Dalyvaudami gamtosauginių mokyklų kampanijoje „Mažiau šiukšlių“, 2016-2017 mokslo metais pasirinkome vertinimo rodiklį – perdirbamo popieriaus kiekis. Popieriui pagaminti pasaulyje kasmet iškerta apie vieną milijardą medžių. Jam balinti dažnai naudojami chloro junginiai, kurie patekę į aplinką gali užteršti orą ir vandenį nuodingomis medžiagomis.

Šį rodiklį pasirinkome ne atsitiktinai, manydami, kad mokykloje sukaupiama daugiausiai popieriaus atliekų. Kabinetuose buvo pastatytos šiukšliadėžės popieriaus atliekų rūšiavimui. Net patys nustebome, kaip greitai jos pripildomos. Lankėmės mokyklos raštinėje, bibliotekoje, klausinėjome, kaip yra taupomas ir rūšiuojamas popierius.

Nusprendėme pasidomėti, kaip taupomas popierius ir mūsų miesto įstaigose. Žinome, kad visose šalyse didžiausią dalį sunaudojamo popieriaus sudaro laikraščiai. Tad apsilankėme Kretingos rajono laikraščio „Švyturys“ redakcijoje. Mus maloniai pasitiko redaktorė Laima Stonkuvienė. Ji papasakojo laikraščio atsiradimo ir gyvavimo istoriją. Pasirodo, šiam laikraščiui jau 72 metai. Keitėsi pavadinimai, jame dirbę žmonės, keitėsi ir pats laikraštis.

Seniau straipsniai, pranešimai buvo rašomi ranka ir tam reikėjo daug popieriaus, dabar viskas rašoma kompiuteriu, belieka išsiųsti į spaustuvę. Sutaupoma daug popieriaus. Sužinojome, kad spaustuvėje per savaitę išspausdinami 4000 egzempliorių. Neparduoti laikraščiai išdalinami nepasiturintiems žmonėms. Redaktorė sakė, kad stengiasi taupyti popierių: rašo ant abiejų lapo pusių, sukarpo mažus lapelius užrašams. Užrašams naudoja ir kitą, jau panaudoto lapo pusę.

Redakcijoje lankėmės pirmą kartą. Buvo labai įdomu. Prisiminėme, kad popierių reikia ne tik taupyti, bet ir rūšiuoti. Šitaip mažinamas atliekų keliamas pavojus gamtai, be to, rūšiuotas atliekas lengviau perdirbti ir vėl ką nors iš jų pagaminti. Siekdami išsaugoti planetą, turime be reikalo nešvaistyti popieriaus ir rūšiuoti atliekas perdirbimui.

Austėja Strakšytė, 7c klasės mokinė, ekologų būrelio narė