aA
Po to, kai DELFI skaitytoja papasakojo, kad išsigando pamačiusi pusryčiams ligoninėje patiektą maistą, žmonės, lankęsi gydymo įstaigose Lietuvoje, sujudo dalintis nuotraukomis, kuriose užfiksavo, ką teko valgyti jiems.
© Koliažas

Įvertinti, skanu tai, ar ne, paliekame jums ir kviečiame peržiūrėti skaitytojų nuotraukų galeriją. Deja, patys ligoninėse gydęsi žmonės negailėjo jam kritikos – jų laiškuose galima buvo rasti tokių komentarų kaip „Iki šiol prisimenu pietums atneštas dešreles. Tiesiog graudu pasidaro“ ar „Daugelio patiekalų tiesiog nebuvo įmanoma valgyti, atrodo, kaip įmanoma sugadinti net paprastą virtą bulvę? Bet ten tai įmanoma“.

Vis dėlto, visų skonis – skirtingas, tad DELFI kreipėsi į sveikos mitybos specialistę, „Studijos sulieknėk sveikai“ įkūrėją Vaidą Kurpienę ir paprašė jos pakomentuoti iš skaitytojų gautas maisto nuotraukas.

Pasak V. Kurpienės, formuojantys ligoninės valgiaraštį dietologai turi ganėtinai daug iššūkių: įvairios pacientų ligos, biudžetas, kuris tikrai yra mažas, bei pacientų poreikiai bei pomėgiai, kurie tikrai skirtingi.

„Peržvelgus nuotraukas akivaizdu, kad skaičiuojami riebalai, baltymai ir angliavandeniai, ne visada atsižvelgiant į maisto vertę. Kai kurie produktai ar jų gaminimo būdai yra tokie, kokie yra, ir sudėtinga būtų padaryti kitaip esamose sąlygose, kai kurie produktai patiekiami, nes taip įprasta, pavyzdžiui, batonas, šlifuotų grūdų miltų duona, tačiau mane nustebino dažnas pramoniniu būdu apdorotos mėsos naudojimas (dešros, dešrelės) sergančių žmonių racioną.

Nuoširdžiai nudžiugino, kad prie daugelio patiekalų, net ir sumuštinių, košės ar pieniškos sriubos, pateikta agurko, pomidoro gabalėlis ar kopūstų salotos. Žinoma, turėtumėme jų valgyti daugiau, tačiau ligoninių biudžetas ribotas, todėl gerai, kad padaryta gera pradžia“, – sakė specialistė.

V. Kurpienė pakomentavo gautas nuotraukas:

Ar pelnytai kraupstama nuo maisto ligoninėse: mitybos specialistės komentaras su nuotraukomis
© DELFI skaitytojo nuotr.

„Sveikas iš šių produktų tik sviestas, kuriame yra mums reikalingų riebalų ir vitaminas D. Pateiktuose miltiniuose gaminiuose yra cukraus, jie pagaminti iš šlifuotų grūdų. Tokius produktus valgome nuo XVIII amžiaus, tačiau tai, kas buvo sveika prieš šimtmetį, nebūtinai vertinga dabar. Vis dėlto įprasta, kad ant daugelio Lietuvos ir kitų šalių gyventojų stalo šie produktai atsiduria kasdien.

Vieną dalyką man tikrai sunku suprasti – tai pramoniniu būdu apdorota mėsa, šiuo atveju – dešra. Vienareikšmiškai visos sveikatos organizacijos skatina vengti tokių produktų. Mokslinių tyrimų šia tema galima rasti daug. Vieną tokių atliko Stokholmo Karolinska instituto tyrinėtojai (S. Larsson), kurie teigia, kad net mažas gabalėlis, t.y. 50 gramų kumpio, dešros ir kitos perdirbtos mėsos gabalėlis per dieną net 19 proc. padidina galimybę susirgti kasos vėžiu.“

Ar pelnytai kraupstama nuo maisto ligoninėse: mitybos specialistės komentaras su nuotraukomis
© DELFI skaitytojo nuotr.

„Dešrelėse daug riebalų, maisto priedų ir mažai vertingų medžiagų, jau nekalbu apie aukščiau minėtus niuansus. Pomidoras, žinoma, gerai, grikių košė – taip pat. Džiugu, kad užkandžiui atneštas vaisius. Jų tikrai reikia kasdien, nes suteikia ne tik energijos, bet ir antioksidantų, kurie gerina mūsų imunitetą ir pagreitina sveikimo procesus.“

Ar pelnytai kraupstama nuo maisto ligoninėse: mitybos specialistės komentaras su nuotraukomis
© DELFI skaitytojo nuotr.

„Košė, batonas, sviestas ir varškės sūris? Rašau su klaustuku, nes sunku iš nuotraukos suprasti. Apie batoną, kaip, beje, ir mums įprastą juodą duoną jau rašiau anksčiau, tačiau, manau, jie pateikiami, jei žmogui reikia daugiau energijos, kitaip sakant, kalorijų, o ligoninė neturi galimybių duoti didesnių porcijų. Kitaip sakant, suprantu, kad riboja biudžetas ir taip reikiamas kalorijų kiekis kompensuojamas paprastais angliavandeniais.

Varškės sūris – puiku. Tai rūgštus pieno produktas, kuris rekomenduojama vartoti. Nepateikta informacijos, dėl kokios priežasties žmogus pateko į ligoninę, nes tokiu atveju būtų galima pakomentuoti košės konsistenciją. Akivaizdu, kad ji pervirta. Taip turėtų būti, jei žmogus turi rijimo ar virškinamo trakto problemų ir maistas pateikiamas kiek tik įmanoma perdirbtas, kad organizmas galėtų suvirškinti. Kitais atvejais košė turėtų būti kramtomos konsistencijos, taip joje išliks daugiau maistinių skaidulų, kitų vertingų medžiagų ir sotumo jausmas bus jaučiamas 2-2,5 karto ilgiau. Tai tikrai žino ligoninės darbuotojai, kurie ruošia maistą, tačiau dažnai daugelis namuose košes, sriubas bei troškinius perverda. Pabandykite savo namuose pradėti valgyti tik kramtomos konsistencijos maistą, jei leidžia jūsų sveikatos būklė, ir pamatysite, kaip labai greitai pasikeis jūsų savijauta ir greičiau atsiras sotumo jausmas.“

Ar pelnytai kraupstama nuo maisto ligoninėse: mitybos specialistės komentaras su nuotraukomis
© DELFI skaitytojo nuotr.

Kopūstai ir bulvės. Nuotraukoje atrodo, kad jos stangrios ir nepervirtos – tai džiugu. Tiesa, bulves vertingiau būtų kepti konvekcinėje krosnelėje ar virti su lupena, bet lupti virtuvėje tikriausiai nėra fizinių galimybių, o konvekcinės krosnies ligoninė gali neturėti. Taigi, virtos bulvės šiuo atveju gerai ir daug geriau, nei bulvių košė, jei kalbame apie suaugusį žmogų, galintį ryti ir neturintį didelių virškinamo trakto sutrikimų.

Kai kam gali kilti klausimų dėl maisto derinimo, bet maisto derinimo teorija nėra kertinė, ji labiau taikoma, jei norisi turėti daugiau energijos. Šiuo atveju tikrai galite būti ramūs, kad taip valgomą maistą skrandis ir žarnynas suvirškins. Matau kopūstų salotas – tai puiku, žinoma, jų norėtųsi daugiau.“

Ar pelnytai kraupstama nuo maisto ligoninėse: mitybos specialistės komentaras su nuotraukomis
© DELFI skaitytojo nuotr.

„Mėsa, morkos, bulvės. Komentarai panašūs. Gerai, kad kartais pateikiama raudona, kartais balta mėsa, tik bulvės, panašu, pervirtos.“

Ar pelnytai kraupstama nuo maisto ligoninėse: mitybos specialistės komentaras su nuotraukomis
© DELFI skaitytojo nuotr.

„Kopūstų salotos – puiku, šviežios daržovės būtinos mūsų virškinimo sistemai, sveikatai ir imunitetui. Puodelyje, jei gerai supratau, kakava. Trečdalis Lietuvos gyventojų netoleruoja laktozės, saldaus pieno gaminių jie tiesiog nevirškina. Dėl šios priežasties geriau rinktis rūgščius pieno produktus, tokius kaip varškė ar kefyras.“

Ar pelnytai kraupstama nuo maisto ligoninėse: mitybos specialistės komentaras su nuotraukomis
© DELFI skaitytojo nuotr.

„Sviestas ir kopūstų salotos – puiku. Dėl pieno produktų kyla daug diskusijų ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje. Vieni laikosi atokiau nuo pieno produktų, kiti sako, kad sveika. Vis dėlto, pieniška sriuba – tradicinis mūsų krašto valgis, nors remiantis statistika, kas trečias Lietuvos gyventojas nevirškina saldaus pieno – manau, tai pakankamai didelis skaičius. Mano asmenine nuomone, būtų vertingiau patiekti košę, kopūstų salotas bei stiklinę kefyro, bet tikriausiai ligoninės dietistai turi savų priežasčių, dėl kurių ši sriuba įtraukiama į racioną.“

Ar pelnytai kraupstama nuo maisto ligoninėse: mitybos specialistės komentaras su nuotraukomis
© DELFI skaitytojo nuotr.

„Silkė, duona ir sviestas. Silkė – labai gerai. Mažai kas žino, kad silkėje yra daugiau Omega 3 riebalinių rūgščių, nei dirbtinai augintoje lašišoje. Omega 3 skatina organizme antiuždegiminius procesus ir yra būtinos mūsų organizmui.“

Norite taip pat pasidalinti gauto maisto nuotraukomis, patirtimi, paprieštarauti ar papasakoti savo istoriją? Jūsų minčių laukiame žemiau arba el.paštu pilieciai@delfi.lt:

Įvertink šį straipsnį
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Statau, kaip noriu: priekabai jau leidžiama užtverti perėją? (7)

DELFI skaitytojui užkliuvo Vilniuje, Salininkuose, „Škodos“ vairuotojo netinkamai pastatytas...

Kauniečiai nusistebėjo: užsukus į parduotuvę, jiems buvo parodytos durys (9)

Į „Kas vyksta Kaune“ redakciją kreipėsi kauniečiai, kurie mandagiai arba ne taip gražiai buvo...

Skaitytoja pasibaisėjo situacija viename Lietuvos pašto skyriuje (6)

Mamoms su vežimėliais ir neįgaliesiems situacija Vilniaus Lazdynų mikrorajono Lietuvos pašto...

Programa: Jurbarke bus minimas Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio 30-metis

Jurbarko rajono savivaldybė ir Jurbarko kultūros centras kviečia kartu paminėti rugsėjo 25 d....

Justiniškėse įvyko Sigito Gedos alėjos atidarymas: renginio akimirkos

Penktadienio popietę Justiniškių bendruomenės nariai, draugai, kaimynai bei jų svečiai rinkosi...

Top naujienos

Pirmasis kardinolas iš Lietuvos: vos 27 metų sulaukęs įtakingo LDK eretiko sūnus (18)

Katalikiška Lietuva skaičiuoja jau daugiau nei 630 metų istoriją. Iki šiol vieną...

Paskelbtos „iPhone Xs“ kainos lietuviams: nepakaks net dviejų vidutinių atlyginimų (98)

„Telia“ šiandien pradeda naujųjų „Apple“ flagmanų „ iPhone Xs “ ir „ iPhone Xs Max...

Orai: karštis neatslūgs (9)

Aukšta šiluma dar laikysis ir penktadienį, tik nuo šeštadienio į Lietuvą ateis tikrai...

Buvęs Estijos premjeras: apie savo šalį, kaip ir apie šeimą, blogai nekalbame (87)

Estiją krečia vienas didžiausių Europos istorijoje pinigų plovimo skandalų. Kaip galėjo Putino...

Sostinėje atsidarė restoranas, kuris įkandamas ne kiekvienam: šampanas čia kainuoja net 1490 eurų (460)

Vilniuje duris atvėrė naujas restoranas „Nineteen18”, kurio pavadinimas skirtas paminėti...

Skandalingas žvaigždės dūris „Vilkams“ į nugarą – šansas Valančiūnui tapti NBA čempionu? (35)

Didžiausias Minesotos „Timberwolves“ klubo sirgalių košmaras tapo realybe. Prieš kiek daugiau...

Gydytoja: mitas, kad yra žmonių, kurie negali numesti svorio (58)

Gyvename keistų paradoksų laikais: kone visi užsikrėtę svorio metimo virusu, bet medikai...

Airijoje tautietės emigrantės nužudymu įtariamas vyras – lietuvis (43)

Ketvirtadienio rytą Dandolko apygardos teisme pasirodė žmogus, kaltinamas Ingridos Maciokaitės...

Sunkią traumą patyręs „Žalgirio“ talentas susitarė su universitetu, kurio garbę gynė Sabonis (3)

Kauno „Žalgirio“ komandos talentas Martynas Arlauskas žengs Domanto Sabonio pėdomis. JAV...

Popiežius kreipėsi į Lietuvos, Latvijos ir Estijos žmones: norėčiau visus apkabinti (184)

Iki Šventojo Tėvo vizito likus porai dienų, popiežius Pranciškus vaizdo įraše kreipėsi į...