Pagrindinės klaidos, kurias darome nusprendę tvarkyti aplinką

Neįvertiname darbų trukmės. Tuo atveju kai ruošiatės darbams, kurių atlikimui neturite patirties, pavyzdžiui, krūmų ar medžių pjovimui, kelmų naikinimui, patartina laiką, kurį suplanavote skirti šiems darbams dauginti bent iš 5. Venkite pernelyg optimistiško vertinimo.

Vadovaujamės nuomone, jog aplinkos tvarkymas yra pavasario darbas. Klaida. Statistika pagal „Google“: lapkričio mėnesį užklausa „aplinkos tvarkymas“ įvedamas 40 kartų per mėnesį, balandžio mėnesį ši užklausa įvedama 1250 kartų per mėnesį. Verta pastebėti, jog praktiškai visi pagrindiniai aplinkos tvarkymo darbai gali būti sėkmingai atliekami ir šaltuoju metų laiku. Krūmų pjovimas galimas, kol sniego sluoksnis neviršija 15 cm. Medžių pjovimui, pastatų ardymui, tvenkinių kasimui, krūmų kirtimui freza ir kitiems darbams šaltis neturi įtakos. Tačiau pamąstykite, kokią įtaką pavasario bumas turi aplinkos tvarkymo kainoms?

Darbai atliekami šlapiausiu metų laiku - pavasarį. Daugeliu atvejų naudojant sunkiasvorę techniką pavasarį neįmanoma atlikti darbų, nepažeidžiant ištižusių lauko kelių, kiemo ar vejos. Po pirmųjų stiprių šalnų, technika gali važiuoti jūsų kiemu palikdama minimalias žymes. Drėgnos, pelkėtos vietos daug lengviau tvarkomos esant įšalui. Taip apsaugomas jūsų sklypas ir taupomi jūsų pinigai, kuriuos panaudotumėte aplinkos sutvarkymui po technikos.

Nepanaudojami jūsų turimi gamtos ištekliai. Krūmai gali būti išpjauti nemokamai, miško valymas gali būti padarytas nemokamai. Darbų, kurių metu pagaminama medienos ar medienos atliekų kaštai gali būti minimizuojami gaminant biokurą.

Retai tvarkyti aplinką yra brangiau. Nuolat prižiūrima aplinka reikalauja ženkliai mažiau investicijų. Krūmų pjovimas yra labai dažnas aplinkos tvarkymo darbas. Vidutinė kaina svyruoja apie 1500 Lt/ha. Šie darbai kartojami kas du metus, nes nupjauti krūmai greitai ir gausiai atauga.

Nupjautus krūmus nupurškus (600 Lt/ha), sekantis krūmų kirtimas bus vykdomas tik po 5 metų ir jam bus naudojamos šakapjaustės, o ne benzininis pjūklas. Tai reiškia, kad 1 ha krūmų pjovimo kaina sieks 400-700 Lt ha.

Darbai turi būti atliekami su leidimais, jei:

1) Jūsų valda yra miesto teritorijoje. Tuomet reikia gauti leidimą saugotinų medžių ir krūmų kirtimui bei genėjimui;

2) Jūsų valda yra rajone, t.y. ne miesto teritorijoje. Rajono želdynų ir želdinių apsaugos, tvarkymo ir priežiūros taisyklėse galite nustatyti, kokie yra želdiniai ir ar galima juos tvarkyti pagal jūsų norus be atskirų raštiškų suderinimų. Jeigu taip - kimbame į darbus. Jeigu ne - tvarkome leidimus;

Prieš tvarkantis rekomenduojame kreiptis į seniūniją bei papasakojus, ką norite daryti, paklausti, ar reikia gauti jų leidimą, ar reikia laukti seniūnijos atstovo, kad apžiūrėtų jūsų valdas. Būna atvejų, kai seniūnijų atstovai atvažiuoja į vietą įvertinti, ar galima be atskirų raštiškų suderinimų atlikti jūsų pageidaujamus darbus.