Gyvenu Nyderladuose apie 20 metų ir vis dar stebiuosi, koks didelis skirtumas yra tarp Lietuvos ir Olandijos piliečių mentaliteto. Jis yra beveik visur, pradedant nuo santykių šeimoje ir baigiant santykiais už namų durų, mokymo įstaigose, darbovietėse, viešoje erdvėje.

Pagyrimo raštų krūva

Kaip ir daugelis iš mūsų baigiau vidurinę mokyklą, ir aukštosios mokyklos studijas Lietuvoje. Nenoriu girtis, bet mokslai sekėsi labai gerai. Baigiau vidurinę vien penketukais (senais tarybiniais laikais tai buvo aukščiausias balas, prilygstantis dešimtukui).

Aukštosios studijos irgi sekėsi puikiai. Išlaikydavau visus egzaminus ir įskaitas iš pirmo karto gerais pažymiais. Žinoma, tam reikėdavo daug darbo ir triūso, bet kadangi tais laikais nei moksleiviai, nei studentai niekur nedirbdavo, turėjau kaip ir visi labai daug laiko kurio dalį leisdavau griauždama mokslo kalnus.

Mano rašomojo stalo stalčiuose iki šiol dulka pagyrimo raštai už labai gerus mokslo rezultatus ir labai gerą elgesį, kuriuos Lietuvoje gausi tik gaudamas aukščiausią įvertinimo balą. Tuo džiaugėsi visi: ir mano mokytojai, ir mano tėvai, ir, žinoma, aš pati.

Nuotrauka garbės lentoje, bet...

Niekas manęs nevadino knygų pele. Atvirkščiai, buvau gyvas pavyzdys kitiems – „nevykusiems“ ir „negabiems“ mokiniams.

Ir to pavyzdžio nuotrauka baltais kaspinėliais ir raudonu kaklaraiščiu metų metais kabėdavo mokyklos garbės lentoje... Visi besimokantys labai gerai, visi darbuotojai, kurie aukoja save ir savo laisvalaikį tam, kad įmonė žydėtų ir klestėtų dar ir šiuo metu Lietuvoje paskatinami pagyrimo raštais ar panašiomis vertybėmis. Ir kodėl gi ne? Juk tai nieko nekainuoja...

„Tai kad čia nieko blogo nėra, – girdžiu jus mąstant. – Juk visi mes norime būti pastebėti, pagirti. Ir ypač tada, kai labai labai daug dirbame.“ Aš irgi taip galvojau tol, kol nesusidūriau su olandišku samprotavimu.

Iškvietė dėl per gero mokymosi

Peršokam dabar į Nyderlandus. Pati Nyderlanuose mokiausi kalbos koledže. Mano abi mergaitės baigė čia vidurinę mokyklą ir aukštuosius mokslus. Vyresnioji duktė akivaizdžiai iš manęs paveldėjo sugebėjimus tiksliesiems mokslams (žinoma, kad ne iš mano ex'o ).

Darbas bare savaitgaliais netrukdė jai sužibėti studijuojant. Visi džiaugėmės jos pasiekimais, išskyrus jos grupės mentorių. Duktė buvo iškviesta pakalbiui, kuriame grupės vadovas norėjo sužinoti, kodėl ji gauna tokius aukštus pažymius.

Pokalbio metu jis perspėjo dukrą, kad tai nėra gerai. Perfekcionizmas yra žalinga žmogaus savybė, kuri jį alina ir nesuteikia jokio gyvenimo džiaugsmo. Perfekcionizmas – tai kelias į išsekimą, pervargimą, depresijas, perdegimą.

Perfekcionizmą lydi stresas, nuo kurio pirmiausiai kenčia sveikata. Perfekcionizmas – greičiausias kelias susirgti.

Olandų nuomone, visiškai pakanka atlikti darbą patenkinamai ir likusį laiką paskirti savo poilsiui ar kitoms veikloms. Duktė pasiteisino, kad ji kitaip ir negali studijuoti. Grupės mentorius patarė jai kreiptis į universiteto psichologą, kuris patars, kaip sveikai pasirinkti gyvenimo prioritetus.

Būti paprastu – ne trūkumas

Svarbiausiai, kad moksleivis, darbuotojas nebūtų pervargęs, jaustųsi gerai savo kailyje, būtų patenkintas gyvenimu.

„Elkis, mokykis, dirbk normaliai, ir tai – jau daugiau nei gerai“, – tai turbūt pagrindinis šūkis darbiniuose santykiuose Nyderlanduose. Niekas čia nemėgsta skubančių, susistresavusių, super aktyvių darbuotojų, lipančių ne tik per savo galvas, bet ir besistengiančių peršokti kolegas.

Todėl Olandijoje visai normalu, jei moksleivis ar studentas lieka kartoti kursą antrus metus. Todėl čia nieko nenutebinsi, jei ketverių metų studijų diplomą studentas gaus per dešimtį, o tuo laiku gali gauti dar ir stipendiją.

Daugybė kavos pertraukėlių

Didelė dalis ką tik baigusių studijas žmonių, kol dar nėra susipynę su banko paskolomis būstui, išvyksta metams kelionei aplink pasaulį ne tik nebijodami prarasti reitingo darbo rinkoje, bet atvirkščiai – užsidirbdami didelį pliusą darbdavio akyse, kaip turintys įgūdžių tarptautiniame bendravime.

Dažnai darbo metu čia organizuojamos kavos pauzės, prie kurių dažnio man labai reikėjo priprasti. Vertinami bendraujantys, atviri kolegos. Nenustebkite, kad kavos pertraukos metu jus stebės akyla vadovo akis, o pastebėjimai vėliau bus panaudojami pratęsiant darbo sutartį arba ne.

Visi, pradedant politikais ir baigiant darbdaviais supranta, kad ne mokslai ir darbas yra pagrindiniai dalykai žmogaus gyvenime. Vertinamas tas, kuris yra laimingas, optimistiškas, nes tik laimingi yra nenuvaryti kaip arkliai.

Laimingi darbuotojai yra pilni naujų idėjų, tarnauja ilgiau ir produktyviau. Todėl čia tiek daug besišypsančių ir laimingų žmonių.