Žuvų taukų nauda žmogaus organizmui patvirtinta įvairiais moksliniais tyrimais. Vartodami žuvų taukus, kurių sudėtyje yra nepakeičiamosios polinesočiosios riebalų rūgštys omega-3, taip pat vitaminai A ir D, sustiprinsite savo organizmą ir užkirsite kelią ligoms. Susipažinkite su žuvų taukų naudos sveikatai pagrindiniais aspektais, kurie įrodo, kad žuvų taukai yra puikus pagalbininkas norint išlaikyti gerą sveikatą.
Kuo mūsų organizmui gali pagelbėti žuvų taukai?
© Shutterstock

Šiek tiek apie tai, kaip išgaunami žuvų taukai

Kadaise buvo įprasta, kad daugiausia žuvų taukų buvo išgaunama iš menkių kepenų, o jų gamybai buvo naudojami lašišinių žuvų raumenų audiniai, įvairios riebios žuvys – skumbrė, silkė, ungurys, upėtakis. Šiuo metu gaminant žuvų taukus dažniausiai naudojami žuvies likučiai po išdorojimo. Taip tausojami gamtiniai resursai ir neišmetamos tonos naudingomis medžiagomis pasižyminčių žuvies likučių. Patys švariausi ir daugiausiai maistingų medžiagų išsaugantys žuvų taukai dažniausiai yra gaminami iš sužvejotų švariose jūrose smulkių žuvų. Gamintojai naudoja įvairias žuvų taukų išgavimo technologijas, nuo kurių priklauso žuvų taukų grynumas ir maistingumas. Kruopščiai apdorojus žuvies likučius, išgaunami žuvų taukai ir taip jie atsiranda vaistinėse.

Žuvų taukai - imuninės sistemos sargas

Šiandieniniame kontekste, kuomet pasaulyje siaučia klastingasis koronavirusas, privalu rūpintis savimi ir stiprinti organizmą. Sveikas gyvenimo būdas, subalansuota mityba ir organizmo praturtinimas naudingomis medžiagomis yra geriausias imuniteto stiprinimo būdas. Žuvų taukuose esančios naudingos medžiagos padeda kovoti organizmui su virusais, todėl reguliariai vartojant žuvų taukus, stiprėja imuninė sistema, žmogus rečiau serga. Žuvų taukuose esantys vitaminai A ir D puikiai padeda imuninei sistemai prižiūrėti mūsų organizmą. Žuvų taukų sudėtyje esančios omega-3 riebalų rūgštys, kurių žmogaus organizmas nėra pajėgus pasigaminti pats, taip pat stiprina imunitetą ir neleidžia jam nusilpti. Dažnu atveju omega-3 riebalų rūgščių stygius organizme reiškia imuniteto nusilpimą: įvairias ligas, silpnumą, plaukų slinkimą, nagų lūžinėjimą. Praturtinus organizmą omega-3 riebalų rūgštimis, pagerėja žmogaus savijauta, sustiprėja imuninė sistema, žmogus tampa žvalesnis, našesnis, darbingesnis.

Tinkamai funkcionuojanti nervinė sistema

Slogi nuotaika, kylantis susierzinimas, depresija, nemiga, atminties suprastėjimas – visa tai gali signalizuoti, jog sutriko žmogaus nervinė sistema. Norint palaikyti tinkamą nervinės sistemos funkciją, būtina užtikrinti, jog organizmas gaus reikiamą vitaminų ir mikroelementų kiekį. Žuvies taukuose esantis vitaminas D padeda pagerinti nervinės sistemos veiklą – gerina atmintį, mažina depresiją ir kitus nuotaikos sutrikimus. Vitaminas D taip pat padeda kovoje su nemiga, todėl vartojant tinkamą kiekį šio vitamino, lengviau užmiegama, miegas tampa gilesnis. Žuvų taukų sudėtyje esančios omega-3 riebalų rūgštys taip pat labai svarbios smegenų ir nervų sistemos veiklai. Šios rūgštys pagerina bendrą žmogaus savijautą, pasitarnauja įveikiant stresą, slopina agresyvumą, padeda depresijos atvejais.

Pagerėjusi odos, plaukų, nagų būklė

Žuvų taukuose esantys vitaminai ir mikroelementai gerina odos būklę, stiprina plaukus, daro nagus tvirtesnius. Žuvų taukuose esantis vitaminas A skatina odos atsinaujinimą, lėtina senėjimo procesus, todėl oda ilgiau išlieka jaunatviška, mažėja priešlaikinių raukšlių atsiradimas. Vitamino A stygių išduoda tokie odos pakitimai kaip išsausėjusi, šerpetojanti oda, taip pat lūžinėjantys plaukai, trupantys, besisluoksniuojantys nagai. Vitaminas D itin naudingas plaukų ir nagų sveikatai - padeda sukurti naujus plaukų folikulus, todėl plaukai tampa tankesni, puresni, be to, stiprina nagus, skatina jų augimą. Omega-3 riebalų rūgštys taip pat yra be galo svarbios norint išlaikyti plaukų grožį. Šios medžiagos maitina plaukų folikulus ir stabdo plaukų retėjimą. Ypatingosios rūgštys taip pat stiprina nagų plokšteles ir apsaugo nagus nuo lūžinėjimo. Omega-3 riebalų rūgštys naudingos ir odai – drėkina ir maitina odą bei apsaugo ją nuo senėjimo procesų.

Gerinamas protinis darbas

Žuvų taukuose esančios naudingosios medžiagos taip pat teigiamai veikia protinį darbą – jis tampa našesnis, produktyvesnis. Mokslinis tyrimas, atliktas JAV, skelbia, kad omega-3 riebalų rūgštys, kurių gausu žuvies taukuose, yra gyvybiškai svarbios palaikant normalią smegenų funkciją (1). Šios rūgštys padeda išsaugoti ląstelių membranų sveikatą ir palengvina ryšį tarp smegenų ląstelių, todėl padeda dirbantiems protinį darbą ir didina koncentraciją. Remiantis atlikto tyrimų duomenis, įrodyta, jog gyvūnai, kurie yra maitinami maistu, kurio sudėtyje nėra omega-3 riebalų rūgščių, patiria atminties trūkumų, jiems tampa sunkiau susikoncentruoti, jie pasidaro vangesni, mieguistesni. Ši rūgštis yra labai svarbi atminčiai, mąstymui bei susikaupimui. Vartojant žuvų taukus, kuriuose yra omega-3 riebalų rūgščių, pagerinimas mąstymo tempas, tampa lengviau susikaupti ir atlikti svarbias, didelės koncentracijos reikalaujančias užduotis.

Širdies ir kraujagyslių ligų profilaktikos priemonė

Vartojant žuvų taukus sumažėja tikimybė susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis, ypač mažinama rizika susirgti ateroskleroze. Žuvų taukuose esančios medžiagos padeda palaikyti normalų kraujo spaudimą ir sumažina cholesterolio kiekį kraujyje. Žuvų taukai yra prevencinė priemonė nuo insulto ar infarkto, taip pat mažina kraujagysles pažeidžiančius uždegiminius procesus.

Sveikesnės akys

Omega-3 riebalų rūgštys, kurių gausu žuvų taukuose, stiprina regėjimą ir saugo akis nuo dažniausiai pasitaikančių ligų. Žuvų taukų vartojimas apsaugo nuo klastingos akių ligos glaukomos, taip pat nuo geltonosios dėmės degeneracijos. Žuvų taukų naudingosios medžiagos taip pat stabdo akies ląstelių senėjimą, todėl apsaugo nuo su amžiumi susijusio regėjimo suprastėjimo. Norint palaikyti normalų regėjimą, būtina reguliariai vartoti žuvų taukus.

Kuo mūsų organizmui gali pagelbėti žuvų taukai?
© Shutterstock

Nauda nėščioms moterims ir augančiam vaiko organizmui

Besilaukiančioms kūdikio moterims itin reikalingos omega-3 riebalų rūgštys, kurios yra svarbios kūdikio vystymuisi. Nėštumo metu vaisius pasisavina omega-3 riebalų rūgštis iš motinos organizmo, todėl svarbu užtikrinti tinkamą šių rūgščių kiekį organizme. Omega-3 riebalų rūgštys užtikrina sklandų organizmo augimą ir smegenų vystymąsi. Svarbus ir vitaminas A, kurio trūkumas gali sąlygoti nuovargį, odos šerpetojimą, prastą regėjimą. Reikiamas kiekis vitamino A gerina vaiko regėjimą, saugo nuo odos ligų ir stiprina imunitetą. Vitaminas D taip pat labai svarbus vaiko augimo procese – jis stiprina kaulus ir dantis.

1 Freydis Hjalmardottir, ,,Omega-3 Supplement Guide: What to Buy and Why“, Healthline, paskelbta 2020 m. sausio 9 d. https://www.healthline.com/nutrition/omega-3-supplement-guide

Pateikiame kelis receptus, kurių vienas pagrindinių ingredientų - žuvų taukai.

Energiją suteikiantis kokteilis su vaisiais ir žuvų taukais

Šis kokteilis suteikia žvalumo, todėl puikiai tinkamas gerti rytais. Žuvų taukai praturtina organizmą reikalingomis medžiagomis, o vaisiai energizuoja ir kokteiliui suteikia malonų skonį.

Sudedamosios dalys:

  • 1 obuolys,
  • 1 žalioji citrina,
  • 1 apelsinas,
  • 1 bananas,
  • sauja bazilikų,
  • 60 ml vandens,
  • 15-20 ml (3-4 šaukšteliai) skystų žuvų taukų.

Gaminimo eiga:

Vaisius nuplaukite, jei reikia – nulupkite. Jų gabaliukus dėkite į plaktuvą, įpilkite vandens ir suplakite. Prieš baigiant plakti, įpilkite žuvų taukus. Pateikite stiklinėse. Jas dekoruokite citrinos riekele ar bazilikų lapeliais. Į sveikatą!

Brusketa, pagardinta žuvų taukais

Kiek netradicinis būdas, kaip paįvairinti savo mitybą.

Sudedamosios dalys:

  • itališka duona
  • nedidelis indelis tepamo grietinėlės sūrio
  • 2 šaukštų citrinų skonio žuvų taukų
  • riekė moliūgo
  • cukinija
  • vynuogės
  • šlakelis citrinų sulčių
  • šlakelis alyvuogių aliejaus
  • druska

Gaminimo eiga:

Duoną supjaustome riekėmis ir paskrudiname orkaitėje, kad gražiai parustų ir taptų traški. Moliūgą supjaustome riekėmis, pašlakstom alyvuogių aliejumi ir apie 20 min. kepame orkaitėje, įkaitintoje iki 200C. Cukiniją plonai supjaustom, sudedam į dubenį, įspaudžiam citrinos sulčių ir druskos įdedam.

Paliekame pasimarinuoti. Gaminame užtepėlę. Sūrį galime rinktis patį įvairiausią: tiesiog minkštą ožkos, arba fetos, arba švelnų grietinėlės tepamą sūrelį. Sukrečiame į dubenį, įpilame 2 šaukštus žuvų taukų, įdedame druskos, šiek tiek pipiro ir viską gerai išmaišome iki vientisos masės.

Gaminame brusketas – ant paskrudusios duonos tepam užtepėlę, ant viršaus dedame moliūgo, cukinijos ir per pusę perpjautų vynuogių (kauliukus išimam, jei jų yra). Ant viršaus dar pašlakstom citrinų skonio žuvų taukų.

Užsakymo nr.: PT_87341077

Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(7 žmonės įvertino)
3.7143

10 sveikiausių žuvų pasaulyje ir kaip jų „nesugadinti“ (4)

Seniai pastebėta, kad Japonijoje, Šiaurės ir Pietų Europoje sergančiųjų širdies ir...

Svarbiausios taisyklės norintiems tobulai iškepti žuvį (2)

Jokių abejonių – žuvis naudinga sveikatai ir mėgautis ja reikėtų bent 2-3 kartus per savaitę....

Svarbiausi vitaminai jūsų nagų grožiui (5)

Nagams, kaip ir visam organizmui, būtinos maistinės medžiagos, mineralai ir vitaminai – tik...

Žuvies dieta: ne tik svorio, bet ir raukšlių mažinimui (1)

Žuvis – vitaminų ir sveikųjų riebalų šaltinis, pasirodo, gali būti ir puikus produktas,...

Kiek žuvies turėtume suvartoti, jog jaustumėmes sveiki?

Turbūt daugelis žino, kad žuvis – ne tik gardus, bet ir maistingas produktas. Žuvis yra baltymų...

Top naujienos

Ilgąjį savaitgalį planavo praleisti Egipte, bet tokio akibrokšto nesitikėjo: sumokėjo daug, o išskristi nebepavyks (52)

Suplanuotos „Delfi“ skaitytojo (vardas ir pavardė redakcijai žinomi – „Delfi“) atostogos...

Naomi Kresge, Marthe Fourcade | D+

Koronavirusas smogė iš naujo – laukia sunki žiema prancūzų epidemiologas: 3-6 savaičių periodas bus viską lemiantis (1)

Neveikia restoranai ir kirpyklos. Ugdymas tik nuotoliniu būdu. Nuo aštuntos vakaro žmonės...

Sniego pilys | D+

XXI a. alfonsai: daug investuoja į savo išvaizdą ir moterų vidinio pasaulio supratimą, o tuomet – puola grobį

„Aš sąžiningai pasakiau, kad noriu įsigyti šunį ir kad jis labai tiktų tam. Jis nusišypsojo...

Darbą Norvegijoje iškeitė į lietuvišką kaimą: čia atgaivintas tėčio pomėgis virto auksine verslo idėja (17)

Kol vieni skuba ieškoti laimės dideliuose miestuose, iš jų pabėgę Karolina ir Justinas Gruzdai...

Po niūros JT ataskaitos – rūsti mokslininko prognozė: artėja nelaimė, bet galėsime tik staugti iš nevilties (124)

Šiltnamio efektą sukeliančių dujų (ŠESD) koncentracija praeitais metais pasiekė naują...

COVID-19 susirgusio dvimečio mama skundžiasi Kėdainių ligonine: vaikas kaip daržovė, o jie mus meta lauk

Kėdainių ligoninėje – neramios dienos. Viešumon iškilo istorija, kuri parodo apnuogintą...

Nausėdos komunikacija vakcinacijos klausimu suglumino ekspertus: priminė, ką darė pats prezidentas (357)

Prezidento Gitano Nausėdos komunikacija vakcinacijos klausimu daugeliui kelia papildomų klausimų....