Šiemet mokyklą baigianti DELFI skaitytoja – ne eilinė dvyliktokė, jai jau 21-eri. Lietuvių kalbos ir literatūros egzaminui ji pasakojo pradėjusi ruoštis likus dviem dienoms iki jo, o paskutinę naktį kone meldėsi.

„Esu ne eilinė dvyliktokė, kitaip nei daugumai man yra 21-eri... Dvyliktos klasės baigimą atitolino liga ir grįžusi į mokyklą tarp jaunų žmonių buvo tikrai sunku. Nekalbu apie tai, kaip užsimiršo visi mokslai.

Lietuvių kalbos egzamino bijojau kaip niekad. Perskaičiusi privalomų autorių sąrašą kone apsiverkiau. Ruoštis egzaminui pradėjau apgailėtinai vėlai - likus 48 valandoms iki jo pradžios. Tačiau pasirodė, kad ne tiek ir daug esu pamiršusi, prisiminiau kūrinius, pavarčiau senus konspektus.

Pastebėjau, kad nuo tada, kai dar mokiausi 12-oje klasėje, atsirado naujų autorių, reikėjo labai įsigilinti į kūrinius. Paskutinę naktį praktiškai meldžiausi... Bet atsivertusi užduočių lapą neišsigandau, pasitaikė mano „mylimiausi“ autoriai ir gan dėkinga tema, tarsi mojavo iš lapo. Ėmiausi rašymo, pabaigusi darbą ir suskaičiavusi žodžius nustebau, nes žodžiai liejosi per kraštus, parašiau trigubai daugiau nei reikalaujama. Na, o ar padėjo man mano mylimiausi autoriai, ar ne, pamatysim tada, kai bus skelbiami rezultatai“.

DELFI skaitytoja Greta pasakojo, kad lietuvių kalbos ir literatūros egzaminas nebuvo labai sudėtingas, o virkauti nereikėtų ir dėl anglų kalbos egzamino užduočių.

„Esu Kauno Maironio universitetinės gimnazijos abiturientė ir šiandien taip pat laikiau šį egzaminą. Galiu pasakyti tik tiek, jog jis nebuvo toks sunkus, kad būtų vertas šitokio žurnalistų dėmesio. internetiniai tinklaraščiai bei televizija skamba nuo dvyliktokų nusiskundimų, kurie yra visiškai netikslingi. Mokyklą baigiu vien devintukais ar dešimtukais, tačiau toli gražu nesu pirmūnė. Dažnai pamokose prasisuku, vedu renginius tam, kad pasikelčiau metinį įvertinimą, tačiau visuomet buvau sąžininga sau ir mokėjau įvertinti savo gabumus.

Daugelis abiturientų, besiskundžiančių šiuo egzaminu, paprasčiausiai neturi ką kaltinti. Tarkime, būtent aš neišmokau kelių autorių, tačiau kaip aš galiu kaltinti NEC'ą už tai, kad aš patingėjau išmokti būtent tuos autorius, kurie buvo egzamine?

Manau, jog visas šis burbulas dėl egzaminų sunkumo yra kiek per daug išpūstas. Anglų egzaminas taip pat nebuvo TOKS sunkus. Jis tiesiog buvo netikėtas mums visiems dėl to, jog buvo sutrumpintas laikas, skirtas susipažinti su klausymo užduotimi. Tai galbūt šiek tiek pakišo koją, nes mes tam nebuvome pasiruošę. Manau, jog visiems Lietuvos abiturientams reikėtų mažiau skųstis ir daugiau pasėdėti prie knygų, ir šį kartą išties mokytis, o ne apsimesti. Išmokime įvertinti savo galimybes ir nereikės nieko kaltinti“.

Abiturientai, pasidalinkite, kaip Jums sekėsi, mokytojai, įvertinkite egzamino sudėtingumą! Laukiame Jūsų laiškų el.paštu pilieciai@delfi.lt su
prierašu „Egzaminas“.

Savo mintimis taip pat galite pasidalinti žemiau:


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)