išgyvenau savo mylimo šuns , su kuriuo, galima sakyti, užaugau, netektį. Pusę...

Pilietiškumo pamoka „Atmintis gyva, nes liudija...“ Vilniaus Senvagės gimnazijoje (2)

1991 m. sausis... dienos, tapusios istorija, parodžiusios, kokia gali būti vieninga tauta ir kurios...

Top naujienos

Jastramskis: Skvernelis gali sumaišyti kortas Nausėdai, nes kur du – trečias nereikalingas (174)

Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis paskelbė dalyvausiantis Prezidento rinkimuose. Kokios jo...

Apsipirkti prekybos centre reikės naujų įgūdžių: laukia didelės naujovės (157)

Nuo investicijų į savitarnos kasas iki naujos internetinės prekybos platformos - taip didieji...

Teismas nusprendė: Naujosios Zelandijos pora į gimtinę grįžo be 9-metės (786)

Vilniaus apygardos teismas trečiadienio popietę paskelbė sprendimą tarptautinio įvaikinimo...

Kelininkai skelbia ekstremalią padėtį – dauguma kelių tapo neįveikiamais (95)

Permainingos oro sąlygos Lietuvoje negaili iššūkių – rajoniniai keliai dėl spustelėjusio...

Karbauskis jau svarsto, kas galėtų pakeisti Skvernelį premjero poste (806)

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) lyderis Ramūnas Karbauskis įsitikinęs –...

Dakaro ralis įveiktas – į Lietuvą bus parvežti net du rekordai atnaujinta 17.48 val. (398)

Trumpesnis, tik vienoje valstybėje vykstantis, tačiau toks pats sunkus ir kankinantis – toks...

Mėnesį viena po Aliaską keliavusi lietuvė: be pagalbos išlikti čia itin sudėtinga

„Aplankiau apie 50 įvairiausių pasaulio šalių. Jos buvo savaip gražios, įdomios ir...

Dviejų vaikų mama per metus susitaupė 30 tūkst. dolerių: pasidalijo 8 patarimais, kaip tai padaryti ir jums (24)

Olivia White sugebėjo sutaupyti 30 tūkst. dolerių per 12 mėnesių po to, kai pasiryžo nedideliems...

Nauja „Instagram“ bendruomenė sukėlė tikrą perversmą: nuo šiol moterys išdidžiai demonstruoja savo žilų plaukų grožį (4)

Senovėje žili plaukai buvo siejami su išmintimi ir žiniomis – tokia asociacija vis dar...

Povandeninių laivų paslaptys: kaip jie išbūna mėnesiais po vandeniu ir iš kur gauna deguonies? (1)

Didieji atominiai povandeniniai laivai įprastai plaukioja po vandeniu. Taikos metais jiems vis tiek...