Žmonių simpatijas Lietuvoje ir pasaulyje pelniusi „Gubernijos“ Duonos Gira spalį švenčia 25-ąjį gimtadienį – tiek laiko iš specialiai kepamos duonos pagaminta gira rauginama ir brandinama „Gubernijos“ darykloje Šiauliuose. Šventės proga „Gubernijos“ Duonos Gira ištikimiausiems gerbėjams nusprendė atskleisti šiek tiek įdomybių – dalinasi mažai kam žinomais faktais apie Duonos girą ir kviečia pasitikrinti žinias.
 Gubernijos Duonos Giros gimtadienis
Gubernijos Duonos Giros gimtadienis

Kaip gaminama „Gubernijos“ Duonos Gira...

1. Nors dauguma gamintojų girą raugia naudodami salyklą, „Gubernija“ renkasi gerokai sudėtingesnį kelią – girą gamina iš duonos džiūvėsėlių, vietinėse duonos kepyklose kepamų pagal specialų užsakymą.

„Lietuvoje nuo seno gira buvo raugiama iš namuose paskrudintos duonos, todėl prieš 25-erius metus „Gubernijos“ daryklai kilo puiki mintis atgaivinti šią seną tradiciją – pradėti virti girą pasitelkiant senas receptūras. „Gubernijos“ Duonos Girai buvo pasirinktas ir atgaivintas daugiau nei prieš šimtmetį sukurtas receptas. Jo sudėtyje – vien tik natūralūs ingredientai, kurių svarbiausias – specialiai iškepti duonos džiūvėsėliai. Šių džiūvėsėlių receptą atradome glaudžiai bendradarbiaudami su kepėjais, juos pagaminti nėra paprasta – reikia ne tik kruopščiai atrinkti ir pamatuoti sudėtį, bet ir specialių sąlygų – pavyzdžiui, džiūvėsėliai džiovinami visą naktį“, – pasakoja „Gubernijos“ aludarė Vaida Narkevičienė.

2. Iš viso per metus partnerių duonos kepykloje „Gubernijai“ iškepama vidutiniškai 58 tonos džiūvėsėlių. Duonos Girai pagal specialų užsakymą gaminami ruginiai ir kvietiniai džiūvėsėliai. Teisingai iškepti jie yra ovalo formos, lengvi ir kvapnūs.

3. Nors gira įprastai brandinama 24 valandas, siekiant nepriekaištingo skonio „Gubernijos“ Duonos Gira brandinama iki 7 parų.

„Duonos Girai pagaminti reikalingi keli žingsniai: pirmiausia užmerkiame duonos džiūvėsėlius, išfiltruojame misą, ją išverdame, tuomet rauginame, brandiname, išpilstome į tarą ir gabename į parduotuves. Nors gali atrodyti, kad surauginti girą galima ir namuose, patirtis rodo, kad siekiant geriausio rezultato reikalingas ne tik gilus išmanymas ir tiksliai atliktas darbas kiekviename etape, bet ir šiuolaikiška įranga“, – pasakoja V. Narkevičienė.

Kaip Duonos Girai sekasi Lietuvoje ir pasaulyje?

4. Kiekvienais metais apytiksliai net 300 tūkstančių litrų „Gubernijos“ Duonos Giros yra eksportuojama. Šiandien šio unikalaus lietuviško gėrimo galima paskanauti net 15-oje užsienio valstybių, tarp kurių – net tokie lietuviams egzotiniai kraštai kaip Kinija ar Honkongas.

Šiuo metu į užsienio valstybes eksportuojama apie 7 proc. visos Šiauliuose pagaminamos „Gubernijos“ Duonos Giros, tačiau šis skaičius sparčiai auga – planuojama, kad iki metų pabaigos užsienio valstybėms skirtos produkcijos kiekis augs net 20 proc.

5. Labiausiai „Gubernijos“ Duonos Gira mėgstama JAV, Jungtinėje Karalystėje, Rusijoje, Lenkijoje, Airijoje ir Ukrainoje.

„Gira – Centrinės-Rytų Europos regionui būdingas gėrimas, todėl „Gubernijos“ Duonos Giros sėkmę užsienyje dažniausiai lemia viena iš dviejų priežasčių: arba gira – vietos gyventojams pažįstamas ir mėgstamas gėrimas, arba šalyje, kurioje galima paskanauti mūsų giros, gausu atvykėlių iš Lietuvos ir kitų Rytų ar Centro Europos valstybių. Vis dėlto kuo toliau, tuo ryškiau matome tendenciją, kad „Gubernijos“ Duonos Girą pamėgsta vis daugiau europietiškų šaknų neturinčių žmonių – juos pavergia neįprastas, tačiau apetitą keliantis gėrimo skonis“, – sako „MV GROUP“ Pardavimų plėtros skyriaus vadovas A. Abromavičius.

6. Pastaraisiais metais „Gubernijos“ Duonos Gira ypač smarkiai išpopuliarėjo JAV – lietuviška gira imta prekiauti viename didžiausių JAV mažmeninės prekybos tinklų „Publix“.

„Nuosekliai stipriname savo pozicijas už Atlanto, todėl partnerystė su prekybos tinklu „Publix“ yra svarbus žingsnis įsitvirtinant svečioje šalyje. Mūsų gaminama Duonos Gira atsidūrė trečios pagal ekonomikos dydį ir ketvirtos pagal gyventojų skaičių JAV valstijos – Floridos – maisto prekių parduotuvių lentynose. Tai rodo, jog turime sukūrę pasaulinio lygio produktą“, – sako Aurimas Abromavičius.

7. Jau daugelį metų „Gubernijos“ Duonos Gira ypač mėgstama ir Lietuvoje – pagal pardavimų rodiklius, yra viena iš lyderiaujančių rinkoje. Kasmet „Gubernijos“ darykloje išverdama apie 2,5 milijonų litrų Duonos Giros.

Kaip skaniausia gerti girą?

8. Kaip gurkšnoti girą, kad ji būtų pati skaniausia? V. Narkevičienė siūlo atsižvelgti į keletą aspektų: metų laiką, taurę, užkandžius, mus supančią aplinką.

„Vasarą gira – vienas geriausių gėrimų atsigaivinti, o karšti orai tarytum įpareigoja girą gerti vėsesnę. Gira ypatinga tuo, kad ji puikiai atskleidžia subtilų skonį tiek vėsesnė, tiek šiek tiek sušilusi – nėra vienos temperatūros, labiausiai tinkančios girai. Jeigu mėgstate šaltą – puiku, gerkite šaltą, jei prisibijote šaltų gėrimų, leiskite girai šiek tiek sušilti. Tik atminkite, kad atidarius Duonos Giros skardinę, iš jos greičiau pasišalins angliarūgštė, jei gira bus šilta“ – sako „Gubernijos“ aludarė.

9. Anot V. Narkevičienės, gurkšnoti girą tinka iš esmės prie daugelio patiekalų, kurių skonis neužgožia giros: kuo intensyvesnio skonio patiekalas, tuo sunkiau pajusite giros skonį. Jei norite ragauti būtent girą, rinkitės švelnesnius, neintensyvaus skonio patiekalus: balti ar fermentuoti sūriai, žuvies, mėsos patiekalai, tačiau skaniausia – prie saldesnių užkandžių, tokių kaip įvairūs sausainiai, riestainiai, pyragėliai ar blyneliai.

„Geriant girą verčiau rinktis mažiau intensyvaus skonio maistą, idant skoniai gomuryje pasiskirstytų tolygiai ir nei maistas, nei gira neužgožtų vienas kito. Taip pat verta atkreipti dėmesį į „Gubernijos“ Duonos Giros rūšį – antai kvietinė bus kiek saldesnė, turinti daugiau skonio, labiau gurmaniška. Tuo tarpu ruginė – sodresnė, joje labiau išreikštas duonos skonis, ji bus labiau gaivinanti“, – pataria ji.

10. Galiausiai, „Gubernijos“ Duonos Gira savo sudėtyje turi vien natūralius ingredientus, taigi – jokių konservantų. „Pagrindiniai gėrimo ingredientai – tai duonos džiūvesėliai, vanduo, citrinos rūgštis ir cukrus, kurio, palyginus su dauguma kitų saldžių gėrimų, Duonos Giroje yra pastebimai mažiau“, – sako V. Narkevičienė.

Užsakymo nr.: PT_88453473

Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(4 žmonės įvertino)
4.0000

Kas padeda darbuotojui jaustis organizacijos dalimi?

Šių metų gruodžio 2 d. Lietuvos verslo konfederacijos organizuotame renginyje buvo įteikti...

Kovai su COVID-19 pandemija – antivirusinės kaukės (19)

Pastaraisiais metais vyraujanti COVID-19 viruso pandemija palietė visus. Darbas iš namų ir...

Kaip šiandien atrodo logistikos sektorius: personalo poreikis, kova už klientus ir karjeros perspektyvos (4)

Logistika, kaip ir daugelis kitų sektorių, išgyvena specialistų kartų kaitą: atsiranda naujo...

Elijus Čivilis. Ar galime sutrumpinti inovacijų politikos evoliucijos kelią? (4)

Inovacijų srityje labiausiai išsivysčiusias šalis – Švediją, Suomiją, Daniją, Izraelį ar...

Per ankšta Lietuvos rinkoje? Kaip planuoti plėtrą į užsienio rinkas?

Apie plėtrą užsienio rinkose verta pradėti galvoti jau pačią pirmą gamybos įmonės steigimo...

Top naujienos

D+ DELFI; Nick Wadhams; Marc Champion, Alberto Nardelli, Jennifer Jacobs

Šaltiniai: Kuleba su Blinkenu Lavrovą „pastatė į vietą“ Rusijos veiksmų laiką gali nulemti netikėtas veiksnys (5)

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas ir Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus...

Čaplinskas – apie omikron atmainą: virusas mutuoja kaip pagal vadovėlį (131)

Tiek Europoje tiek Jungtinėse Valstijose daugėjant naujų patvirtintų omikron atmainos atvejų...

Žiema parodys tikrą savo veidą – paspaus net 21 laipsnio šaltis (15)

Aukšto atmosferos slėgio sūkurys į Lietuvą atnešė žiemišką šaltį. Po šaltos antradienio...

Neuromokslininkė paaiškino, kodėl netikri prisiminimai pakeičia tikruosius ir kaip galime perrašyti savo praeitį (38)

Ar kada nors esate atsidūrę tokioje situacijoje, kai prisimenant tam tikrą įvykį iš praeities,...

Neįtikėtina: permainingame mače Kėdainiuose – 42-ejų Lukauskio karjeros rezultatyvumo rekordas (36)

Mindaugas Lukauskis per du su puse kėlinio surinko 25 taškus ir iš viso pelnęs 33 taškus...

Augant įtampai dėl Ukrainos – JAV pažadas Rytų Europai (135)

Vienas aukšto rango JAV pareigūnas pirmadienį sakė, kad Vašingtonas pateiktų „teigiamą...

D+Agnė Keizikienė

Urologas Balys Dainys – apie varpos dydį: koks yra vidutinis, o koks – gerokai per mažas? (5)

Visais laikais vyriško pasididžiavimo ilgis buvo jautri tema. Ne vienas paauglys gali prisiminti,...

Seimas svarsto kelias Širinskienės pasitraukimo iš LVŽS versijas: prabilo apie gudrų planą prieš Skvernelį (58)

Vienai iš aktyviausių „valstiečių“ vėliavnešių Agnei Širinskienei paskelbus apie...

Armonaitė – apie pandemijos valdymą: Lietuvai nereikia grįžti prie didesnių ribojimų (123)

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė anksčiau išsakytos pozicijos nekeičia net...

D+Giedrius Petkevičius/Sausuolis

Tikrasis karo veidas: kokioje padėtyje reikėjo būti, kad pasaulis myriop pasiustų tūkstančius vaikų-karių

Kuomet įsivaizduojame karo veiksmus, vaizduotė dažniausiai „piešia“ rūsčius raumeningus...