Taigi vienas iš mėgstamiausių homofobų argumentų yra „homoseksualumas – tai liga, todėl gėjams negalima tuoktis/vaikščiot laisvėje/gyventi/kalbėti/lytiškai santykiauti/bet koks kitas žodis“. Nors APA (Amerikos psichiatrų asociacija – red.pas.) senių seniausiai išbraukė homoseksualumą iš ligų sąrašo, homofobams tai nė motais – mat išbraukė per šunsnukius lobistus. Ar per pasaulinį gėjų sąmokslą – nesvarbu. Tarkime, priimsim net šitą išsisukinėjimą.

Homoseksualumas anksčiau buvo priskiriamas prie psichikos sutrikimų. O psichikos sutrikimas – labai keblus dalykas. Kol Foucault gadino popierių išvedinėdamas savo teorijas, DELFI komentatorius Petras iš Vėžaičių jau seniai viską išsprendė. Kas yra liga? Liga yra, kai sergi. Jei esi nesveikas, reiškia čia liga. Ir nėr čia ko popierių gadint ir filosofijas išvedinėt.

Kelias sekundes liūdnai patylėkime.

O dabar galime tęsti. Net nežinau nuo ko pradėti. Galbūt nuo normos ir patologijos. Kaip jas atskirti vieną nuo kitos? Jei žmogus mato haliucinacijas, nesugeba dirbti dėl stiprios apatijos, nesidomi žmonėmis, ilgai galvos nelaužydami rašome jam F20 ir išrašome risperidono. O jei žmogus keistai šneka, daug filosofuoja, nuolat tyli ir kažką mąsto, jis psichas, ar ne? Sakysit, buvimas keistu dar nereiškia ligos, tačiau kaip dėl šizotipinio asmenybės sutrikimo?

Kai kurie filosofai sako, kad psichikos sutrikimai išvis neegzistuoja. Liga turi aiškią priežastį, tą priežastį galima mediciniškai pašalinti ir žmogus vėl taps sveikas. Tačiau turiu jus pradžiuginti – dabar niekas tiksliai nežino net depresijos priežasties. Egzistuoja tik hipotezės, beveik apie kiekvieno psichikos sutrikimo priežastis eina ginčas. Niekas tiksliai nežino, kodėl atsiranda šizofrenija, kodėl atsiranda depresija ar obsesinis kompulsinis sutrikimas.

Todėl – dabar norėčiau, kad atkreiptumėte ypatingą dėmesį – todėl psichikos anomalijos vadinamos ne ligomis, o sutrikimais. Psichikos sutrikimas. Nėra tokio termino „psichikos liga“. Todėl kad mes per mažai žinome apie tai, kad galėtume vadinti ligomis. Neturi, tarkime, šizofrenija pakankamai tokių savybių, kad galėtume ją įkišti į kategoriją „liga“. Mes matome tik kitokį, pakitusį elgesį. Bet kitoniškumas dar nėra liga.

Taigi homoseksualumas pirmiausia yra ne liga todėl, kad psichikos anomalijos taip nevadinamos. Sutrikimas. Tačiau kada jau galime kažką pavadinti sutrikimu? Šiaip yra vienas paprastas kriterijus. Ne, ne tada, kai žmogus kažkuo skiriasi nuo kitų. O kai jo būsena trukdo jo kasdieniam funkcionavimui.

Kokiu būdu homoseksualumas trukdo funkcionavimui? Trukdo nebent homofobai, draudžiantys homoseksualams gyventi, kaip jie nori, arba besityčiodami iš jų ir reikšdami agresiją. Sakysit, homoseksualumas trukdo reprodukcijai, tačiau pats savaime jis nepadaro žmogaus steriliu. Jei vien tik žmogaus nemiegojimas su priešinga lytimi yra sutrikimas, tada mūsų apibrėžimą atitinka ir celibatas. Be to, nemažai homoseksualų turi vaikų. Ir gali jų turėti tik panorėję. Todėl APA ir išbraukė homoseksualumą iš sutrikimų sąrašo.

Manau, priėjome prie išvados, kad homoseksualumas – ne liga. Ir ne psichikos sutrikimas. Kas tai, jei ne liga? Spręskit patys. Aš savo darbą atlikau.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!