Kefyras augančiam organizmui yra puikus maistingųjų medžiagų šaltinis. Vis dėlto, ne visi vaikai noriai jį ragauja. Gydytoja dietologė Lina Barauskienė atkreipia dėmesį, kad vaikai, kurie kefyrą vartoja nuo mažų dienų ir mato, kad jį geria kiti šeimos nariai, šį produktą paprastai mėgsta. Barauskienės teigimu, ieškant naujų galimybių praturtinti kasdienę mitybą, verta išbandyti neįprastus kefyro paruošimo ir pateikimo būdus.
Lina Barauskienė
Lina Barauskienė

Pirma pažintis – kūdikystėje

Dietologė L. Barauskienė sako, kad dėl savo išskirtinės maistinės vertės, pirmasis pieno produktas, siūlomas kūdikiui, galėtų būti kefyras. Pagal papildomo kūdikio maitinimo rekomendacijas, su fermentuotais pieno produktais sveiki mažyliai paprastai gali būti supažindinami maždaug nuo 7-8 mėn.

„Kaip ir visus naujus produktus, kefyrą į vaikų mitybą reikėtų įvesti po labai nedidelį kiekį ir kelias dienas stebėti kūdikio reakciją. Kefyras galėtų būti sumaišytas su jau pažįstama grūdų ar daržovių koše“, – pataria L. Barauskienė.

Anot gydytojos dietologės, nereikėtų skubėti saldinti kefyro arba jo atsisakyti, jei kūdikis vieną ar kitą kartą nesusidomi produktu. „Keli atsisakymai dar nereiškia, kad siūlomas maistas nepatinka”, – teigia L. Barauskienė.

Bandant supažindinti mažylį su nauju maistu, reikėtų apsišarvoti kantrybe. Penkiolika, dvidešimt – tiek kartų gali tekti bandyti paragauti naują skonį, kol jis bus pamėgtas arba ne.

Lina Barauskienė
Lina Barauskienė

Kūdikiams, vaikams ir suaugusiems – kefyras svarbus visiems

„Rauginti pieno produktai išsiskiria tuo, kad jie yra geriau pasisavinami ir turi gerųjų bakterijų. Kefyre jų yra ne tik daugiausia, bet ir pačių įvairiausių, ypač tame, kuris gaminamas naudojant gyvą kefyro grybą“, – sako Vilma Laukytė-Staniuvienė, bendrovės „Pieno žvaigždės“ Mažeikių pieninės filialo vyriausioji technologė.

L. Barauskienė atkreipia dėmesį, kad į visavertę mitybą kefyrą reikėtų įtraukti ne tik todėl, kad jis yra gerai pasisavinamas, bet ir todėl, kad tai – puikus baltymų šaltinis. „Ir nors kūdikiams kefyras kaip ir bet koks kitas produktas yra papildomas maistas, truputėlį vyresniems vaikams, darželinukams, mokyklinukams, taip pat ir suaugusiesiems kefyras gali būti puikiu užkandžiu. O pasitelkus sveikatai palankius priedus jis gali įgauti skirtingų formų ir skonių“, – teigia L. Barauskienė.

Rekomenduoja prisiminti vaikams sergant ir per augimo šuolius

V. Laukytė-Staniuvienė sako: „Kefyras pagamintas su gyvu kefyro grybu yra turtingas vitaminu B ir probiotikais. Įrodyta, kad probiotikai gerina virškinimą, atstato žarnyno mikroflorą, palaiko medžiagų apykaitą, stiprina imunitetą.“

Vilma Laukytė–Staniuvienė
Vilma Laukytė–Staniuvienė

Šie kefyro privalumai gali pagelbėti tiek sveikam, tiek pasilpusiam organizmui. „Vaikus dažnai kamuoja vidurių užkietėjimas, o reguliariai vartojant kefyrą to galima išvengti. Taip pat yra atliktų tyrimų, kurie rodo, kad probiotikai gali padėti sergant alerginiu rinitu, todėl šios ligos varginamam vaikui taip pat būtų naudinga į racioną įtraukti kefyrą“, – vardina dietologė L. Barauskienė.

Anot jos, kefyre yra labai nedaug laktozės, todėl jis gali tikti ir tiems, kurie jos netoleruoja. „Vaikai retai netoleruoja laktozės, bet būna, kad po žarnyno ligos, viduriavimo ar virusinio susirgimo, atsiranda laikinas laktozės netoleravimas, tuomet kefyras ypač tinkamas pasirinkimas“, – pataria gydytoja. Ji taip pat pabrėžia kefyro naudą padedant atstatyti organizmą po didesnio fizinio krūvio ar intensyvios dienos, o vaikams – per augimo šuolius.

Kefyras
Kefyras
© Shutterstock

Vaikams patiks kefyro kokteiliai, ledai ir želė

Parduotuvių lentynose yra gausu įvairių pieno produktų, kurie yra gaminami specialiai vaikams. Tačiau L. Barauskienė pabrėžia, kad dauguma jų yra ne kasdienio vartojimo produktai, o desertai su dideliu kiekiu cukraus.

„Renkantis pieno produktus sau ar vaikams, svarbi viso raciono įvairovė. Kartais tikrai galima ir tų saldžiųjų, tačiau svarbu atskirti, kas yra desertai, šventiniai produktai. Kasdieniam vaikų meniu vertėtų rinktis mažiau priedų ir cukraus turinčius natūralius produktus“, – sako gydytoja dietologė Lina Barauskienė.

Pasak jos, jeigu norisi pieno produktų su skoniais, galima išbandyti ir įvairius netikėtus derinius. Pavyzdžiui, vaikams turėtų patikti kefyro kokteiliai su vaisiais ir uogomis, šaldytas kefyras su priedais ledų formelėse ar su natūraliais gardėsiais paruoštas kefyro želė desertas. „Taip kefyrą pamėgti gali net ir didžiausias jo skeptikas“, – pataria specialistė.

Užsakymo nr.: PT_87102847

Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(6 žmonės įvertino)
4.3333

Darželio vadovė: vaikams nurimti padeda kvapai (9)

Mokyklinio amžiaus vaikams jau prireikia papildomo laiko persiorientuoti į veiklas gamtoje – tai...

Vienoje gražiausių Palangos vietų – dienos stovykla „Meno Vaikai“ kiekvieną dieną nauji užsiėmimai

Dienos kūrybos klubas „Meno Vaikai“ liepos 5 – rugpjūčio 28 d. organizuoja menų stovyklą...

Tvarumo ambasadorės apie pokyčius, kuriuos būtina pradėti dar mokyklos suole (7)

Rečiau važinėtis automobiliu, nepasiduoti pigių madingų suknelių vilionėms, daržoves pirkti...

Jautrios odos priežiūra: gydytoja pataria, kokios priemonės tinka bet kokiame amžiuje

Su diskomfortą keliančiu padidintu odos jautrumu susiduria maždaug 70 procentų žmonių. Odos...

Už moksleivių pasiūlytus tvarius pokyčius – kelionė į JAV (2)

Lietuvoje veikianti JAV IT sprendimų milžinė „Shift4 Payments Lithuania“ kviečia šalies 8-12...

Top naujienos

NT rinkoje įsibėgėja nerimą kelianti tendencija: Vyriausybei namų darbus pasidaryti reiktų jau dabar (71)

Kiek laiko galima toleruoti tendenciją, kai būsto kainos auga sparčiau negu vidutinis darbo...

Kovos dėl olimpinio medalio: galingai finišavęs Rapšys užtikrintai žengė į finalą (23)

Lietuvos plaukimo rinktinės lyderis Danas Rapšys sugebėjo tinkamai išnaudoti trumpą atokvėpį...

Tokijo žaidynėse – Dončičiaus debiutas: Slovėnija – Argentina gyvai (17)

Olimpiniame krepšinio turnyre kovą pradeda C grupės rinktinės, žaidynių debiutantė Slovėnija...

Įsigaliojo nauja tvarka: periodiškas testavimas bus privalomas kai kurioms profesijoms (14)

Siekiant suvaldyti delta (indiškosios) atmainos plitimą, nuo pirmadienio periodiškas testavimas...

Savo planu pasidžiaugęs Rapšys žavėjosi tunisiečio akibrokštu: gal dėl to man ir buvo lemta nepatekti į finalą specialiai Delfi iš Tokijo (7)

„Protingiau plaukiau. Kaip ir vakar sakiau, rezervo tikrai yra. Kadangi ryte tikrai nežinojau, kiek...

Nuo pirmadienio reikės izoliuotis grįžtantiems iš Airijos, Belgijos, dalies Graikijos salų (29)

Nuo pirmadienio atlikti koronaviruso tyrimą ir izoliuotis turės šia liga per paskutinį pusmetį...

Kauno LEZ įsikūrusios bendrovės „Fitsout“ vadovas Stragis: pagrindinis tikslas buvo išlaikyti įmonės gyvybingumą (1)

Kalbant apie pandemijos pasekmes verslui dažnai pabrėžiama, kiek nuo jos nukentėjo viešbučiai,...

Elgesys darbe, kuris peržengia visas ribas: pasitikrinkite, ar ir jums netenka su tuo susidurti (14)

Sveikatos apsauga, socialinės paslaugos ir švietimas – Valstybinės darbo inspekcijos duomenimis,...

Teisininkas išaiškino, kokiomis sąlygomis darbdavys gali stebėti darbuotoją, sekti jo el.paštą – tai gali būti rimtas pažeidimas (1)

Transporto priemonių sekimas, darbo kompiuterio stebėsena, tikrinimas, su kuo darbuotojas bendrauja...