Alytaus rajono Kurnėnų mokyklos statinių kompleksas įrašytas į Nekilnojamųjų kultūros vertybių registrą. Jos statybą 1934–1936 m. finansavo kraštietis Amerikos lietuvis Laurynas Radziukynas. Tais laikais mokykla buvo pakankamai moderni. Teritorijoje buvo įrengtas artezinis gręžinys, vėjo jėgainė–siurblys. Mokykla turėjo centrinį šildymą ir biologiniu būdu tvarkomą kanalizaciją. Taip pat buvo dušas, sporto salė, parketu išklotos grindys.

Mokyklos ir jai priklausančiuose pastatuose 2009 m. planuota įrengti viešąją turizmo infrastruktūrą, pritaikyti kultūros paveldo pastatą ekspozicijoms rengti. Lėšų buvo numatoma gauti per tikslinę Lietuvos ir Lenkijos bendradarbiavimo per sieną programą.

Pasak rajono mero Algirdo Vrubliausko šiais metais prisijungiant prie šalyje vykdomos aplinkos tvarkymo „Darom“ akcijos, nutarta tvarkyti Kurnėnų Lauryno Radziukyno mokyklos aplinką, norint atkreipti dėmesį į kultūros paveldo objektą, dedamas dideles pastangas gauti lėšų jam atnaujinti ir pritaikyti visuomenės reikmėms. „Džiaugiuosi, kad daug savivaldybės darbuotojų dalyvavo talkoje, prie jų prisidėjo ir politikų“, - sakė rajono meras.

Talkoje kartu su savivaldybės darbuotojais dalyvavo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų, socialdemokratų, savivaldybės įmonių atstovai. Kurnėnų mokyklos aplinką tvarkė maždaug 60 talkininkų. Praeiviai džiaugėsi juo matydami ir dėkojo, kad tvarko istorinio objekto aplinką. „Malonu jus čia matyti“,– sakė praeinantys pro šalį vietos gyventojai.

Kasmet akcijoje „Darom“ dalyvaujanti rajono savivaldybė kviečia prie aplinkos švarinimo prisidėti ir savivaldybės įmones, įstaigas, bendruomenes. Šios akcijos metu ankstesniais metais Alytaus rajone sutvarkyti piliakalniai, parkai, pasodinta apie 30 tūkst. medelių.

Šiemet seniūnijos, bendruomenės, savivaldybės įmones ir įstaigos tvarkė piliakalnius, pakeles, vandens telkinių pakrantes, istorines kapines, parkus ir skverus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)