1. Dirbk! Darbas gali teikti malonumą ir naudą, apie tai dažniausiai nesusimąstome. Tiems, kurie dar mokosi mokykloje, darbas gali padėti atskleisti save ir padėti apsispręsti ar būtent šis darbas tikrai tai, ko nori siekti gyvenime, o tiems kurie studijuoja – praktinę ir profesinę veiklą. Juk darbas nebūtinai gali būti sėdėjimas ofise ir popierių vartymas, darbą gali atstoti savanorystė, kurios metu galima gauti begalę naudingų žinių bei užmegzti pažintis.

2. Savanoriauk! Na, jei dirbti vis dėlto nesinori, Lietuvoje vyksta begalės festivalių, kuriuose galima savanoriauti. Savanorių galimybės yra tiesiog beribės! Visą renginio veiklą gali matyti iš arti, dalyvauti visoje organizacinėje veikloje, susipažinti su įžymiais žmonėmis, o didžiausia nauda ta, kad į visus festivalius galėsi vykti nemokamai. Tad, kodėl gi ne?

3. Nenori būti savanoriu? Turi susitaupęs šiek tiek santaupų? Tuomet keliauk į festivalius, kurie vyksta ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje. Su gera kompanija festivaliai bus tobula pramoga.

4. Tikriausiai mokytojai, dėstytojai ar draugai Jums jau siūlo begalę stovyklų ir seminarų, tad  keliauk. Seminaruose ar stovyklose galima puikiai tobulinti save ir išmokti įvairiausių naujų dalyku bei gauti žinių, kurių negauni pamokų metu. Seminarai bei stovyklos pasižymi neformaliu mokymu, todėl laikas tikrai neprailgs, sužinosi daug naudingų dalykų bei būsi įvairių metodų dalyvis, kurie padės atsiskleisti tau kaip asmenybei, bei išmoksi geriau pažinti kitus.

5. Praktika - tobulas būnas savęs tobulinimui. Praktika gali būti pagal specialybę, mokomoji, pagal pomėgį, baigiamoji, netgi jei yra noro gali keliauti praktikuotis į užsienį. Tai neapmokama, tačiau savo gyvenimo aprašyme jau galėsi pasigirti apie įgytas žinias, ne tik teorines, bet ir praktines. Įmonės noriai priima praktikantus, todėl jei norite patobulinti save kaip asmenybę - pirmyn!

6. Jei nepabodo mokytis 9 mėnesius, tęskite mokslus toliau. Per tinklapį smpf.lt galite išvykti į pasirinktą šalį vasaros kursams. Per tą laiką Jūs susipažinsite su šalies kultūra bei gerinsite kalbos įgūdžius.

7. Trys mėnesiai laisvo laiko, įdomu, kiek šalių galima aplankyti? Tikriausiai daug, tačiau atrodo brangoka, bet dabar yra begalė pigių kelionių autobusu. Vos už keliolika litų autobusu galima nuvažiuoti į Prancūziją, Vokietiją ar kokią kitą šalį. Bet atsiranda kita problema, kur apsigyventi? Šiuolaikinė visuomenė turi puikų dalyką, kuris vadinasi „CouchSurfing“. „CouchSurfing‘as“ – tai tinklapis kuriame yra užsiregistravę įvairiausių šalių gyventojai, kurie ieško arba siūlo nemokamą nakvynę ar vietinę kompaniją, kuri gali Jus supažindinti su šalies kultūra.

8. Tiems, kurie nebijo iššūkių mes siūlome keliauti po Lietuvą, Europą ar net pasaulį tiesiog autostopu. Tai galbūt pigiausias būdas keliauti. O kur apsistoti galite ieškoti jau minėtame „CouchSurfing“ tinklapyje, todėl santaupų Jums reikės tik jūsų pačių malonumams patenkinti.

9. Jei mėgstate gyventi aktyviai ir nebijote sporto, tuomet galite keliauti po Lietuvą dviračiu. Kelionė dviračiu turi begalę privalumų: Jūs nuolat būsite veiksme, galėsite sustoti ir apsigyventi kada ir kur panorėję, na ,ir svarbiausia – sportas – sveikata! Į kelionę dviračiu vienas nesileisite, turėsite nuolatinę kompaniją, apsistoti galima įvairiose stovyklavietėse ar pas draugus kituose miestuose.

10. Na, o jei nei vienas iš pasiūlymų nesužavėjo ir nieko nesinori veikti, čiupk mėgstamą knygą arba parašyk ją pats!

Tikimės, kad bent vienas iš pasiūlymų Jus sužavėjo. Skirkite šį laiką savęs tobulinimui, kad tūrėtumėt, ką atsiminti.