Pilkų blokų kiemas Justiniškėse, kur visi per daug užsiėmę savo reikalais, kad pastebėtų varganas susirgusių lauko kačių ašaras. Kaip tyčia, pastebimi tik tie vienišiai, kuriems tai rūpi, kurie tarsi kažko gėdydamiesi turi vaikščioti nuleidę galvas ir slėpti žvilgsnį nuo kaimynų, nes kiemuose taip priimta: atsakingas tik tas, kuriam gaila tų kačių, todėl patogiausia arba tų kačių nekęsti, arba tiesiog nepastebėti.

Trojos nekentė ir nepastebėjo. Ji, maždaug 4 mėn. marmurinė, baikštoka katytė, viena iš dvidešimties tame kieme. Kartu visur su sese, tik Troja silpnesnė ir mažesnė. Seniai susirgusi, su ligos atimta akele. Tiesiog nykstanti. Į tą kiemą vykau norėdama vykdyti PSP (pagauk – sterilizuok – paleisk).

Tvirtai žinojau, kad vietos neturime nei vienam naujokui, kad kiekvienas narvas, kuris atsilaisvina, jau yra pažadėtas, todėl jokių neplanuotų kačiukų. Jokių. Ir čia Troja... Jau ir ne visai kačiukas: serganti, baikšti ir dar be akies, lekia tiesiai į mus prašydama pagalbos ir čiaudėja tiesiog į kojas.

Nepalikau jos. Važiuodama automobiliu keikiau save, kad istorija kartojasi, kad vėl viskas „ne pagal planą“, vėl ligonis, vėl rizika, o širdyje vis tiek kažkokia ramybė: „Troja, dabar tu saugi, keliaujam kartu, mes tave gelbėsim...“ Dabar Troja „Naminukų“ globoje. Čia ji tikriausiai ir užaugs. Trojai reikalingas skubus ir intensyvus gydymas, kol neprarado vienintelės savo turimos akytės, todėl labai prašome Jūsų finansinio ir, žinoma, moralinio palaikymo.

Jei galite prisidėti prie Trojos gydymo, paaukoti galite į „Naminukų“ sąskaitą, mokėjimo paskirtyje nurodydami „Troja, pasveik!”. O jei įvyko toks stebuklas, kad pamatėte Troją ir supratote, kad galite (ar po gydymo) galėsite padovanoti jai namus, skambinkite „Naminukams“ tel.nr. 8 648 30077 (Vilnius)!