Skanu, greita ir sveika – atrodo, trys paprasti sinonimai, kurie patenkintų kasdieninius mūsų mitybos įpročius. Tačiau šiais laikais surasti produktą, kuris atitiktų visus šiuo kriterijus, nėra taip paprasta. Dėl šios priežasties mėsos perdirbimo įmonė „Nematekas“ pristato tik iš natūralių ingredientų gaminamą produktų liniją „Pro Natura“, kurios pažiba – virtos dešrelės.
Gian Luca Demarco (Roberto Daskevičiaus nuotr.)
Gian Luca Demarco (Roberto Daskevičiaus nuotr.)

Natrio nitritui – giežtas NE

„Nematekas“ direktorė Egidija Vaicekauskienė atskleidžia, kad iš visos „Pro Natura“ linijos, technologiškai sunkiausia buvo sukurti dešreles, kurios savo išvaizda ir skoniu išliktų analogiškos rinkoje esantiems produktams, tačiau būtų kur kas sveikesnės.

„Nitritas prailgina galiojimo laiką ir suteikia reikiamą spalvą. Mėsoje yra labai sudėtinga išsaugoti natūralią spalvą nenaudojant konservantų. Mėsa yra raudona tik tol, kol yra šviežia, tačiau ją termiškai apdorojant, ji keičia spalvą. Tai vyksta dėl mėsos baltymo oksidacijos. Todėl mums buvo sunkiausia išsaugoti dešrelių rausvumą. Gaminių spalvą pavyko išlaikyti naudojant vitaminą C, pasitelkiant inovatyvius technologinius sprendimus, o skoniui išgauti pasirinkti tik natūralūs prieskoniai.

„ProNatura“ buvo kuriama keletą metų, bendradarbiaujant užsienio technologais bei maisto mokslo specialistai.

E.Vaicekauskienė
E.Vaicekauskienė

„Pristatyti tikrai kokybišką liniją reikalauja daug laiko ir pastangų. Ieškojome būdų, kaip sukurti gaminius, kurie būtų ne tik skanūs, kokybiški, tačiau ir nekiltų jokių abejonių dėl jų natūralumo ir sveikumo“, – sako E. Vaicekauskienė.

„Pro Natura“ linija sudaro 5 gaminiai: virtos dešrelės, virta dešra, vištienos servelatas, vytintos dešros sleiseris ir karšto rūkymo vištienos krūtinėlė. Kaip pasakoja „Nematekas“ vadovė, šių produktų linijos gamybai naudojamos tik aukščiausio lygio žaliavos bei natūralūs prieskoniai.

„Pagaminti šiems produktams pasitelkėme aukščiausios kokybės mėsą, tik natūralius ingredientus ir gerąjį antioksidantą askorbo rūgštį, paprastai vadinamą vitaminu C, kuris yra išgaunamas iš citrinų“, – aiškina E. Vaicekauskienė.

Žmonės nori bent keliais žingsniais sveikatai palankesnio maisto

Kaip pasakoja „Nematekas“ direktorė, idėja, sukurti naują „Pro Natura“ liniją, kilo vadovaujantis bendrovės vertybėmis – inovatyvumu ir požiūriu į sveiką gyvenseną.

„Mūsų įmonėje labai svarbu inovacijos ir tobulėjimas, todėl visada siekiame sukurti kažką naujo, geresnio ir, svarbiausia, sveikesnio. Pradėjome su „Mažylių“ linija, vėliau sekė „Jokių pridėtinių E“ linija, o dabar pristatome ir „ProNatura“ – geriausia, kas šiuo metu yra rinkoje“, – teigia E. Vaicekauskienė.

Nemateko nuotr.
Nemateko nuotr.

Į „Pro Natura“ produktų linijos sudėtį nepatenka fosfatai, GMO ingredientai, konservantai ar nitritai. Būtent natrio nitritų atsisakymas, kuriant šį produktą, pasak pašnekovės, buvo svarbiausias uždavinys.

„Nitritai yra naudojami mėsos perdirbimo procesuose. Šie konservantai pagerina skonį bei spalvą bei prailgina vartojimo terminą. Tačiau Pasaulinė sveikatos organizacija (PSO) perdirbtus mėsos gaminius yra įtraukusi į galimai vėžį, cukrinį diabetą ar Alzheimerio ligą sukeliančių produktų sąrašą. Pagrindinis to argumentas – plačiai perdirbimo procesuose naudojamas nitritas.

Žinoma, nereikėtų gąsdinti žmonių, saikingas vartojimas riziką sumažina, bet, visgi, mūsų tikslas buvo, kad vartojant „Pro Natura“ gaminius net ir pasąmonėje neliktų jokios baimės. Šios linijos šūkis „Jokios paslapties“ – atspindi jos esmę: valgydamas šios linijos produktus, gali jaustis visiškai ramus dėl savo sveikatos“, – teigia „Nematekas“ vadovė.

Didelis dėmesys dešrelėms

Ne vienerius metus Lietuvoje gyvenantis ir čia šeimą sukūręs garsus virtuvės šefas Gian Luca Demarco jau spėjo priprasti prie lietuvių valgymo įpročių. Vyras sutinka, kad keičiasi visuomenės požiūris į mitybą, todėl kartais visų pamėgti, tačiau ne visada sveiki produktai – tiesiog „nurašomi“.

Nemateko nuotr.
Nemateko nuotr.

„Žmonės tikrai ieško sveikesnių produktų, o ir man pačiam, renkantis maistą, visada yra svarbiausia kokybė ir natūralumas. Ar tai būtų dešrelės, ar kitas produktas, prioritetai išlieka tie patys, todėl džiaugiuosi, kad atsirado ProNatura produktų linija, kuri yra ne tik skani, bet ir sveika“, – sako G. L. Demarco.

Daugeliui lietuvių dešrelės yra neatsiejama maisto raciono dalis, o ir pats Gian Luca sako, kad jo šeimoje šis produktas taip pat nėra retas svečias.

„Kartais žmonės galvoja, kad jei jau šefas, tai būtinai valgo ir gaminasi tik įmantriausius patiekalus. Tačiau mano darbas yra įtemptas, dažnai tenka skubėti, todėl kai nėra daug laiko gaminti sau, dešrelės tikrai gelbėja. „Nemateko“ dešrelės patinka ne tik man, bet ir mūsų mažiesiems, todėl žinodamas, kad jos yra pagamintos tik iš natūralių produktų, ramia sąžine galiu jas patiekti vaikams“, – sako virtuvės šefas.

Gian Luca Demarco (Roberto Daskevičiaus nuotr.)
Gian Luca Demarco (Roberto Daskevičiaus nuotr.)

Kaip pasakoja G. L. Demarco, dešrelių paruošimo būdų yra išties ne vienas, tereikia pasitelkti šiek tiek fantazijos.

„Italijoje dešrelės taip pat yra gana populiarus maistas, kurio gaminimas neapsistoja tik ties virimu karštame vandenyje. Pavyzdžiui, prapjovus dešreles per pusę, bet jų neatskiriant, ir į vidų pridėjus greitai besilydančio sūrio bei palaikius įkaitintoje orkaitėje, galime gauti labai skanų patiekalą. Kitas ne ką mažiau skanus patiekalas gali gautis dešreles išvoliojus sluoksniuotoje tešloje ir pakepus orkaitėje. Taip pat iš dešrelių galima prigalvoti įvairių užkandžių, pavyzdžiui: su alyvuogėmis, feta sūriu ir balzaminiu actu. Tad būdų, kaip greitai, tačiau skaniai iš dešrelių pagaminti visokių skanėstų, tikrai yra“, – sako šefas ir skatina lietuvius skaityti konkrečių dešrelių etiketes, o ne pasiduoti stereotipams.

Užsakymo nr.: PT_85704715

Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(26 žmonės įvertino)
3.7308

Žemei draugiška Utenos darykla – pavyzdys net tarptautiniu mastu (13)

Ieškant tvaraus verslo pavyzdžių, nereikia žvelgti labai toli. Visiškai „žalią“ energiją...

Kodėl vandenyne vis sunkiau rasti „žuviuką Nemo“? (4)

Ar žinojote, kad dėl žmonių įtakos šiandien vandenyne surasti „Žuviuką Nemo“ – jūrų...

„MV GROUP“ prioritetų sąraše – kova su koronavirusu ir dėmesys komandai (2)

Solidarizacija su valstybe ir visuomene teikiant paramą pandemijos akivaizdoje ir padidintas dėmesys...

Autentiškus mėsos produktus gaminantis „Kaimiškas dūmas“: „Lidl“ padėjo praplėsti mūsų pirkėjų ratą (35)

Tauragės rajone esantis Dacijonų kaimas jau bene ketvirtį amžiaus kvepia natūraliais, rūkytais...

Prekybos tinklas „Lidl“ išrinktas „Metų darbdaviu 2020“ (32)

Prekybos tinklas „ Lidl “ sulaukė dar vieno įvertinimo. Darbo paieškos portalo CVbankas.lt...

Top naujienos

Valstybė kapituliavo prieš FNTT sulaikytą verslo magnatą Stonį: neteisėtai užimtas valstybės turtas jau priklauso verslininkui (85)

Lietuvoje vienas žinomiausių ir turtingiausių verslininkų Rimandas Stonys šiuo metu problemų...

Juodasis VMI sąrašas išsipūtė dvigubai: kai kurios įmonės net neįtaria jame esančios (2)

Valstybinės mokesčių inspekcijos skelbiamas nepatikimų mokesčių mokėtojų sąrašas per...

The Economist | D+

To nepavyko padaryti nei Obamai, nei Trumpui – ar Bidenas išves JAV iš Artimųjų Rytų?

Du buvę prezidentai manė, kad Amerika pernelyg kišasi į Artimuosius Rytus – tačiau Artimieji...

NBA įgūdžių ir tritaškių konkursuose savo meistriškumą dramatiškai įrodė Sabonis ir Curry (27)

Lietuvos krepšiniui istorinį pasiekimą NBA Visų žvaigdždžių renginio metu užfiksavo antrą...

Kibernetinio saugumo ekspertas Pareščius skaičiuoja, kiek įmonė turi skirti lėšų klientų duomenis apsaugoti (5)

Vasario antroje pusėje nuvilnijus bangai pranešimų apie skirtingų įmonių klientų nutekintus...

Atviram pokalbiui ryžusis Oksana Pikul – apie bandymą sužlugdyti jos vestuves: galvojo, kad įteikę tokią „dovanėlę“ mane sunaikins (15)

Apie Oksaną Pikul Lietuva išgirdo ėmus populiarėti projektui „Olialia“, kur dailios moterys,...

Genetiniai skirtumai lemia sergamumą COVID-19: vienai kraujo grupei kyla didesnė rizika (7)

Koronavirusas žmones veikia skirtingai – vieniems išsivysto gyvybei pavojų kelianti liga, o...

Ekstremaliųjų situacijų komisija svarstys galimą judėjimo ribojimų atlaisvinimą (30)

Vyriausybės ekstremaliųjų situacijų komisija pirmadienį svarstys galimą judėjimo tarp...

Pavasaris neskuba: savaitės pradžioje vyraus giedresni ir šaltesni orai (1)

Pirmadienį Lietuvos orus valdys ciklono pietvakarinė dalis. Dangumi plauks pilkšvi debesys, bet vis...

Ekonomistas, prognozavęs 2018 m. Turkijos krachą, įspėja apie augimo ir greito nuosmukio ciklą

Dar 2017 metais, kai Turkijos ekonomika augo greičiau nei Kinijos, investicinės įmonės...