Pirmasis tarptautinio „Erasmus+“ projekto „Elit“ mokinių trumpalaikis (5 dienų) išvykimas įvyko vasario 20-25 d. Kipre, Pafoso mieste. Trims garbingai laimėjusiems atranką Prezidento Valdo Adamkaus gimnazijos mokiniams – šeštokei Salvijai Antanaitytei bei septintokams Orestai Arbašauskaitei ir Steponui Mikalauskui – pirmiesiems pasisekė vykti į svetingą šalį.

Saulėtą ir neįprastai šiltą vasario 20 d. rytą Kipre susitiko 6 delegacijos (jas sudarė po 3-4 mokinius) iš Rumunijos, Portugalijos, Lietuvos, Turkijos, Kroatijos ir Kipro. Svečių sutikimas prasidėjo tradiciniu kipriečių papročiu, kurio metu alyvuogių aliejus pilamas į delnus ir ragaujama nacionalinė Kipro duona. Vėliau mokiniai ir mokytojai grožėjosi kipriečių pasirodymu. Po renginio visi svečiai turėjo galimybę lankytis fizikos, chemijos, ekonomikos bei muzikos pamokose. Buvo labai įdomu palyginti mokymą Lietuvoje ir svečioje šalyje. Tą pačią dieną projekto dalyviai patraukė į centrinę Pafoso aikštę, kurioje dar vyko remonto darbai, kadangi miestas yra paskelbtas 2017 metų Europos kultūros sostine. Teko pasisvečiuoti ir miesto merijoje bei dar vienoje Pafoso gimnazijoje.

Antradienį delegacijos dalyvavo konferencijoje „Ekologinės problemos ir galimi jų sprendimo būdai“. Mokiniai klausėsi įvairių institucijų atstovų bei bendraamžių pranešimų. Pasibaigus konferencijai visi draugiškai prisidėjo prie alyvmedžių giraitės sodinimo gimnazijos kieme. Tą pačią dieną projekto dalyviai vyko į Švento Neofyto vienuolyną, kuris pastatytas net XII a. Ekskursija paliko neišdildomą įspūdį ...

Trečią viešnagės dieną buvo numatytas apsilankymas „Episkopi“ aplinkosaugos centre. Mokiniai žiūrėdami filmukus susipažino su Kipro fauna ir flora, klimato ir reljefo ypatumais. Kaipgi Kipre neaplankyti kalnų? Žygis pėsčiomis į kalnus, nepaprasto grožio kraštovaizdis, tiesiai nuo šakų nuskintų apelsinų skonis vertė ne kartą aikčioti dėl nuostabos ir malonių pojūčių. Po pietų aplankytas ir gražus bei turistų gausiai lankomas Limasolis.

Ketvirtadienį taip pat netrūko turiningos veiklos. Giedras rytas prasidėjo išvyka prie įstabios Kannaviou užtvankos. Susidomėjimo sulaukė ekskursija po Ezousos vyno daryklą. O Fiti folkloro ir audimo muziejaus darbuotojai lankytojams atskleidė audimo meno paslaptis. Gilindamiesi į ekologinę projekto temą, dalyviai vyko į Botanikos sodą, įkurtą prie Afroditės urvo, kuriame, kaip manoma, kadaise maudydavosi antikinė grožio ir meilės deivė.

Svečiai net nepastebėjo, kaip kelionė priartėjo prie pabaigos. Paskutinę mobilumo dieną mokiniai pristatė savo kūrybos filmuką, kuriame užfiksavo visas neužmirštamos savaitės veiklas. Vėliau mokiniams ir jų mokytojams buvo įteikti projekto dalyvių sertifikatai. Didelį įspūdį paliko paskutinė pažintinė išvyka į Kato archeologinį parką, užburiantis pasakojimas apie senovinį miestą. Viską vainikavo vakaro karnavalas, kuriame mokiniai, kaip ir būna karnavale, šoko, trypė ir susibičiuliavę tiesiog gerai leido laiką. Išsiskyrimas buvo viena iš sunkiausių ir graudžiausių kelionės akimirkų.

Be abejo, ilgai neišblės patirti įspūdžiai, išgyventos emocijos, šilti prisiminimai apie regėtas įstabaus grožio vietoves ir salos šeimininkus – svetingus ir draugiškus kipriečius...

Mokiniai už gražią kelionę, už paskatinimą dalyvauti tokiame įtraukiančiame ekologiniame projekte dėkingi gimnazijos direktorei R. Rasikienei ir aktyviajai anglų kalbos mokytojai A. Andreikėnienei.