Ir norime perspėti tave, kuris galbūt skaitai šias eilutes, - anksčiau ar vėliau tu įkliūsi, nes šito gyvūnų globėjai nepaliks taip paprastai. Tad liaukis, kol dar nevėlu. Galbūt kreipkis pagalbos į medikus. Gal atlik išpažintį. O gal pasiskaityk įstatymus, pvz., Gyvūnų gerovės ir apsaugos, kuriame parašyta, kad gyvūno šeimininkas privalo užtikrinti, kad jų laikomi gyvūnai nekeltų grėsmės žmonių, kitų gyvūnų gyvybei, sveikatai ar turtui. O dar geriau – Baudžiamąjį kodeksą, kurio 310 straipsnyje nurodyta, kad „Tas, kas žiauriai elgėsi su gyvūnu, jeigu dėl to gyvūnas žuvo arba buvo suluošintas, arba kankino gyvūną, baudžiamas viešaisiais darbais arba bauda, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki vienerių metų“.

Jei labiau nenorėtum išsiskirti su pinigėliais, žvilgtelėk į Administracinių teisių pažeidimo kodeksą, jame numatyta, kad „Žiaurus elgesys su gyvūnais, taip pat jų kankinimas užtraukia baudą piliečiams nuo vieno šimto iki vieno tūkstančio litų“.

Sterilizuotos, pakirpta ausyte katės turi visišką teisę gyventi lauke nekliudomos. Tai įtvirtinta teisės aktais ir yra seniai paplitusi praktika civilizuotame pasaulyje.

Bet S. Konarskio gatvėje gyvena (o gal ateina iš kitur „pasižmonėti“) asmuo, kuriam turbūt išsivysčiusi patologinė neapykanta katėms. Gyvūnų globėjai neretai susiduria su nepakančiu elgesiu, tad gali atskirti, kur tai jau tapo kriminaline problema...

Čia – tapo. Prieš dvi savaites kieme rasta ne savo mirtimi nusigalavusi senbuvė kiemo katė, kuri tame kieme ramiai išgyveno 10 metų. Prieš keletą mėnesių buvo sudraskyta kita. O prieš kelias dienas rasta sukandžiota negyvai apie metų amžiaus katė, kurią dar šį pavasarį sterilizavo, ji buvo paskiepyta. Matosi, kad buvo sugriebta už galinės letenos, paskui – galva ir stuburas, visas kūnas apseilėtas (tai rodo, kad darbas tikrai šuns). Benamiai šunys paprastai kačių nepuola, tokį elgesį skatina būtent šeimininkai...

Tai reiškia, kad naktimis paleidžiami į lauką agresyvūs šunys be antsnukių (liudininkų pasakojimais, jų greičiausiai du). Kad paskui grįžta kruvinais nasrais ir būna pagiriami. Tai reiškia, kad kažkas jiems ugdo naikinimo įpročius, o kai šeimininkas be atsakomybės, kas žino, kur tai nuves... Ne paslaptis, kad ne vienas žmogus išleidžia savo namines kates palakstyti, o kai kurios pasprunka netyčia. Kartais pabėga ir naminiai šuneliai. Užpultą augintinį gali imti ginti pamatęs incidentą šeimininkas, neabejingas praeivis. Kaip baigsis tada? O jei tai bus vaikas?

Eilinis ginčas - ar turi teisę katės gyventi lauke... Vieniems jos labai trukdo, kitų jų išvis nepastebi, treti mano, kad joms reikia padėti, kurias įmanoma - traukti iš kiemų, kurias ne - sterilizuoti, pastatyti nuošalesnėse vietose namelius, šėryklas. Beje, tai irgi lėšos, ir nemažos, kurias žmonės skiria patys. Tokios katės neveda naujų beglobių, geriau įminta, būna stipresnės ir atsparesnės ligoms. Tad labai liūdna, kai kažkam taip trūksta vietos pasaulyje, kad pramogos ar žiaurumo dėlei jas žudo.

Prašome aplinkinių namų gyventojus budrumo. Jei ką nors žinote apie šiuos dalykus, praneškite tel. 865196930 arba el. paštu info@mazojiliza.lt