Studijos svečioje šalyje.

Norint mokslus tęsti užsienyje, studijomis reikia pradėti domėtis bent jau dvyliktos klasės pradžioje, rugsėjo mėnesį. Kodėl? Ogi todėl, kad pirmiausia reikės nuodugniai išstudijuoti visą studijų sistemą. Teks paieškoti informacijos ne tik apie studijų kokybę, bet ir pasidomėti, kaip patekti į norimą universitetą. Tam reikės sugaišti nemažai laiko.

Pirmiausia, reikia žinoti, kokį kalbos žinių patikrinimo testą turėsi išlaikyti (dažniausiai tai būna IELTS, tačiau pasitaiko ir kitų), nes be jo tu kaip be rankų! Tada šiuos kursus reikės lankyti ne vieną savaitę, už gana nemažus pinigus. Sužinojus, ar tavo balo užtenka, reikės rašyti universiteto atstovybei ir toliau vykdyti jų nurodymus. Turėsi pristatyti daugybę dokumentų, tarp jų ir motyvacinį laišką. Nereikia pamiršti, jog kartais būna ir papildomų sąlygų stojantiesiems: pavyzdžiui, nemažiau kaip trys kūrybiniai darbai (jei tai dailė ar dizainas). Taigi, teks apsišarvuoti kantrybe ir tikėtis, jog viskas bus gerai.

Nėra taip viskas baisu, kaip gali atrodyti iš pirmo žvilgsnio. Yra ir daug teigiamų aspektų.

Taip mano ir dvyliktokas Gvidas, kurio apsisprendimą studijuoti užsienyje lėmė įvairios priežastys:

„Labiausiai mano apsisprendimą studijuoti užsienyje lėmė finansai. Čia, Lietuvoje, mokydamasis turėsi gyventi iš tėvų kišenės, net jeigu ir darbą susirasi, gausi centus, tai net už mokslą nesusimokėsi, o ką jau kalbėti apie būstą, pramogas, maistą ir kita. O ten gaudamas minimalų atlyginimą sumoki už pragyvenimą ir dar lieka. Tačiau svarbiausia tai, jog ten - nemokamas mokslas (bent ten, kur aš žadu studijuoti). Be to, studijų kokybė, kiek girdėjau atsiliepimus, yra daug aukštesnė.

Beje, užsienyje net praktikos įgausi, nes universitetai sudaro sąlygas stažuotis, o čia, Lietuvoje, baigęs ilgas studijas galėsi pasikabinti diplomą ant sienos, nes niekas nenori priimti nepatyrusio asmens, nebent turi daug pažinčių ir tau kažkas padės susirasti darbo vietą. Žinoma, visada norėjau išvažiuoti į kitą šalį, nes man patinka naujos vietos. Taigi, daug svarstyti nereikėjo, ar čia studijuot ar svetur“.

Tam pritaria ir Aurelija:

„Pasirinkau studijas užsienyje dėl keleto priežasčių. Pirmiausia, turėsiu galimybę studijuoti nemokamai. Taip pat savo pasirinktos specialybės studijų Lietuvoje neradau, tad teko ieškoti užsienio universitetuose. Be to, mokysiuosi tik to, ko man reikės ateityje. Ten studijos koncentruotos į svarbiausius mokymosi sritis, o ne visko po truputį, kaip dažniausiai būna Lietuvoje. Žinoma, studijos užsienyje turi ir minusų: kita kultūra, nauji žmonės. Tačiau visus sunkumus tikiuosi įveikti“.

Studijos Lietuvoje.

Studijuojant Lietuvoje neteks susidurti su tiek daug įvairių sunkumų, kaip renkantis studijas užsienyje. Na, bent jau kalbos žinių patikrinimo testo laikyti tikrai nereikės.

Pirmasis pliusas tas, kad čia nesusidursi su kalbos barjeru. Nors ir Lietuvoje yra daug įvairių dalykų, su kuriais ne taip lengva susitvarkyti. Pirmiausia, turėsi gerai išlaikyti brandos egzaminus. O tada ir prasidės visas smagumas. Įvairūs biurokratiniai dalykai (studijų krepšelis ir kiti dokumentai) ne vienam susuka galvą.

Taip pat į kai kurias studijų sritis neužteks vien tik egzaminų rezultatų, turėsi išlaikyti ir kūrybinius konkursus (pavyzdžiui, stojant į dailės ar žurnalistikos studijas). Na, o ir įstojęs į išsvajotą specialybę, niekada nebūsi tikras, ar tavo ateitis bus šviesi. Žinant dabartinę Lietuvos ekonominę situaciją, turėsi dantim ir nagais kabintis į tolimesnį gyvenimą.

Lietuvoje taip pat galima įžvelgti nemažai teigiamų dalykų.

Tai pastebėjo ir abiturientė Ernesta:

„Na, aš ketinu studijuoti Lietuvoje dėl poros priežasčių. Pirmiausia, man būtų labai sunku susitaikyti su tuo, jog likčiau atskirta didžiulio atstumo nuo savo draugų ir šeimos. Taip, draugų galima susirasti visur, tačiau kitos šeimos - ne. Didelis atstumas ir bendravimas tik interneto pagalba kenkia santykiams, nejučia nutolstama nuo šeimos narių, o aš to labai nenorėčiau. Studijuoti Lietuvoje ketinu ir dėl to, jog man svarbi mano gimtinė, nes tie, kurie išvyksta, grįžta labai retai. Dažnai baigę studijas užsienyje jaunuoliai ten gauna viliojančius darbo pasiūlymus, susikuria šeimas ir pamiršta čia likusius artimuosius, atsiskiria nuo šeimos (giminės, savo šaknų)“.

Dar viena abiturientė Ingrida, taip pat ruošiasi studijuoti Lietuvoje:

„Jau seniai nusprendžiau, jog studijuosiu Lietuvoje. Šį mano apsisprendimą lėmė tai, kad Lietuvoje gimiau ir užaugau, todėl niekaip negaliu įsivaizduoti savo gyvenimo kitoje šalyje. Taip pat žinau, kad Lietuvos universitetai turi daug puikių dėstytojų, išmanančių savo darbą ir mokančių tinkamai parengti studentus. Be to, Lietuvoje galėsiu mokytis lietuvių kalba, tai būtų neįmanoma svetimoje šalyje. Na, ir paskutinis (man svarbiausias) argumentas, kodėl studijuosiu Lietuvoje yra tai, kad čia gyvena visi mano artimieji, todėl galėsiu kiekvieną savaitgalį su jais susitikti“.

Taigi, abiem variantais galima rasti ir neigiamų, ir teigiamų dalykų. Nereikia užmiršti, kad ir kur pasirinktumei studijuoti, Lietuvoje ar užsienyje, svarbiausia, jog tai atitiktų tavo norus ir tikslus.

--
Šis straipsnis yra DELFI Piliečio abiturientų straipsnių ciklo apie pasiruošimą artėjantiems egzaminams dalis.