Kokio išprusimo asmenys galvoja šias temas? Kodėl kuo toliau, tuo labiau norima sužlugdyti jauną žmogų? „Ką gali juokas?“... Na, nežinau, galbūt sugadinti būsimų studentų rezultatus? Galbūt sudirbti jų tolimesnį gyvenimą? Kodėl egzaminų sudarytojai tyčiojasi iš jaunų žmonių?

Manau, kad sudarytojai turėtų skatinti paauglį rašyti apie tėvynę, dorumą, patriotiškumą, vidinius prieštaravimus, kovas, o ne sugalvoti temą „Ką gali juokas?“ ir parinkti autorius, kurių kūriniuose arba šunys skandinami, arba žmonės kankinami lageryje, arba išvis... Pagal trijų dalių pjesę „Madagaskarą“.

Pirmoje temoje taip pat daug negatyvumo. Tema „Kaip keičiasi inteligento vaidmuo visuomenėje?“, ir vėl sutinkame J. Kunčino romane alkoholiką, gyvenantį bohemišką gyvenimą. O likę autoriai – Vincas Kudrika, kurio nagrinėjimui skiri „daug“ laiko arba J. Aputis, kurio trumpas noveles gali perskaityti per pusvalandį. Žavu.

Kur dingo V. Krėvės „Skrigaila“, kur pasakojama apie Lietuvos kunigaikštį Skirgaila? Kuriame abiturientas mato ne tik alkoholikus, bohemą, lagerius, šunų skandintojus, bet istorijos faktus? Kodėl tema nederinama prie kūrinio, kurį iš tiesų abiturientai ilgai nagrinėja, kuris duoda nors kiek naudos?

Labai tikiuosi, kad kitoms kartos nereiks patirti to jausmo, kai gauni egzaminų užduotis ir nesupranti, ar čia iš Tavęs „išsikalinėja“, ar čia jie rimtai. Šiuo atveju, man tikrai gėda, kad mūsų Švietimo ir mokslo ministerija tokia banali. Ir taip, ką gali juokas? Gali padėti suprasti, į kokią krūvą mes esame įlipę. Atsiprašau.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Esate vienas iš 36 072, šiandien rašiusių rašinį? Prašome pasidalinti patirtimi!

Papasakokite, kokia tema rašėte, kiek užtrukote? Ar sudėtingas Jums pasirodė egzaminas? Atskleiskite, kas egzamino metu pasirodė sunkiausia, ką patartumėte kitąmet lietuvių egzaminą laikysiantiems abiturientams?

Savo nuomone galite pasidalinti spausdami pilką mygtuką čia arba rašydami laiškus el.paštu pilieciai@delfi.lt su prierašu „Egzaminas“.

Tai pat nuomonę galite parašyti ir anketoje žemiau: