Dažnėjančios savižudybės Lietuvoje sukrečia, bet mes patys iš dalies esame jų kaltininkai. „Susidegink ir paprašyk, kad užmėtytų plytom“, „Dėmesio trūksta?“, „Užsik**** negyvai“ – tokiomis panašiomis frazėmis buvo sutiktas atviras merginos klausimas apie neskausmingus savižudybės būdus.

Socialinio tinklo „Facebook“ grupėje pasitaikė ir tokių patarimų: „Tabletėmis neapsimoka, nebent esi garantuota, kad tavęs 18 valandų neras“, „Čia tau nieko nepasiūlys normalaus, žiūrėk kur nors kitur, yra labai daug straipsnių apie tai“ (...).

Žinoma, vien išvydus tokį merginos klausimą į galvą ateina mintis, kad norint pasitraukti iš gyvenimo užtenka informacijos paieškoti internete – jos ten pilna. O jeigu mergina išties apimta nevilties kreipėsi į nepažįstamuosius, tikėdamasi pagalbos rankos ir nesulaukusi jos peržengė ribą?

Mes negalime būti tikri dėl savo veiksmų ar žodžių, kol paprasčiausiai tampa per vėlu kažką pakeisti. Ne veltui tokių organizacijų kaip „Jaunimo linija“ telefonai kaista nuo besikreipiančiųjų dėl psichologinės pagalbos.

Jeigu žmogus išdrįsta apie tai prabilti, vadinasi, jis tikrai svarsto apie pasitraukimo iš gyvenimo galimybę arba tikrai svarstys ateityje. Gal nustokime su gailesčiu apie tokius ir panašius atvejus kalbėti sulaukę aukos ir pradėkime veikti jau dabar?

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

DELFI informaciją perdavė policijai.

Primename, kad 2014 m. Tarptautinės mokyklinio amžiaus vaikų gyvensenos ir sveikatos studijos duomenimis net du iš trijų Lietuvos mokinių yra susidūrę su patyčiomis t. y. iš jų tyčiojosi arba jie patys tyčiojosi iš kitų.

Nustatyta, kad patyčias patyrė 31,2 proc. berniukų ir 27,7 proc. mergaičių. Tuo tarpu patys iš kitų dažniau linkę tyčiotis berniukai (29,8 proc.) nei mergaitės (15,3 proc.).

„Daugybė žmonių vis dar mano, kad patyčios yra nieko blogo ar netgi tiki, kad jos gali sustiprinti vaiko atsparumą. Tačiau daug mokslinių studijų patvirtino, kad patyčių pasekmės yra neigiamos. Todėl kiekvienoje mokykloje į bet kokias patyčių apraiškas suaugusieji turėtų mokėti tinkamai reaguoti. Patyčios vyksta, jeigu joms yra leidžiama vykti“, – anksčiau yra sakęs „Vaikų linijos“ vadovas Robertas Povilaitis.

Kur kreiptis?

DELFI primena, kad susidūrus su patyčiomis, prichologinę pagalbą teikia:

VšĮ Vilniaus universiteto vaikų ligoninės filialas Vaiko raidos centras. Daugiau informacijos www.raida.lt

Všį Paramos vaikams centras. Daugiau informacijos www.pvc.lt ir www.vaikystebesmurto.lt

VšĮ Saugaus vaiko centras. Daugiau informacijos www.saugus-vaikas.lt

Šeimos santykių institutas. Daugiau informacijos www.ssinstitut.lt

Vaikų linija. Daugiau informacijos www.vaikulinija.lt.

Pedagoginės psichologinės tarnybos ─ tai įstaigos, teikiančios specialiąją pedagoginę ir psichologinę pagalbą vaikams, tėvams (ar vaiko globėjams, rūpintojams), gyvenantiems savivaldybės teritorijoje ir joje veikiančioms švietimo ir vaikų globos įstaigoms.

Psichikos sveikatos centrai paprastai yra įsikūrę ir poliklinikose kaip atskiras jų skyrius. Juose vykdoma pirminė psichikos sveikatos priežiūra, tai reiškia, kad medicininė, psichologinė ir socialinė pagalba teikiama ambulatoriškai – pacientai gyvena savo namuose, o iš anksto užsiregistravę ir atvykę į PSC, gali gauti jiems reikalingas paslaugas. Šios pagalbos galimybės yra visose savivaldybėse ir gali būti prieinamos visiems Lietuvos gyventojams.

DELFI primena, kad apie tai, kaip apsaugoti vaiko internetinę erdvę nuo patyčių, galite sužinoti čia.

Pagalbos telefonai:

Psichologinės pagalbos tarnyba Telefono numeris Darbo laikas
Jaunimo linija
Budi savanoriai konsultantai
8 800 28888 I-VII
visą parą
Vaikų linija
Budi savanoriai konsultantai, profesionalai
116 111 I-VII
11:00 - 21:00
Linija Doverija (parama teikiama rusų kalba)
Budi savanoriai konsultantai. Pagalba skirta paaugliams ir jaunimui.
8 800 77277 I-V
16.00 - 20.00
Pagalbos moterims linija
Budi profesionalai, savanoriai konsultantai
8 800 66366 I-VII
10:00 - 21:00
Vilties linija
Budi profesionalai, savanoriai konsultantai
116 123 I-VII
visą parą

Skambučius į visas linijas apmoka SADM iš Valstybės biudžeto lėšų.

Emocinė parama internetu

„Vaikų linija“ Registruotis ir rašyti svetainėje: http://www.vaikulinija.lt Atsako per dvi dienas
„Jaunimo linija“ Registruotis ir rašyti svetainėje: http://www.jaunimolinija.lt/internetas Atsako per dvi dienas
„Vilties linija“ Rašyti svetainėje: http://paklausk.kpsc.lt/contact.php arba vilties.linija@gmail.com Atsako per tris darbo dienas
„Pagalbos moterims linija“ Rašyti el. paštu: pagalba@moteriai.lt Atsako per tris dienas

Krizių įveikimo centre (Olandų g. 19 - 2, Vilnius, www.krizesiveikimas.lt) budi psichikos sveikatos specialistai, su kuriais galite pasikonsultuoti atėję arba per Skype be išankstinės registracijos ir nemokamai. Į budinčius psichologus bus galima kreiptis darbo dienomis 16-20 val., šeštadieniais 12-16 val. Darbo laikas: I, III, V 16.00–20.00

Visa papildoma informacija – puslapyje www.klausau.lt

Norite pasidalinti savo mintimis ar patirtimi? Galite papasakoti, kaip kovojote su patyčiomis, pasidalinti žiniomis, kaip jas įveikti? Tai galite padaryti žemiau arba rašydami el.paštu pilieciai@delfi.lt: